Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, μια σύγκρουση που αναμενόταν να τελειώσει γρήγορα, κράτησε εκπληκτικά δυόμισι χρόνια. Η στάση των δυτικών χωρών απέναντι στην Ουκρανία έχει μετατοπιστεί από την αδιαφορία στην υποστήριξη και τώρα στην ενεργό συμμετοχή. Στο πεδίο της μάχης βλέπουμε ακόμη και οργανωμένους ξένους μισθοφόρους, των οποίων η καταγωγή είναι ιντριγκαδόρικη.
https://www.china-arms.com/2024/08/kursk-incident-unlikely-in-china/
Η επίθεση των Ουκρανών στο Κουρκς έπιασαν στον ύπνο την Ρωσία, γιατί έγινε; Πρώτο μέρος.
https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/08/blog-post_28.html
Σε αυτόν τον παρατεταμένο πόλεμο, η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στην Ανατολική Ουκρανία. Και οι δύο πλευρές έχουν τσακωθεί επανειλημμένα για αυτή τη γη, οδηγώντας σε αδιέξοδο. Ως ηγέτης της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι ασχολείται ενεργά με τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, ζητώντας υποστήριξη από άλλες χώρες και συχνά ανακοινώνει σχέδια για μια αντεπίθεση το φθινόπωρο. Ωστόσο, στο πραγματικό πεδίο της μάχης, οι επιδόσεις των ουκρανικών δυνάμεων ήταν ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτηθούν εάν η αντεπίθεση της Ουκρανίας είναι απλώς ένα σύνθημα για την αναζήτηση βοήθειας από άλλα έθνη.
Κανείς όμως δεν περίμενε ότι η αντεπίθεση θα γινόταν πραγματικά. Στις 6 Αυγούστου, η Ουκρανία συγκέντρωσε ελίτ δυνάμεις και εξαπέλυσε γρήγορα επίθεση στο Κουρσκ. Αυτό το ιστορικά σημαντικό πεδίο μάχης, το οποίο γνώρισε για τελευταία φορά σύγκρουση πριν από 79 χρόνια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τυλίχτηκε για άλλη μια φορά στις φλόγες. Η επίθεση της Ουκρανίας ήταν σφοδρή, προχωρώντας εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα σε λίγες μόνο μέρες, με τις δυνάμεις να στοχεύουν απευθείας στη Μόσχα. Αν και η Ρωσία ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν περιορισμένες σε αριθμό και είχαν ουσιαστικά απωθηθεί, μεταγενέστερες αναφορές έδειξαν ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες είχαν ήδη εισέλθει στο ρωσικό έδαφος.
Η απάντηση της Ρωσίας εξέπληξε τους πάντες. Αυτό που αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν μια μικρής κλίμακας παρενόχληση από την Ουκρανία μετατράπηκε σε μεγάλης κλίμακας επίθεση. Οι περισσότερες από τις δυνάμεις της Ρωσίας είναι συγκεντρωμένες στο ανατολικό ουκρανικό μέτωπο, αφήνοντάς τις φαινομενικά ανίκανες να χειριστούν τις δεκάδες χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα. Το αν αυτή η μάχη απέλασης θα συνεχιστεί όπως ελπίζει η Ρωσία παραμένει αβέβαιο.
Κοιτάζοντας πίσω στον πόλεμο, μπορούμε να δούμε ότι οι στρατιωτικές ενέργειες της Ουκρανίας δεν ήταν απροετοίμαστες. Από την έναρξη του πολέμου το 2022, η Ουκρανία εξαπολύει επιθέσεις μικρής κλίμακας στη Ρωσία. Ξεκίνησε με τρομοκρατικές δραστηριότητες και ακολούθησαν επιθέσεις με drone. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Ρωσία αποκάλυψε ένα μοιραίο ελάττωμα - την έλλειψη δυνατοτήτων αεράμυνας. Το γεγονός ότι ένα μικρό drone μπόρεσε να φτάσει με επιτυχία σε ρωσικό έδαφος μιλάει πολλά.
Με την υποστήριξη drone από τη Δύση, η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία στον πόλεμο με drone. Κατάφεραν ακόμη και να καταστρέψουν πολλά ρωσικά αεροσκάφη πριν προλάβουν να απογειωθούν. Στο πεδίο της μάχης του Ντονμπάς, η Ουκρανία, εξοπλισμένη με drones και άλλη προηγμένη τεχνολογία, διεξήγαγε έναν ασύμμετρο πόλεμο, προκαλώντας τη Ρωσία να αγωνίζεται. Ακόμη και ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα υπέστη μεγάλες απώλειες.
Υπό αυτή την έννοια, οι στρατιωτικές ενέργειες της Ουκρανίας στόχευαν τις αδυναμίες της Ρωσίας σε μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση. Εφάρμοσαν αποτελεσματικά μια στρατηγική αξιοποίησης των δυνατών τους σημείων αποφεύγοντας τις αδυναμίες τους. Ιστορικά, οι στρατιωτικές ελλείψεις της Ρωσίας οφείλονται σε χρόνια ανεπαρκούς χρηματοδότησης, που οδήγησε σε στάσιμη ανάπτυξη στρατιωτικών υποδομών. Πολλές από τις στρατιωτικές τους τεχνολογίες είναι παλιές δεκαετίες. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, αλλά το σύστημα πλοήγησης GLONASS της Ρωσίας, το οποίο υποτίθεται ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με το BeiDou της Κίνας και το GPS των ΗΠΑ, αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις να βασίζονται ακόμη και στο GPS για πλοήγηση. Νωρίς, φήμες υποδήλωναν ότι πολλές ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις είχαν παραβιαστεί ως αποτέλεσμα.
Όσον αφορά τις στρατιωτικές τακτικές, η Ρωσία υστερεί επίσης. Λόγω της έλλειψης εξοπλισμού και των ελλιπών μεταρρυθμίσεων, οι δυνάμεις τους φαίνονται ξεπερασμένες στο πεδίο της μάχης. Το 2018, η Ρωσία έστειλε ένα από τα κορυφαία μηχανοποιημένα συντάγματα πεζικού της για να αντιμετωπίσει ένα κινεζικό τάγμα συνδυασμένων όπλων. Ενώ ο πόλεμος αναμενόταν να διαρκέσει αρκετές ημέρες, το κινεζικό τάγμα εξασφάλισε τη νίκη και εξόντωσε τις ρωσικές δυνάμεις σε μόλις 40 λεπτά. Ωστόσο, στο πεδίο μάχης Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ρωσία ανέπτυξε τα τάγματα συνδυασμένων όπλων της, αλλά η μαχητική τους αποτελεσματικότητα είναι ωχριά σε σύγκριση με την Κίνα.
Αυτό έγινε λόγο των δεκάδων UAV που χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι και τις επιθέσεις που έκαναν από ακάλυπτα σημεία.
Λόγω έλλειψης συστημάτων πληροφοριών, η Ρωσία δεν μπορούσε να ελέγξει αποτελεσματικά αυτά τα τάγματα συνδυασμένων όπλων. Τα τάγματα συνδυασμένων όπλων έχουν σχεδιαστεί για επιθετικές επιχειρήσεις, όχι για άμυνα. Χρειάζονται μια πλήρη αλυσίδα πληροφοριών για να έχουν καλή απόδοση. Ωστόσο, η Ρωσία τους χρησιμοποίησε για άμυνα, αποκαλύπτοντας έτσι τις αδυναμίες τους.
Στην πραγματικότητα, τα τάγματα συνδυασμένων όπλων της Ρωσίας έχουν αξιοπρεπείς ικανότητες μάχης και όταν ενσωματώνονται στα συστήματα πληροφοριών της Κίνας για επιχειρήσεις διοίκησης, αποδίδουν συγκρίσιμα με τις κινεζικές δυνάμεις. Αλλά η συνολική απόδοση του ρωσικού στρατού ήταν απογοητευτική, αποκαλύπτοντας σημαντικά ζητήματα στη στρατιωτική τους υποδομή. Στην τακτική διοίκηση, η Ρωσία εστίασε στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, παραμελώντας την άμυνα των συνόρων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Κουρσκ συνορεύει άμεσα με το ουκρανικό έδαφος, ωστόσο οι άμυνές του ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες, επιτρέποντας στις ουκρανικές δυνάμεις να διεισδύσουν με ευκολία.
Σε αυτό το πεδίο μάχης που άνοιξε πρόσφατα, οι ρωσικές δυνάμεις πιάστηκαν απροσδόκητα, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν καλά προετοιμασμένες. Μέσα από αυτό το νέο πεδίο μάχης, η Ουκρανία κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση. Αυτή η επίθεση σε ρωσικό έδαφος στοχεύει να μετριάσει την πίεση στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, αναγκάζοντας τη Ρωσία να αναδιατάξει τις δυνάμεις της και να δώσει στην Ουκρανία λίγη ανάσα. Επιπλέον, μετατοπίζει τη σύγκρουση σε ρωσικό έδαφος, επιχειρώντας να κερδίσει το πάνω χέρι στον πόλεμο μέσω μιας στρατηγικής blitzkrieg και να ασκήσει μέγιστη πίεση στη Ρωσία με περιορισμένες δυνάμεις. Εάν είναι δυνατόν, η Ουκρανία μπορεί να επιχειρήσει ακόμη και μια δραματική επιχείρηση «σύλληψη του ηγέτη».
Ωστόσο, η στρατιωτική διαφορά μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παραμένει τεράστια. Η προσπάθεια της Ουκρανίας να προχωρήσει μέσω του Κουρσκ και να επιτεθεί στη Μόσχα φαίνεται απίθανο να πετύχει. Για να ανακουφίσει την πίεση στο Κουρσκ, η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί να αποσύρει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων πίσω στην πατρίδα της, κάτι που θα αύξανε πολύ την πίεση στο ανατολικό ουκρανικό μέτωπο. Σε αυτό το σενάριο, εάν η Ρωσία δεν αποσύρει τις άμυνές της, οι ευάλωτες γραμμές της μπορεί να παραβιαστούν από δυτικούς μισθοφόρους. Εάν αποσυρθούν, θα σήμαινε ότι οι προσπάθειές τους στο ανατολικό ουκρανικό μέτωπο ήταν μάταιες. Τελικά, το σχέδιο απομάκρυνσης των ρωσικών δυνάμεων αποδείχθηκε αποτυχημένο.
Το αδιέξοδο στο πεδίο μάχης Ρωσίας-Ουκρανίας αναπόφευκτα αναρωτιέται: εάν η Κίνα αντιμετώπιζε παρόμοια κατάσταση, θα μπορούσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά; Ιστορικά, η Κίνα έχει διατηρήσει μια διάκριση μεταξύ τοπικών φρουρών και κεντρικών στρατιωτικών δυνάμεων. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Βόρειων Σονγκ, ο Απαγορευμένος Στρατός των 800.000 ατόμων στο Τόκιο ήταν μια τυπική κεντρική στρατιωτική δύναμη. Σήμερα, στο πλαίσιο της στρατιωτικής μεταρρύθμισης, ενώ η στρατιωτική ανάπτυξη κλίνει προς τις εντολές του θεάτρου, η Κίνα έχει ακόμα 14 τμήματα της Λαϊκής Ένοπλες Αστυνομίας (PAP).
Divisions λέει το άρθρο μεραρχίες;
Το PLA κάποτε μετέτρεψε 14 δευτερεύουσες μεραρχίες πεζικού σε κινητές μεραρχίες PAP. Αν και το όνομα άλλαξε, η στρατιωτική εκπαίδευση δεν εξασθενούσε. πράγματι εντάθηκε. Ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός μπορεί να διαφέρει από αυτόν του τακτικού στρατού, αλλά είναι πολύ ανώτερος από τους Ρώσους ομολόγους τους. Η Ρωσική Εθνοφρουρά χρησιμοποιεί κυρίως οχήματα ελέγχου ταραχών, τροχοφόρα τεθωρακισμένα, τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή και τουφέκια εφόδου, κυρίως ελαφρύ εξοπλισμό, με σοβαρή έλλειψη όπλων κατά του υλικού. Εν τω μεταξύ, το PAP της Κίνας είναι εξοπλισμένο με οχήματα μάχης πεζικού, διάφορα ελικόπτερα και πυροβολικό, διαθέτοντας ένα ισχυρό σύστημα υποστήριξης πυρός. Αν και χαρακτηρίζονται ως PAP, μοιάζουν περισσότερο με μια δύναμη ταχείας αντίδρασης.
Λόγω της ελαφριάς φύσης του εξοπλισμού τους, αυτή η ένοπλη δύναμη μπορεί να κινητοποιηθεί γρήγορα σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης εντός της χώρας. Αν και ο εξοπλισμός τους μπορεί να μην ταιριάζει με αυτόν του PLA, είναι πλήρως ικανοί να υπερασπιστούν την πατρίδα. Αν ξεσπούσε πόλεμος στην Κίνα και ξαφνικά εισβάλουν ξένες δυνάμεις, το PAP θα μπορούσε γρήγορα να φτάσει στο πεδίο της μάχης, να συγκρατήσει την κατάσταση και να ελέγξει την πορεία του πολέμου. Στόχος τους είναι να μπλοκάρουν και να εξοντώσουν μικρές εχθρικές δυνάμεις μόλις εισέλθουν στη χώρα.
Τεχνικά, το PAP εμπίπτει στο αστυνομικό σύστημα και δεν θεωρείται μέρος του στρατού. Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από την κατάσταση, το ΠΑΠ θα λειτουργεί πάντα ως σταθεροποιητική δύναμη. Αυτό αντανακλά την προνοητικότητα και την πολιτική σοφία της ηγεσίας της Κίνας. Από αυτή την άποψη, η Ρωσία έχει ακόμη πολλά να μάθει.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει διαρκέσει δυόμισι χρόνια, φέρνοντας ατελείωτα βάσανα στους ανθρώπους και των δύο χωρών. Αντί να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος, που δεν φέρνει τίποτα άλλο παρά μόνο δεινά, θα ήταν καλύτερο να επιλυθεί η σύγκρουση και να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση. Οι λαοί και των δύο χωρών λαχταρούν την ειρήνη και την επανέναρξη της οικονομικής ανάπτυξης. Γιατί να συνεχίσουμε με ατελείωτο πόλεμο;
Κοιτάζοντας πίσω σε αυτόν τον πόλεμο, μπορούμε να δούμε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Η σοφία της Κίνας έγκειται στη διατήρηση της επαγρύπνησης και της ετοιμότητας για πόλεμο. Η Κίνα έχει μια ισχυρή δύναμη PAP ως αμυντική δύναμη, έτοιμη να ανταποκριθεί σε κάθε έκτακτη ανάγκη. Αυτό αντανακλά την προνοητικότητα και την επιδίωξη της Κίνας για ειρήνη.
Θα συνεχιστεί με το τρίτο μέρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου