ΟΟυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα παρουσιάσει τελικά ένα ειρηνευτικό σχέδιο στον πρόεδρο Μπάιντεν αλλά και στους νυν υποψηφίους για τον Λευκό Οίκο, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ζελένσκι, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, αναφέρθηκε στο σχέδιο τεσσάρων σταδίων, λέγοντας ότι η εισβολή της χώρας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας είναι ο πρώτος πυλώνας.
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου επικεντρώνεται στην ενίσχυση της στρατηγικής θέσης της Ουκρανίας εντός του παγκόσμιου πλαισίου ασφαλείας. Το χαρακτήρισε ως ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ρόλου της Ουκρανίας στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με το CNN.
Η τρίτη συνιστώσα περιλαμβάνει μια διπλωματική προσπάθεια ώστε να υποχρεωθεί η Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο Ο Zelenskyy τόνισε ότι το στάδιο αυτό περιλαμβάνει ένα «ισχυρό πακέτο» που έχει σχεδιαστεί για να επιφέρει λύση μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με στρατιωτικά μέσα.
Το τέταρτο και τελευταίο στοιχείο του σχεδίου αφορά τις οικονομικές στρατηγικές, αν και ο Zελένσκι επέλεξε να μην δώσισυγκεκριμένες λεπτομέρειες για την πτυχή αυτή προς το παρόν.
Οι ΗΠΑ και οι κρίσιμες επαφές
Το σχέδιο του Ουκρανού προέδρου υπογραμμίζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίτευξη των στόχων της Ουκρανίας, συνδυάζοντας στρατιωτικά, στρατηγικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα. Η επιτυχία αυτής της πολύπλευρης στρατηγικής, ανέφερε, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή υποστήριξη και τους πόρους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο ηγέτης της Ουκρανίας δήλωσε ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Εκεί, σκοπεύει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν και θα παρουσιάσει το σχέδιο. Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του 2024, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι σχεδιάζει να μοιραστεί το σχέδιο τόσο με τον Τραμπ όσο και με τη Χάρις.
Τι θα κάνει η Ρωσία και γιατί δυσκολεύεται στο Κουρσκ
Παρά την προέλαση της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας, ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι ο στρατός του θα συνεχίσει την επίθεση στο Ντονέτσκ. Η πίεση της Ρωσίας στο Ποκρόβσκ και το Τορέτσκ έχει αναγκάσει σε εκκενώσεις και μια πιθανή πλήρης κατάληψη θα οχυρώσει τη θέση της στο ανατολικό Ντονμπάς.
Το σίγουρο είναι πως έπειτα από τρεις εβδομάδες μαχών, η Ρωσία εξακολουθεί να αγωνίζεται να εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή του Κουρσκ, μια απροσδόκητα αργή και χαμηλών τόνων αντίδραση
Όλα όμως εξαρτώνται από το ρωσικό ανθρώπινο δυναμικό και τις ρωσικές προτεραιότητες.
Με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του να πιέζει για επιθέσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο φαίνεται να μην έχει προς το παρόν αρκετές εφεδρείες για να εκδιώξει τις δυνάμεις του Κιέβου.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν φαίνεται να θεωρεί την επίθεση -ή τουλάχιστον να δίνει την εντύπωση ότι την θεωρεί- ως αρκετά σοβαρή απειλή ώστε να δικαιολογεί την απόσυρση των στρατευμάτων από την περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, που αποτελεί τον πρωταρχικό του στόχο.
«Ο Πούτιν επικεντρώνεται στην κατάρρευση του ουκρανικού κράτους, η οποία πιστεύει ότι θα καταστήσει αυτομάτως άσχετο κάθε εδαφικό έλεγχο», έγραψε η Τατιάνα Στανόβαγια, ανώτερη συνεργάτης του Carnegie Russia Eurasia Center, σύμφωνα με το AP.
Οι προτεραιότητες του Πούτιν
Μήνες μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής το 2022, ο Πούτιν προσάρτησε παράνομα τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα ως μέρος της ρωσικής επικράτειας και η πλήρης κατάληψή τους αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Τον Ιούνιο ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του από τμήματα αυτών των περιοχών που ελέγχει ως προϋπόθεση για ειρηνευτικές συνομιλίες, απαίτηση που απορρίπτει η Ουκρανία.
Συγκεντρώνοντας δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ουκρανίας, η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να αποσπάσει μονάδες από τη δική της επίθεση στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Nigel Gould-Davies του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. «Η Ρωσία κρίνει επί του παρόντος ότι μπορεί να περιορίσει την απειλή στο έδαφός της χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τον πιο σημαντικό στόχο της στην Ουκρανία».
Πιέζοντας την Ουκρανία να ικανοποιήσει τα αιτήματά της, η Ρωσία έχει επίσης εξαπολύσει ένα σταθερό μπαράζ χτυπημάτων μεγάλου βεληνεκούς στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Μια επίθεση τη Δευτέρα σε ενεργειακές εγκαταστάσεις ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές του πολέμου, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η οποία προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Με αυτόν τον τρόπο κατέδειξε και τα κενά στην αεράμυνα της Ουκρανίας.
Σχολιαστές παρατήρησαν ότι ο Πούτιν δεν μοιάζει πολύ πρόθυμος να διατάξει μια νέα επιστράτευση, φοβούμενος εσωτερική αποσταθεροποίηση, όπως συνέβη όταν διέταξε μια εξαιρετικά αντιδημοφιλή επιστράτευση 300.000 ατόμων ως απάντηση σε μια ουκρανική αντεπίθεση το 2022. Εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τη Ρωσία για να αποφύγουν να σταλούν στη μάχη.
Έκτοτε, το Κρεμλίνο ενίσχυσε τις δυνάμεις του στην Ουκρανία με εθελοντές που προσελκύονταν από τους σχετικά υψηλούς μισθούς, αλλά η ροή αυτή έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες.
Θα χρειαστούν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εκτοπιστεί πλήρως η ουκρανική δύναμη, που υπολογίζεται σε 10.000 και η οποία χρησιμοποίησε τα πυκνά δάση της περιοχής ως κάλυψη.
Καθώς είναι σαφές ότι δεν διαθέτει πόρους για μια τόσο μαζική επιχείρηση, η Ρωσία προς το παρόν έχει επικεντρωθεί στην αναχαίτιση της βαθύτερης ουκρανικής προέλασης με το σφράγισμα των δρόμων και τη στόχευση των αποθεμάτων του Κιέβου - τακτικές που ήταν εν μέρει επιτυχείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου