Στράτος Στυλιανίδης
Ο Great Sea Interconnector αποτελεί ένα στρατηγικό έργο για την Κυπριακή Δημοκρατία, προσφέροντας μια σειρά από κρίσιμα οφέλη στους πολίτες και τους καταναλωτές ενέργειας.
Το φιλόδοξο αυτό έργο, το οποίο θα διασυνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου, αναμένεται να ενισχύσει δραστικά την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου, να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Από γεωστρατηγική άποψη, το έργο ενδυναμώνει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστώντας την έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο. Η διασύνδεση αυτή θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία της χώρας. Επιπλέον, το έργο είναι γεωστρατηγικά κρίσιμο καθώς επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλει τις θέσεις της σχετικά με την απαίτηση συμπερίληψής της σε οποιοδήποτε ενεργειακό έργο στην περιοχή. Η επιθετικότητα της Τουρκίας, απολύτως αβάσιμη σε κάθε πρόβλεψη Δίκαιου, κατά τη διάρκεια της πόντισης του καλωδίου στην περιοχή της Κάσου ενισχύει την ανάγκη για άμεση προώθηση του έργου.
Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του έργου είναι η άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, η οποία παραμένει το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διασύνδεση αυτή θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποκτήσει πρόσβαση σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας από την ηπειρωτική Ευρώπη, θα της δώσει τη δυνατότητα να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), και να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Η εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility αποτελεί μια σημαντική επιτυχία για την Κύπρο, την οποία οφείλουμε να μην απεμπολήσουμε. Εάν το πιο ώριμο έργο PCI (Project of Common Interest) δεν υλοποιηθεί, πώς θα χρηματοδοτηθούν άλλα έργα στρατηγικής σημασίας με την Κύπρο πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου;
Το έργο προσφέρει επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους καταναλωτές. Παρά τις αρχικές ανησυχίες για το κόστος, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το όφελος για τους Κύπριους καταναλωτές θα υπερβεί κατά πολύ το αρχικό κόστος. Η διασύνδεση θα επιτρέψει τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, προωθώντας τον ανταγωνισμό και μειώνοντας την ανάγκη για δαπανηρή αποθήκευση ενέργειας, που θα ήταν απαραίτητη σε περίπτωση αυτόνομης ανάπτυξης του δικτύου. Ας μην ξεχνάμε ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα, πέρα από κοστοβόρα για τους πολίτες καθώς η Κύπρος καλείται να πληρώσει δικαιώματα εκπομπής εναερίων ρύπων στο ETS (Emissions Trade Scheme), είναι και περιβαλλοντικά επιβαρυντική, αυξάνοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο νησί. Η διασύνδεση, εκτός από τη μείωση του τελικού κόστους του ηλεκτρισμού, θα έχει και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που το χρειάζεται το νησί.
Ο Great Sea Interconnector δεν πρέπει να θεωρείται απλώς ένα έργο υποδομής. Είναι η ώρα των αποφάσεων και της ευθύνης, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για το πολιτικό σύστημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, το έργο είναι καθοριστικό για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής ευημερίας και της γεωστρατηγικής ενδυνάμωσης της Κύπρου.
* Ο Στράτος Στυλιανίδης είναι καθηγητής Γεωπληροφορικής, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου