Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ επιστρέφει στο Ναύσταθμο: Οι 100 ημέρες στην πολεμική ζώνη της Ερυθράς Θάλασσας – Όταν χρειάστηκε να επιβληθεί ο νόμος του πυροβόλου [video]


FILE PHOTO: Όπως υπολογίζουν στο πολεμικό ναυτικό περίπου σε ένα 48ωρο η φρεγάτα ΥΔΡΑ θα έχει δέσει στο ναύσταθμο Σαλαμίνας και τα 198 μελη του πληρωματος του θα επαναπατριστούν ύστερα από 100 ημέρες. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Με γεμάτες πολεμικές εμπειρίες, σε όλες τις μορφές ναυτικού αγώνα και μάλιστα σ’ ένα περιβάλλον κορεσμού, είναι οι προσωπικές αποσκευές και τα σημειωματάρια καθενός από τα 198 μέλη του πληρώματος της φρεγάτας ΥΔΡΑ.

Οι δικοί μας «ναύτες» που κράτησαν πολύ ψηλά την ελληνική σημαία στον αγώνα που διεξάγεται στην καυτή ζώνη της Ερυθράς θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν, βρίσκονται στην εν πλω επιστροφή, κοντά στο Σουέζ.

Από τις περίπου 100 συνοδείες ευρωπαϊκών εμπορικών πλοίων που έχουν γίνει ως τώρα από τα πλοία που μετέχουν στην επιχείρηση της ΕΕ ΑΣΠΙΔΕΣ, περισσότερες από 40 αποτέλεσαν μια υπόθεση της φρεγάτας ΥΔΡΑ, όπου πολλές φορές σε «κλειστό σχηματισμό» παρέδωσε σε άλλη μονάδα επιφανείας το καράβι που κινδύνευε από τα όπλα των Χούθι.

Σε περίπου 48 ώρες, τα 198 μέλη του ΥΔΡΑ θα δέσουν στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας, μετά από 3 μήνες επιχειρησιακής δράσης στην Ερυθρά θάλασσα. Εύλογο είναι ότι θα θελήσουν να σφίξουν στην αγκαλιά τους τ’ αγαπημένα τους, οικεία πρόσωπα και ν’ αφήσουν πίσω τις 24ωρες στιγμές συναγερμού.

  • 100 ημέρες σε «κόκκινο συναγερμό». 100 ημέρες με πολλές αγωνίες. 100 ημέρες που οι πάντες αντιλήφθηκαν τους τρόπους που διαμορφώνεται το σύγχρονο πολεμικό περιβάλλον και πως μπορεί κάποιος να επιβιώσει, με ότι μέσο διαθέτει.

Οι επιτελείς όταν η φρεγάτα ΥΔΡΑ έλυνε τους κάβους γι’ αυτό το ταξίδι, έλεγαν πως στην επιστροφή το συγκεκριμένο πλήρωμα θα είναι το πιο έμπειρο που διαθέτει το πολεμικό ναυτικό. Και θα είναι αυτοί που θα λειτουργήσουν ως «πυρήνας» τεχνογνωσίας για όλα τα υπόλοιπα πληρώματα.

Από την κατάρριψη… στο άγνωστο αντικείμενο

Σε αυτές τις 100 ημέρες ο Κυβερνήτης του ΥΔΡΑ, χρειάστηκε να δώσει εντολή δυο φορές ώστε να «μιλήσει» ο Νόμος του πυροβόλου των 5 ιντσών:

  • Η πρώτη ήταν στις 13 Μαρτίου, όταν από τις βολές του ελληνικού πυροβόλου απετράπησαν Μη Επανδρωμένη απειλή να πλησιάσει προς τον στόχο της.
  • Η δεύτερη φορά, όπου υπήρξε και κατάρριψη ήταν στις 25 Απριλίου. Και τότε τα βλήματα που επελέγησαν για να πλήξουν τον στόχο ήταν τέτοια που τον κατέρριψαν ενώ παράλληλα δημιούργησαν κι ένα πλέγμα, το οποίο απέφυγε απομακρυνόμενο το δεύτερο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος των Χούθι.

Σε τρίτο περιστατικό, μπορεί να μην υπήρξε εμπλοκή του ΥΔΡΑ, αλλά το γεγονός πως «κάτι» κατέπεσε σε κοντινή απόσταση από την φρεγάτα, χωρίς να υπάρξει κάποιο πρόβλημα, καταδεικνύει τον κίνδυνο, αλλά και τι είδους απειλές διατρέχουν τα πληρώματα των μονάδων που επιχειρούν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το «5άρι» πυροβόλο και τα Phalanx ήταν οι κοντινές γραμμές άμυνας της φρεγάτας ΥΔΡΑ και με το πρώτο φάνηκε ότι η απειλή μπορούσε ν’ αντιμετωπιστεί, χωρίς να γίνει χρήση των πυραύλων ESSM.

  • Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη- «καμικάζι» που χρησιμοποιούν οι αντάρτες της Υεμένης έχουν αποδειχτεί ως η «εύκολη υπόθεση» που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν οι μονάδες επιφανείας, όχι βεβαίως στην περίπτωση που εκδηλωθεί μια διευρυμένη επίθεση κορεσμού, με χρήση δεκάδων τέτοιων UAV’s ή drones.|

Η δυσκολία, η κρισιμότητα, η επικινδυνότητα, σχετίζεται με τους βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και τους πυραύλους επιφανείας- επιφανείας οι οποίοι δύσκολα εντοπίζονται, ιδίως αν δεν υπάρχουν τα συστήματα εκείνα που θεωρούνται τελευταίας τεχνολογίας και τα οποία «διαβάζουν» και «κλειδώνουν» τον επικίνδυνο κινούμενο στόχο από δεκάδες μίλια μακριά.

Είναι βέβαιο ότι οι αναφορές που έχει λάβει το επιτελείο από το πεδίο και τον κυβερνήτη του ΥΔΡΑ, μαρτυρούν πολλά για το περιβάλλον που κλήθηκε επί 100 ημέρες να δράσει η φρεγάτα και το πλήρωμά της.

Στο πολεμικό ναυτικό κατέγραφαν ποια είναι τα πλοία που εμπλέκονται διαρκώς κατά των επιθέσεων από τους αντάρτες της Υεμένης, τι είδους εξοπλισμό διαθέτουν και πόσες σύγχρονες δυνατότητες έχουν, απόλυτα προσαρμοσμένες στο σύγχρονο τακτικό περιβάλλον.

Απόπλους ξανά την 9η Ιουνίου…

Στο debriefing με φυσική παρουσία και των Αξιωματικών από το ΥΔΡΑ θ’ αναλυθούν ακόμη περισσότερο πολλά από τα δεδομένα που κρατούν στις σημειώσεις τους εκείνοι που βίωσαν το περιβάλλον στην Ερυθρά θάλασσα.

Εκεί θα βρίσκονται και οι Αξιωματικοί της φρεγάτας ΨΑΡΑ, της μονάδας που θα συνεχίσει από την ελληνική πλευρά την αποστολή και συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.

Αν και ο αρχικός προγραμματισμός έλεγε ότι στις 03 Ιουλίου το ΨΑΡΑ θα έλυνε τους κάβους του, ορισμένα «δανεικά» από το ΥΔΡΑ θα του δοθούν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

  • Νεότερες πληροφορίες λένε ότι ο απόπλους της ελληνικής μονάδας σχεδιάζεται μετά την 9η Ιουνίου που είναι η ημέρα των Ευρωεκλογών. Και έως τότε τα stand alone συστήματα που τοποθετήθηκαν θα δοκιμάζονται, ενώ θα παραδοθεί οπλισμός από το ένα πλοίο στο άλλο.

Το βέβαιο είναι πως μέσα από τα συμπεράσματα που εξάγονται αναδεικνύεται γι’ ακόμη μια φορά ότι το πολεμικό ναυτικό έχει μείνει δεκαετίες πίσω σε επίπεδο επαύξησης της αμυντικής και αποτρεπτικής ισχύος.

  • Μπορεί στο ναυτικό να έχουν κάνει ότι καλύτερο σε επίπεδο face lift αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τέσσερις ΜΕΚΟ «ξανάνιωσαν». Το περιβάλλον τόσο στην Ερυθρά θάλασσα, όσο και οπουδήποτε αλλού σε παρόμοιες συνθήκες, θεωρείται από στρατιωτικές πηγές, ιδιαίτερα αφιλόξενο για μονάδες που όταν κατασκευάστηκαν απευθύνονταν στον συμβατικό ναυτικό πόλεμο.

Οι ίδιες πηγές λένε σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ΜΕΚΟ, ότι μπορεί η κοινοπραξία να μην έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη και το τελικό ποσό για την αναβάθμιση των φρεγατών, ωστόσο το ναυτικό επιτελείο έχει καταθέσει όλα όσα σχετίζονται με αυτό το πρόγραμμα σε ανώτατο επίπεδο για να ληφθούν αποφάσεις.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου