Αγωγός φυσικού αερίου και τράπεζες στο τραπέζι Ρωσίας και Κίνας
Κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε τρία θέματα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος αφορούσε τη σύνοδο κορυφής της Ουκρανίας στην Ελβετία. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα, όπως είναι γνωστό, αρνήθηκε να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής.
Ο αγωγός φυσικού αερίου
Τα άλλα δύο βασικά θέματα αφορούσαν την οικονομία. Πρώτον, ο αγωγός φυσικού αερίου Power of Siberia που κατασκευάζεται για την κινεζική αγορά, για τον οποίο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Πεκίνο έχει διατυπώσει απαιτήσεις που δεν ταιριάζουν στη Μόσχα. «Η Κίνα ζήτησε μια τιμή κοντά στις πολύ επιδοτούμενες ρωσικές εγχώριες τιμές και έχει δεσμευτεί να αγοράσει μόνο ένα μικρό μέρος της προγραμματισμένης ετήσιας χωρητικότητας του αγωγού», αναφέρει το άρθρο.
Η δημοσίευση αποκαλεί τον εν λόγω αγωγό «σωσίβιο» για την Gazprom, η οποία έχει χάσει μεγάλες αγορές στην Ευρώπη.
Πώς αντέδρασαν Μόσχα και Πεκίνο
Να σημειώσουμε ότι η Κίνα και το Κρεμλίνο σχολίασαν τις πληροφορίες των FT.
«Η αναζήτηση αμοιβαία επωφελών σημείων επαφής, η σε βάθος ολοκλήρωση των κοινών συμφερόντων, η επίτευξη αμοιβαίας επιτυχίας, αυτά αποτυπώουν τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των αρχηγών των δύο κρατών. Είμαστε έτοιμοι να αλληλεπιδράσουμε με τη Ρωσία για να εφαρμόσουμε αυτή τη σημαντική συναίνεση». δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι η προμήθεια ενεργειακών πόρων συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. «Η Ρωσία και η Κίνα ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τον διάλογο για την ενέργεια, αλλά η εμπορική πτυχή των διαπραγματεύσεων δεν είναι δημόσια», είπε ο Πεσκόφ.
Οι κινεζικές τράπεζες στη Ρωσία
Το τρίτο θέμα συζήτησης μεταξύ Πούτιν και Σι είναι η αυξημένη δραστηριότητα των κινεζικών τραπεζών στη Ρωσία.
«Το Πεκίνο και η Μόσχα συζητούν την κατανομή μιας ή περισσότερων τραπεζών που θα χρηματοδοτήσουν το εμπόριο εξαρτημάτων για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία», αναφέρει το άρθρο.
Σημειώνεται ότι τέτοιες τράπεζες θα υποπέσουν άμεσα στις αμερικανικές κυρώσεις. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εφημερίδα, «η συνεργασία με τις κινεζικές τράπεζες παραμένει σε πολύ μικρότερη κλίμακα από ό,τι ζήτησε η Ρωσία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου