Ανδρέας Πιμπίσιης
Ο Ερσίν Τατάρ επιχείρησε κατά το τρίτο ταξίδι της Μαρία Άχνελα Ολγκίν Κουεγιάρ να μπλοκάρει κάθε συνάντηση η οποία θα μπορούσε και θεωρούσε ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της αποστολής για να βρεθεί κοινό έδαφος. Κινήσεις που συνδέονται με τη στρατηγική που ακολουθεί η τουρκική πλευρά προκειμένου να ναυαγήσει η αποστολή Ολγκίν.
Πέραν από την άρνησή του για κοινές συναντήσεις των δύο ηγετών με την Ολγκίν, ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε να μπλοκάρει και συναντήσεις της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους δύο διαπραγματευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με τις προηγούμενες επισκέψεις της, αυτή τη φορά η Ολγκίν δεν είδε τους δύο διαπραγματευτές, Μενέλαο Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Μενελάου και Ονάρ πραγματοποιούν κανονικά τις τακτικές τους συναντήσεις με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ. Κάτι που δείχνει τις προθέσεις του κατοχικού καθεστώτος και προσωπικά του Ερσίν Τατάρ.
Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που ο Τατάρ ενοχλήθηκε από τις συναντήσεις της Ολγκίν εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας: «Είναι εκτός των όρων εντολής της η διεξαγωγή κάποιων συναντήσεων με αντιπολιτευόμενους. Αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Επισκέφθηκε δύο φορές τον Μουσταφά Ακιντζί. Γίνεται αυτό το πράγμα; Δεν είναι αποδεκτό με τη διπλωματική έννοια. Κάνει βήματα για να υποδαυλίσει τα αντιπολιτευόμενα μέτωπα και να με φθείρει. Διαβίβασα την ενόχλησή μου στα μέρη που πρέπει. Η υπόθεση έχει και ηθική διάσταση και νομική διάσταση. Η εξουσιοδότηση σου είναι να κοιτάξεις αν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη μιας διαδικασίας. Είναι γνωστό πώς θα προκύψει το κοινό έδαφος. Δεν έχει κανένα νόημα η συνάντηση με αντιπολιτευόμενες ομάδες και η κατάδειξή μας σε στόχο. Με έθεσαν στο στόχαστρο με δηλώσεις όπως ο Τατάρ απέφυγε την τριμερή συνάντηση».
Η άρνηση του Ερσίν Τατάρ να αποδεχθεί τις συναντήσεις που πρότεινε η Ολγκίν προκαλεί αναταράξεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η Ολγκίν είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει συνάντηση των δύο ηγετών με την ίδια, αλλά και συνάντηση των δύο ηγετών μαζί με τους διαπραγματευτές τους. Και στις δύο περιπτώσεις ο Τατάρ ήταν κάθετα αρνητικός.
Ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι οι επικρίσεις σε βάρος του εκφράζονται κυρίως γιατί κανείς δεν τολμά να πει ο,τιδήποτε για την Άγκυρα. Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχουρμάν, απάντησε στα όσα υποστήριξε ο Τατάρ (πηγή Γενί Ντουζέν/ΓΤΠ). Σε δηλώσεις σε διαδικτυακή τηλεοπτική εκπομπή, ο Ερχουρμάν κάλεσε τον Τατάρ να παραιτηθεί αν δεν έχει δική του βούληση. Ανέφερε τα εξής ο Ερχουρμάν: «Ο κ. Τατάρ πρώτα βγαίνει και λέει αυτά που δέχτηκαν, αυτά που δεν δέχτηκαν, λέει αν θα πάει ή όχι σε συνάντηση και ύστερα λέει ‘τα είπα αυτά, αλλά δεν είμαι εγώ που τα είπα, η Άγκυρα τα είπε’. Και αυτό το άτομο συνεχίζει να κάθεται στο θώκο του προέδρου της δημοκρατίας. Αν το δούμε αυτό ως άποψη της Άγκυρας, να παραιτηθεί».
Υποστηρίζοντας ότι ο Τατάρ εκμηδένισε τη δική του άποψη, ο Ερχουρμάν χαρακτήρισε «τρομακτική» την εν λόγω κατάσταση και πρόσθεσε: «Αν θες να πεις ότι δεν έχεις δική σου βούληση, αν δεν έχεις βούληση, μην κάθεσαι στον θώκο του προέδρου της δημοκρατίας. Αν αποφασίζει η Άγκυρα, να μιλήσουμε με την Άγκυρα στα ζητήματα που δεν μας αρέσουν, που δεν βλέπουμε κατάλληλα για τα συμφέροντα του λαού μας. Άσε να μιλήσει η Άγκυρα τότε. Τι κάνεις εκεί; Είμαστε αντιμέτωποι με ένα άτομο που, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του, λέει ότι δεν έχει βούληση».
Διερωτώμενος γιατί ο Τατάρ κάθεται στον «προεδρικό θώκο», ο Έρχουρμαν σημείωσε ότι ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ο Τατάρ είναι ηγέτης κοινότητας και πρόσθεσε: «Λέει πως δεν είμαι ηγέτης κοινότητας, δεν λαμβάνω εγώ αυτές τις αποφάσεις. Τότε δεν πρέπει να κάθεσαι εκεί». Πέραν από τον Ερχουρμάν, ο Τατάρ δέχθηκε επικρίσεις και από άλλους πολιτικούς στα κατεχόμενα οι οποίοι του επιδεικνύουν ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να απορρίπτει την παρουσία του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου