Η τακτική του, οι στόχοι και τα αποτελέσματα
Την ώρα που όλοι στρέφουν το βλέμμα στη Γάζα ή στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, εκείνο εντείνει τις επιχειρήσεις του σε ένα άλλο μέτωπο: τη Συρία. Τι ακριβώς κάνει εκεί και γιατί;
Οι επιθέσεις σε στοχευμένους στόχους στη Συρία άρχισαν από τις πρώτες ημέρες του πολέμου. Τα αεροδρόμια στη χώρα δέχθηκαν σφυροκόπημα όπως και εγκαταστάσεις καυσίμων και πυρομαχικών, που το Ισραήλ θεωρούσε ότι τροφοδοτούσαν τη Χεζμπολάχ και άλλες τοπικές εξτρεμιστικές οργανώσεις ελεγχόμενες από το Ιράν.
Αλλά οι σταθερές επιθέσεις δεν κατάφεραν να περιορίσουν την απειλή, αποκαλύπτοντας ότι το Ιράν συνεχίζει να μπορεί να χρησιμοποιεί δοκιμαζόμενα κράτη που υπάρχουν μεταξύ αυτού και του Ισραήλ ως αγωγό για να δημιουργήσει μια ισχυρή απειλή που τώρα κινδυνεύει να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο.
Πριν από λίγες ημέρες το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε έναν ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ και άλλους μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν σε μια επίθεση κοντά στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Η επίθεση ήταν μία από τις περισσότερες από 180 στη Συρία που αποδίδονται στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την Armed Conflict Location & Event Data και το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας με έδρα το Τελ Αβίβ.
Το στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ ήταν υπεύθυνο για τις στρατιωτικές δυνατότητες της ομάδας στον Λίβανο και τη Συρία και εργαζόταν για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ μαζί με τη Χεζμπολάχ, όπως ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. Η συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε επιδρομές σε τοποθεσίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας στις 23 Αυγούστου, τραυματίζοντας 7 πολίτες.
«Η εντατικοποίηση των επιθέσεων του Ισραήλ σε υποστηριζόμενους από το Ιράν πληρεξούσιους στη Συρία, όπως η Χεζμπολάχ και η Ισλαμική Τζιχάντ, είναι μια απάντηση στον σχηματισμό μιας αυξανόμενης απειλής από αυτές τις ομάδες», εξηγεί στη Wall Street Journal η Λίνα Χατίμπ, αναλύτρια στο Chatham House του Λονδίνου. «Το Ισραήλ χάνει σταδιακά την ανοχή του στην επιρροή του Ιράν στη Συρία».
Εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές σε υποδομές
Το Ισραήλ ξεκίνησε μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών στη Συρία πριν από περίπου μια δεκαετία, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στην αραβική χώρα άφησε ένα κενό ασφαλείας που καλύφθηκε από το Ιράν και τις συμμαχικές του πολιτοφυλακές, που υποστήριζαν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Από το 2017 έως και το 2022 το Ισραήλ εξαπέλυσε περισσότερες από 400 αεροπορικές επιδρομές για να περιορίσει την περιχαράκωση του Ιράν και των συμμάχων του στη Συρία, μια στρατηγική που έγινε γνωστή ως «ο πόλεμος μεταξύ των πολέμων».
Για να περιορίσει τις συνέπειες οποιασδήποτε συγκεκριμένης αεροπορικής επιδρομής, το Ισραήλ απέφευγε να αναλάβει επισήμως την ευθύνη. Σε μεγάλο βαθμό προσπαθούσε να αποφύγει τη δολοφονία στελεχών της Χεζμπολάχ, εστιάζοντας τις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς όπλων, όπως δήλωσαν πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι στη WSJ.
Το συριακό καθεστώς, αποδυναμωμένο από τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, δεν απάντησε στρατιωτικά και τόσο αυτό όσο και το Ιράν υποβάθμισαν την αποτελεσματικότητα των ισραηλινών επιχειρήσεων.
Η 7η Οκτωβρίου που άλλαξε τα πάντα
Οι κανόνες εμπλοκής άλλαξαν στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο, όταν η Χαμάς και ο μικρότερος εταίρος της, η Ισλαμική Τζιχάντ, εξαπέλυσαν επίθεση στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα και η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει βλήματα στο Ισραήλ για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους συμμάχους της.
Το Ιράν και η Χεζμπολάχ απέφυγαν να εμπλακούν σε μια ολοκληρωτική σύγκρουση με το Ισραήλ, αλλά ενέτειναν τις επιχειρήσεις τους, χρησιμοποιώντας τη Συρία ως σημείο διέλευσης όπλων.
«Την τελευταία δεκαετία, οι κανόνες του παιχνιδιού ήταν ότι το Ισραήλ επιτρέπεται να επιτίθεται σε αυτές τις αποστολές όπλων στη Συρία, εφόσον δεν σκοτώνει στελέχη της Χεζμπολάχ», λέει ο Ντάνιελ Σόμπελμαν, ερευνητής με έδρα το Ισραήλ στην Πρωτοβουλία Μέσης Ανατολής στο Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι το Ισραήλ επιτίθεται σε αυτά τα φορτία και σκοτώνει στελέχη της Χεζμπολάχ».
Το χτύπημα στη Δαμασκό που οδήγησε στο χείλος περιφερειακού πολέμου
Η νέα επιθετική στάση, που επιβεβαιώθηκε από πρώην Ισραηλινούς αξιωματούχους, έχει απειλήσει κατά καιρούς να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. Τον Απρίλιο, ένα χτύπημα σε συγκέντρωση Ιρανών στρατιωτικών ηγετών σε διπλωματικό κτίριο στη Δαμασκό, που αποδίδεται στο Ισραήλ, σκότωσε τον στρατηγό Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, ο οποίος, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους των ΗΠΑ, διαχειριζόταν τις ιρανικές παραστρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία και τον Λίβανο.
Η Τεχεράνη απάντησε σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα εκτοξεύοντας περισσότερους από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μια σπάνια άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος. Ήταν μια πιο ισχυρή απάντηση από ό,τι περίμεναν οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Το Ισραήλ παρόλα αυτά απέκρουσε την επίθεση με τη βοήθεια ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και αργότερα πραγματοποίησε τη δική του περιορισμένης εμβέλειας απάντηση στο Ιράν.
Ο Άσαντ μένει εκτός της σύγκρουσης
Ο Άσαντ της Συρίας, που εξακολουθεί να μάχεται την κουρδική αντιπολίτευση και το Ισλαμικό Κράτος, έχει αποφύγει να εξαπολύσει επιθέσεις στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας. Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στο συριακό έδαφος έχουν επίσης σεβαστεί σε μεγάλο βαθμό αυτή τη θέση.
Η εκστρατεία του Ισραήλ έχει επίσης επιβραδύνει τη ροή όπλων προς τη Χεζμπολάχ. Όμως, παρά τις εκατοντάδες χτυπήματα, αρκετά όπλα έχουν φτάσει στη λιβανέζικη, τρομοκρατική οργάνωση. Η Χεζμπολάχ θεωρείται πλέον ευρέως η μεγαλύτερη και πιο βαριά οπλισμένη ,η κρατική οντότητα στον κόσμο, με τουλάχιστον 150.000 ισχυρούς πυραύλους και ρουκέτες που μπορούν να στοχεύουν ολόκληρο το Ισραήλ.
«Ο εχθρός τα τελευταία χρόνια έδωσε μια μάχη που ονομάζεται «πόλεμος μεταξύ των πολέμων» στην οποία στόχευσε τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της στη Συρία», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε πρόσφατη ομιλία του. «Ό,τι όμως έπρεπε να φτάσει στον Λίβανο, έφτασε στον Λίβανο», υπογράμμισε.
Ο πόλεμος μέσα στον πόλεμο συνεχίζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου