Ο Ιούνιος είναι ένας κρίσιμος μήνας, λαμβάνοντάς υπόψη και την ετοιμασία, από μέρους της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, της σχετικής έκθεσης δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό στη Φωτογραφική Έκθεση «50 χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής» που διοργανώνει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στο Παλαιό Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας.
Ο Πρόεδρος είπε ότι “ελπίζουμε σε θετικές εξελίξεις, ενημερωνόμαστε για αρκετά που γίνονται ειδικότερα από κάποιες χώρες που εκδηλώνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών και ελπίζω ο Ιούνιος να είναι ένας μήνας που θα έχει θετικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση”.
Ανέφερε ότι αν και έχει περάσει μισός αιώνας από την εισβολή, ο πόνος είναι βαθύτατος και η οδύνη απερίγραπτη κάθε φορά που η μνήμη επιστρέφει στα γεγονότα του 1974 στην εισβολή και την καταστροφή “η οποία είναι το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη τούτου του τόπου, που 50 χρόνια μετά εξακολουθεί, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να το υποβαθμίσουν, να υποφέρει από τα τραύματα που προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής”.
“Από τον ιστορικό αυτό χώρο, πολύ κοντά στο συρματόπλεγμα της διαίρεσης, θέλω να επαναλάβω ότι, παρά τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν μπορεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας”, ανέφερε.
Ο ΠτΔ τόνισε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε την προσπάθεια για ανατροπή των τετελεσμένων για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με πράξεις και όχι με λόγια, για να δημιουργήσουμε τις προοπτικες επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και με θεμέλιο τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
“Ενθαρρύνουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και την προσπάθεια της προσωπικής του απεσταλμένης. Είναι, εξάλλου, μετά από δικές μας προσπάθειες που ξεκίνησε αυτή η νέα προσπάθεια”, επανέλαβε.
Για την έκθεση που διοργανώνει το ΓΤΠ ανέφερε ότι οι φωτογραφίες που εκτίθενται σε αυτό τον χώρο, όπως και η επετειακή ταινία μικρού μήκους «Επιχείρηση Μουσείο» δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ψηφίδες στο μωσαϊκό της συλλογικής μας μνήμης, για μια περίοδο που παραμένει 50 χρόνια μετά, βαθύτατα χαραγμένη μέσα μας.
Ανέφερε ότι πρόκειται για αυθεντικά ντοκουμέντα της εποχής, που καταγράφουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τον πόνο στα πρόσωπα δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων ανθρώπων, συμπατριωτών μας.
Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι άγνωστοι, κάποιοι από αυτούς είναι και σήμερα μαζί μας, είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι συγγενείς μας, οι γείτονές μας.
“Είναι όλοι αυτοί που είχαν το απαράμιλλο σθένος, τη θέληση και την πίστη να εγερθούν από τα ερείπια της καταστροφής και να περπατήσουν ξανά. Με χίλιες δυο στερήσεις, ξανάφτιαξαν τη ζωή τους από την αρχή, χάρη στην εργατικότητα και τον πατριωτισμό τους, χωρίς ποτέ μα ποτέ, να ξεχνούν από πού ξεκίνησαν, χωρίς να ξεχνούν τις ρίζες τους. Και εκ μέρους της πολιτείας επιτρέψτε μου με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση να εκφράσω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου προς όλους”, ανέφερε.
Για την ταινία «Επιχείρηση Μουσείο», ανέφερε ότι αποτελεί μια συγκλονιστική εξιστόρηση της γιγαντιαίας προσπάθειας διάσωσης των εκθεμάτων του Κυπριακού Μουσείου κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και απόδοση φόρου τιμής στον τότε Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Κυπριακού Μουσείου, αείμνηστο Βάσο Καραγιώργη, καθώς και στο προσωπικό του Μουσείου για την προσπάθειά τους να διασώσουν τον πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.
“Ανάμεσα στους στόχους της ταινίας είναι η ευαισθητοποίηση όχι μόνο του κυπριακού λαού, αλλά και όλων, ειδικά της νέας γενιάς που δεν έζησε τα γεγονότα, βγάζοντας στο φως αθέατες πλευρές της ιστορίας της πατρίδας μας που 50 χρόνια μετά δεν είναι γνωστές”, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος συνεχάρη τη Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και το προσωπικό για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης καθώς, όπως είπε, και για την πολύ μεθοδική δουλειά που κάνουν, με την ευκαιρία της 20ης επετείου της ένταξης μας και με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Ευχαρίστησε παράλληλα το το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υφυπουργείο Πολιτισμού, τους πολιτικούς προϊστάμενους και το προσωπικό για τη βοήθεια που πρόσφεραν σε αυτή την προσπάθεια και όλους όσοι εργάστηκαν για την εκδήλωση.
“Υπάρχει ένας πλούτος στο ΓΤΠ τον οποίον οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια”, ανέφερε.
Η Διευθύντρια του ΓΤΠ Αλίκη Στυλιανού είπε ότι πενήντα μέρες πριν την 50η επέτειο της εισβολής, το ΓΤΠ φέρνει στο φως αθέατες πλευρές των γεγονότων μέσω του αρχείου του, μέσω συνολικά 69 φωτογραφιών από έκθεση του Γραφείου που ταξίδεψε το 1975 με σκοπό τη διαφώτιση.
Περλαμβάνει επίσης την ταινία “Επιχείρηση Μουσείο”, παραγωγής ΓΤΠ σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται, είπε, για συγκλονιστική εξιστόρηση της προσπάθειας διάσωσης των εκθεμάτων του Κυπριακού Μουσείου κατά την εισβολή με πρωταγωνιστή τον τότε Διευθυντή του Βάσο Καραγιώργη.
Παρουσιάζεται επίσης εξιστόρηση Κυπρίων καλλιτεχνών για το πως βίωσαν την εισβολή και πως επηρέασε την μετέπειτα καλλιτεχνική τους πορεία. Οι αναφορές αυτές, είπε η κ. Στυλιανού, καταγράφηκαν μέσα από παραγωγές ταινιών του ΓΤΠ με τίτλο “Art in the city”. Επίσης η έκθεση περιλαμβάνει συλλεκτική έκδοση για την επέτειο της εισβολής και κατοχής με 110 φωτογραφίες από το αρχείο του ΓΤΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου