Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Η Ουκρανία γιορτάζει την ανεξαρτησία της και διαμηνύει: “Ο πόλεμος «επιστρέφει» στη Ρωσία* Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η ρωσική περιφέρεια Βορονέζ


FILE PHOTO A handout made available by the Presidential Press Service shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) inspecting the construction of fortifications at an undisclosed location, during his working visit in the Volyn region, Ukraine, 30 July 2024 amid the Russian invasion of Ukraine. EPA, PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Ο πόλεμος “επιστρέφει” στη Ρωσία, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ομιλία του που μεταδόθηκε σήμερα με αφορμή τον εορτασμό της 33ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από την Σοβιετική Ένωση, στην οποία σημειώνει ότι η Μόσχα που επιτέθηκε στη χώρα του το 2022 “θα μάθει τι σημαίνει αντίποινα”.

Η Ρωσία ήθελε “να μας καταστρέψει”, αλλά ο πόλεμος “επέστρεψε σε αυτήν”, τονίζει ο Ζελένσκι στο βίντεο αυτό με την ομιλία του για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, η οποία βιντεοσκοπήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ βρισκόταν στην περιοχή της μεθορίου από την οποία το Κίεβο εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεσή του στη Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος διευκρινίζει στην ομιλία του ότι το βίντεο αυτό ελήφθη σε ερημική δασική περιοχή της περιφέρειας του Σούμι, την οποία είχε επισκεφθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι αυτή βρισκόταν σε απόσταση “μερικών χιλιομέτρων” από το σημείο από το οποίο οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεσή τους.

Το Κίεβο “αιφνιδιάζει για άλλη μια φορά”, προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος, υποσχόμενος ότι η Ρωσία “θα μάθει τι σημαίνει αντίποινα”.

Με την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, “η Ρωσία επεδίωκε μόνον ένα πράγμα: να μας καταστρέψει. Αντί γι’αυτό σήμερα γιορτάζουμε την 33η επέτειο της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας”, συνεχίζει.

“Όποιος θέλει να σπείρει το κακό στο έδαφός μας θα θερίσει τους καρπούς στη δική του επικράτεια. Δεν πρόκειται ούτε για πρόβλεψη, ούτε για καυχησιολογία, ούτε για τυφλή εκδίκηση. Πρόκειται μόνον για δικαιοσύνη”, υπογραμμίζει.

  • Στην ομιλία του αυτή ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτηρίζει εξάλλου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως “άρρωστο γέρο της Κόκκινης Πλατείας που απειλεί διαρκώς όλον τον κόσμο με το κόκκινο κουμπί”.

Εδώ και μέρες, η Μόσχα προειδοποιεί για πυρηνική καταστροφή στην περίπτωση επίθεσης του ουκρανικού στρατού στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, που βρίσκεται στην περιοχή στην οποία επιτέθηκαν οι δυνάμεις του Κιέβου πριν από δύο εβδομάδες.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην ανατολική Ουκρανία, και δηλώνουν ότι εξακολουθούν να καταφέρουν βαριές απώλειες στους Ουκρανούς και να εμποδίζουν τις προσπάθειες προώθησής τους σε βάθος στο ρωσικό έδαφος.

Από την έναρξη της ουκρανικής διασυνοριακής επίθεσης στη Ρωσία, πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τις αρχές της περιφέρειας του Κουρσκ. Τουλάχιστον 31 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 143 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Ρωσία την Βορονέζ 

Η Ρωσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τμήμα της περιφέρειας Βορονέζ που συνορεύει με την Ουκρανία έπειτα από επίθεση με drone που σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο περιφερειάρχης της Αλεξάντερ Γκούσεφ στον λογαριασμό του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις αναχαίτισαν πέντε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones). Τα συντρίμμια που έπεσαν προκάλεσαν πυρκαγιά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πυροδότηση εκρηκτικών υλικών.

Από το περιστατικό δεν προκλήθηκαν ζημιές σε κυβερνητικά κτίρια, αλλά είχε ως αποτέλεσμα οι αρχές να προχωρήσουν στην επιβολή μέτρων έκτακτης ανάγκης σε τρεις οικισμούς στην περιοχή Οστρογκόζσκι και να απομακρύνουν 200 ανθρώπους, πρόσθεσε.

 

Επίσημο το διαζύγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με τη Μόσχα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα τον νόμο με τον οποίο απαγορεύεται η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας που συνδέεται με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος ψηφίστηκε την Τρίτη από το ουκρανικό κοινοβούλιο και έχει προκαλέσει την αντίδραση της Ρωσίας, υπεγράφη από τον Ζελένσκι σήμερα, Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας από τη Σοβιετική Ένωση και δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Στη ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της χώρας του. «Οι ορθόδοξοι Ουκρανοί κάνουν σήμερα ένα βήμα προς την απελευθέρωσή τους από τους δαίμονες της Μόσχας», τόνισε.

  • Η Ουκρανία επιδιώκει να αποδεσμευθεί από τη ρωσική πνευματική επιρροή από το 2014.

Η διαδικασία αυτή επιταχύνθηκε με τη δημιουργία το 2018 μιας ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανεξάρτητης από τη Μόσχα και στη συνέχεια ακόμα περισσότερο με την έναρξη τον Φεβρουάριο του 2022 της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία υποστηρίχθηκε ανοικτά από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είχε ανακοινώσει τον Μάιο 2022 ότι διακόπτει κάθε σχέση με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Όμως η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η εν λόγω Εκκλησία παραμένει εκ των πραγμάτων εξαρτημένη από τη Ρωσία και ποινικές έρευνες διεξάγονται σε βάρος αξιωματούχων της.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιηθεί το 2023 από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου, το 66% των Ουκρανών υποστηρίζει την απαγόρευση της Εκκλησίας που συνδέεται με τη Μόσχα.

Εξάλλου το 54% των Ουκρανών ταυτίζεται με την ανεξάρτητη Εκκλησία και μόνο το 4% με αυτή που υπόκειται στο ρωσικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε το 2022 από τον ίδιο οργανισμό. Την προηγούμενη χρονιά τα ποσοστά αυτά ήταν 42% και 18% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η Εκκλησία που συνδέεται με τη Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει περίπου 9.000 ενορίες στην Ουκρανία, έναντι 8.000 έως 9.000 ενοριών που ελέγχει η ανεξάρτητη αντίπαλός της.

Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος υπέγραψε και ένα άλλο νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την έγκριση από το Κίεβο του Καταστατικού της Ρώμης, της ιδρυτικής συνθήκης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

Κατά συνέπεια η Ουκρανία έγινε μέλος του ΔΠΔ και ελπίζει τώρα το δικαστήριο να τιμωρήσει τη Ρωσία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει εις βάρος της.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη χώρα, καθώς πολλοί φοβούνται ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες που μάχονται κατά του ρωσικού στρατού θα βρεθούν με τη σειρά τους στο στόχαστρο του ΔΠΔ, αποστολή του οποίου είναι να διώκει δράστες γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου.’

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κίεβο, Ουκρανία
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μόσχα, Ρωσία

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου