Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Αεριωθούμενο drone – φθηνό “πύραυλο” κρουζ παρουσίασαν οι Ουκρανοί


Από Σάββας Δ. Βλάσσης

«Οι Ουκρανοί, δεν υπερασπίζονται μόνο την πατρίδα τους – Στην Ουκρανία σήμερα, είναι που καθορίζεται το μέλλον των αμυντικών τεχνολογιών. Το μέλλον αυτό, δημιουργείται από Ουκρανούς μηχανικούς μαζί με τον Ουκρανικό Στρατό». 

Με τα λόγια αυτά, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Ολεκσάντρ Καμίσιν μιλώντας στις 24 Αυγούστου για τα επιτεύγματα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με επίκεντρο τα μη επανδρωμένα συστήματα κάθε είδους, για να αποκαλύψει: «Από σήμερα, έχουμε μια εντελώς νέα κατηγορία όπλων: drone πυραύλους. Για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκε σήμερα επιτυχώς το drone πύραυλος Palianytsia, προσβάλοντας εχθρική στρατιωτική εγκατάσταση στα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη. Είναι drone και πύραυλος, γιατί βάσει των τακτικών και τεχνικών χαρακτηριστικών του, το προϊόν εμπίπτει και στους δύο όρους. Drone πύραυλος».

Σχετικές φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν, δείχνουν ένα drone κυλινδρικής ατράκτου με κύριες πτέρυγες, πτερύγια ρύγχους και δίδυμο ουραίο κάθετο σύνολο υπό κλίση, που φέρει μικρό κινητήρα turbojet. Στις κυρίως πτέρυγες υφίστανται ανάποδα καμπυλωμένα άκρα (Hornet winglets) που εξασφαλίζουν επιπλέον άντωση και σταθερότητα πτήσεως. Η σχεδίαση είναι απλή και η κατασκευή βασίζεται σε τυπικά σύνθετα υλικά. Το όπλο προσαρμόζεται επί τροχοφόρου βάσεως – φορέα, από την οποία αποχωρίζεται κατά την απογείωση. Αν και δεν αναφέρονται τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις, η αναφορά σε προσβολή στόχου στα κατεχόμενα, αν δεν είναι παραπλανητική, δείχνει ότι η εμβέλεια δεν είναι πολύ μεγάλη. Εξάλλου, οι πτέρυγες, που προσαρμόζονται ως μέρος της συλλογής, είναι φανερό ότι έχουν μικρό πάχος, δεν μπορούν να μεταφέρουν εσωτερικές δεξαμενές καυσίμου κι έτσι το όπλο περιορίζεται σε δεξαμενή εντός της ατράκτου μόνο, όπως ισχύει στους πυραύλους.

(@ Max Glushak)

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2024 είχαν εμφανιστεί εικόνες βίντεο από τις πρώτες δοκιμές του drone, που τότε δεν είχε λάβει ακόμη ονομασία. Έκτοτε, διέρρευσε χρονικό διάστημα επταμήνου μέχρι την πρώτη επιχειρησιακή χρήση, στοιχείο το οποίο είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης του χρόνου αναπτύξεως ενός τέτοιου προϊόντος. 

(@ Max Glushak)

Το drone – πύραυλος, δικαίως μπορεί να χαρακτηρισθεί ως φθηνό υποκατάστατο πυραύλου πλεύσεως (cruise) καθώς διακρίνεται από υψηλότερη ταχύτητα εν σχέσει με τα ελικοφόρα ανάλογα όπλα (οπότε είναι λιγότερο ευάλωτο σε αντιαεροπορικά όπλα) και το μήκος του ορίζεται κοντά στα 2 μέτρα περίπου, επηρεάζοντας αναλόγως όλες τις επιδόσεις. Καθώς δε, φέρει έναν κοινό κινητήρα κόστους της τάξεως των 10-15.000 ευρώ, διακρίνεται από πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής.

Όπως έχουμε επισημάνει, δεδομένου ότι τέτοιου είδους αυτόνομα όπλα δεν απαιτούν πιστοποίηση σε κάποια εναέρια πλατφόρμα –κάτι που θα απαιτούσε συνεργασία με τα συστήματα ραντάρ και ελέγχου πυρός– επιτρέπουν την δυνατότητα σε χώρες όχι πολύ προχωρημένης αμυντικής βιομηχανίας, να επιτύχουν σημαντικό βαθμό αυτονομίας στην παραγωγή όπλων μακρού πλήγματος. Το χαμηλό κόστος είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Ενδεικτικώς, η τεχνολογία πλέον επιτρέπει ευχερέστερη ανάπτυξη τέτοιου τύπου όπλων καθώς και οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης επιτρέπουν πολύ πιο εύκολη ανάπτυξη συστημάτων στοχεύσεως. Όλα αυτά, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και ο ενδεικτικός χρόνος αναπτύξεως που προαναφέρθηκε, δεν αφήνει περιθώρια για δικαιολογίες.


ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Εικόνες από το drone πύραυλο Palianytsia παρουσιάστηκαν σε σχετικό βίντεο που συνόδευε μήνυμα του προέδρου Ζελένσκι στις 25 Αυγούστου. Το είναι κυλινδρικής μορφής, με πτέρυγες σε σχετικώς πρόσθια θέση και με καμπυλωμένα άκρα (winglets) ενώ στο οπίσθιο μέρος, στην κάτω επιφάνεια, υφίσταται αεραγωγός για τον κινητήρα και τέσσερα πτερύγια ελέγχου. Όπως αναφέρεται, η όλη ανάπτυξη του όπλου έγινε εντός του πολύ μικρού χρονικού διαστήματος του 1,5 έτους!

Στο βίντεο, διευκρινίζεται ότι το όπλο εκτοξεύεται από μονάδες πυρός στο έδαφος. Ίσως και για λόγους παραπλανήσεως, στο βίντεο αναφέρεται ότι περί τα 20 ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια βρίσκονται εντός του βεληνεκούς του, με απεικόνιση επί χάρτου, στον οποίο η ανατολικότερα αποτυπούμενη αεροπορική βάση της Σαβάσλικα, απέχει πλέον των 1.000 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ https://doureios.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου