Τρίτη 7 Μαΐου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου/6 Μαΐου 1897: Μάχες στα Φάρσαλα και στο Βελεστίνο, ελληνική ήττα


Μάχη των Φαρσάλλων. Ο πίνακας του ζωγράφου Γεωργίου Ροϊλού αποθανατίζει το έντονο στοιχείο σύγχυσης της μάχης.

Στάθης Βασιλείου

Ο “ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος” του 1897 δεν είχε καλή εξέλιξη. Στη διάσπαση του μετώπου στη Μελούνα, ο ελληνικός στρατός διαιρέθηκε και υποχώρησε άτακτα προς το νότο. Κάποιες μονάδες παρέμειναν σε τοποθεσίες του Βελεστίνου αλλά ο όγκος του στρατού υποχώρησε στα Φάρσαλα.

Μονάδες του Ελληνικού Στρατού στο Βελεστίνο ανοίγουν πυρ κατά των εχθρικών τμημάτων

Εκεί έγινε προσπάθεια αναδιοργάνωσης, οχύρωση της τοποθεσίας με ανάπτυξη ευζωνικών ταγμάτων στις λοφοσειρές του Τεκέ γύρω από τη πόλη και συγκρότηση αμυντικής γραμμής. Η έλλειψη συνεννόησης, όμως μεταξύ των αξιωματικών ανέτρεψε κάθε σχεδιασμό. Τα τμήματα του συνταγματάρχη Σμολένσκη στο Βελεστίνο αφέθηκαν στην τύχη τους. Η λοφοσειρά του Τεκέ δεν οχυρώθηκε, με τους Ευζώνους να αναπτύσσονται με μεγάλα κενά μεταξύ τους.

τουρκικό πεδινό πυροβολικό στον πόλεμο του 1897

Στις 5 Μαΐου 1897 ισχυρές τουρκικές δυνάμεις τριών μεραρχιών επιτέθηκαν με σφοδρότητα στην τοποθεσία. Μετά από μάχες που κράτησαν όλη μέρα, ο ελληνικός στρατός υποχώρησε με σχετική τάξη στο Δομοκό. Ο Σμολένσκης στο Βελεστίνο θα κρατήσει τρείς μέρες μόνος του πριν υποχωρήσει κι αυτός για να αποφύγει την πλήρη καταστροφή. Στη μάχη του Δομοκού θα λάβει χώρα η τελευταία αντιπαράθεση και θα ολοκληρωθεί η ελληνική ήττα. Στις 8/20 Μαΐου ο Σουλτάνος θα διατάξει παύση πυρός μετά από προτροπή των Μεγάλων Δυνάμεων.

ΠΗΓΗ https://military-history.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου