Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Μάιος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης


Στην καθιερωμένη μηνιαία ανάρτησή της προχώρησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ανακοινώνοντας το πρόγραμμά της για τον μήνα Μάιο.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 θα ξεκινήσει στο Επταπύργιο η εικαστική δράση της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt με τίτλο «Και πάνω τους η μνήμη καίει». Η δράση, που περιλαμβάνει video art, εγκαταστάσεις, περφόρμανς και μουσική, αναφέρεται στην περίοδο λειτουργίας του Επταπυργίου ως φυλακή και εστιάζει στους πολιτικούς κρατούμενους και τους εκτελεσθέντες.

Διάρκεια: έως 23 Μαΐου 2024.


Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 και ώρα 20:30 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου μουσική εκδήλωση με έργα του 20ού και του 21ου αιώνα για σόλο κιθάρα από τον κιθαρίστα Θοδωρή Θεοδωρούδη. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας, Σύνθεσης, Ερμηνείας και Αυτοσχεδιασμού του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Είσοδος: ελεύθερη.


Την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 και ώρα 20:00 θα παρουσιαστεί στη Ροτόντα η αφιερωματική εκδήλωση μνήμης στον Ν. Γ. Πεντζίκη «ΥΠΑΡΧΩ ΕΙΣ Ο,ΤΙ ΜΕ ΠΕΡΙΕΧΕΙ.». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Ορμύλια, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ.

Είσοδος: με πρόσκληση

Διάθεση προσκλήσεων: Δευτέρα 13 Μαΐου 2024, 10:00 – 12:00, από την Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής. Τηλ. 2310 996 698.


Την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 και ώρες 10:30 και 11:30 θα φιλοξενηθεί στο Βυζαντινό Λουτρό η παράσταση «Μέσα από το αρχείο της sinequanon», από την ομώνυμη ομάδα χορού. Πρόκειται για μία πρόσκληση συμμετοχής σ’ έναν περιπατητικό διαλογισμό ή σε μια στάση προσευχής.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη / Χορογραφία: sinequanon

Μουσική: Αλέξανδρος Ιωάννου

Ενδυμασία: Richard Antony

Φωτογραφία: Λίλα Σωτηρίου

Συντονισμός: Ιωάννης Δαλάκας

Ερμηνεία: Σοφία Παπανικάνδρου, Αλέξης Τσιάμογλου, Σοφία Χατζηβασιλείου, Αλέξανδρος Ιωάννου, Καλλιόπη Σφήκα, Δημήτρης Σωτηρίου

Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Είσοδος: ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση στο arxeiosinequanon@gmail.com


Τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς διάλεξη της Ελένης Μανακίδου, Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και της Δέσποινας Τσιαφάκη, Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας και Διευθύντριας του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά», με τίτλο «Η πανεπιστημιακή ανασκαφή του Τομέα Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. στο Καραμπουρνάκι».

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο Διαλέξεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με θέμα «Θεσσαλονίκη. Ματιές στην Ιστορία και τα Μνημεία της». Στόχος του προγράμματος είναι η επιστημονική και εμπεριστατωμένη ενημέρωση του κοινού για την ιστορία και τα μνημεία της πόλης, αλλά και η καθιέρωση μιας σταθερής και άμεσης επικοινωνίας με τον κόσμο που ενδιαφέρεται να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης. Στον Κύκλο Διαλέξεων το επιστημονικό προσωπικό της ΕΦΑΠΟΘ παρουσιάζει τα αποτελέσματα των ερευνών του και συνεργάτες του Α.Π.Θ. παρουσιάζουν ανασκαφικές έρευνες σε χώρους αρμοδιότητας της Εφορείας μας.

Το πλήρες πρόγραμμα του Κύκλου Διαλέξεων δημοσιεύεται στη σελίδα της Εφορείας στο Facebook. Για πληροφορίες: Δρ Φλώρα Καραγιάννη, τηλ.: 2313 310 447.


Από την Πέμπτη 23 έως και την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:


-Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, 10:00-13:30: βιωματική εκπαιδευτική δράση «Κήποι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» για σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Ε΄-ΣΤ΄ Δημοτικού) με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με τους βυζαντινούς κήπους, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. Μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τους βυζαντινούς κήπους που συνδέονται με τον τόπο αναψυχής τόσο του πραγματικού κόσμου όσο και του επέκεινα.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Χαρά Σαρρηγιαννίδου (2313310439, chsarrigiannidou@culture.gr),

Όλγα Μπακιρτζή (2313310418, ompakirtzi@culture.gr)


-Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο), 9:00 & 11:30: διοργάνωση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού με θέμα τη σχέση ανάμεσα στο φυσικό και το ανθρωπογενές περιβάλλον και τους συμβολισμούς και τις αποτυπώσεις του φυσικού κόσμου σε μνημεία και τέχνεργα. Σκοπός είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαίδευσης των μαθητών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της δράσης θα γίνει αναφορά σε αρχαίους μύθους και παραδόσεις για την ιερότητα των δέντρων, καθώς και στους συμβολισμούς του φυτικού κόσμου στις τέχνες και την αρχιτεκτονική από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους. Επίσης, θα λάβουν χώρα παιχνίδια εμπνευσμένα από τη μυθολογία.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης:

Ζωή Μπίλη (2313310442, zbili@culture.gr), Γιάννης Καρλιάμπας (2313310454, ikarliampas@culture.gr), Όλγα Μπακιρτζή (2313310418, ompakirtzi@culture.gr)


- Σάββατο 25 Μαΐου 2024, Γαλεριανό Συγκρότημα, 10:00 – 12:00: Περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Γαλεριανού συγκροτήματος για το ευρύ κοινό. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ορισμένα από τα λαμπρότερα τετραρχικά μνημεία της πόλης κατά την περίοδο εγκατάστασης του Καίσαρα Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη. Η δράση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Σωματείο «Φίλοι του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης».

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Υπεύθυνη εκδήλωσης: Τάνια Πρωτοψάλτη (2313310440, sprotopsalti@culture.gr)


-Κυριακή 26 Μαΐου 2024, Επταπύργιο - Τείχη Θεσσαλονίκης, 10:00-14:00: βιωματικός περίπατος για ενήλικες και εφήβους άνω των 12 ετών στα τείχη της Θεσσαλονίκης με αφετηρία το Επταπύργιο. Η δράση στοχεύει να προβάλει τη διαχρονική σχέση της Θεσσαλονίκης με τα τείχη της και την ιδιαίτερη σημασία τους στη διαμόρφωση της συλλογικής μνήμης, ενώ παράλληλα να αναδείξει τη διασύνδεση φύσης και πολιτισμού.

Η συμμετοχή στη δράση προϋποθέτει την έγκαιρη υποβολή δήλωσης συμμετοχής για την οποία θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Υπεύθυνη εκδήλωσης: Χαρά Σαρρηγιαννίδου (2313310439, chsarrigiannidou@culture.gr).


Από την Παρασκευή 24 έως και την Κυριακή 26 Μαΐου 2024 διεξάγεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζονται μουσικές εκδηλώσεις στο Επταπύργιο και στον Άγιο Νικόλαο Ορφανό, καθώς και ο καθιερωμένος Αγώνας Δρόμου Μνημείων. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΙΑΜΟΣ» με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, Σερρών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας του Δήμου Συκεών, καθώς και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.


Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στον Άγιο Νικόλαο Ορφανό θα παρουσιαστεί η εκδήλωση «Άνθρωποι του ξύλου», μουσική για ούτι και οργανικό σύνολο με τη συμμετοχή μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε επιμέλεια Θύμιου Ατζακά.


Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στο Επταπύργιο, θα φιλοξενηθεί συναυλία ορχήστρας εγχόρδων με τη συμμετοχή φοιτητών του Τμήματος Κλασικής Μουσικής του Τμήματος Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε έργα κλασικού ρεπερτορίου και σε επιμέλεια Δημήτρη Χανδράκη.


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών. Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητά τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διάρκεια προγράμματος: έως τον Ιούνιο του 2024. Κάθε ομάδα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310 204 868 (εσωτ. 107).


Συνεχίζεται η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Επταπύργιο: ένα ταξίδι στον χρόνο». Το πρόγραμμα, διάρκειας δύο ωρών, απευθύνεται σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές προσεγγίζουν με βιωματικό τρόπο το Επταπύργιο και τις χρήσεις του από τα βυζαντινά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για πληροφορίες και την απαραίτητη κράτηση: κα. Χαρά Σαρρηγιαννίδου, τηλ.: 2313 310439.


Συνεχίζεται η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης «Τα μυστικά της πόλης. Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο της Θεσσαλονίκης». Το πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2021, απευθύνεται αποκλειστικά σε σχολικές ομάδες.

Για πληροφορίες: κ. Γ. Καρλιάμπας, τηλ.: 2313310424.


Συνεχίζεται τον Μάιο η δραστηριότητα της Λέσχης Ανάγνωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης «Λογοτεχνικοί περίπατοι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη». Στόχος της Λέσχης είναι η ανάγνωση και ο «περιπατητικός» σχολιασμός κειμένων για τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Η ιστορία του Μαΐου θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου 2024.

Πηγή: Μακεδονία

ΠΗΓΗ http://anaskafi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου