Σεπτέμβριος 3, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.
Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι αντικατέστησε κουρδικά ορόσημα και σύμβολα στο Αφρίν και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης από τον τουρκικό στρατό βόρειας Συρίας με τουρκικά, προκαλώντας ανησυχίες για πολιτιστική διαγραφή και δημογραφικές αλλαγές.
Μετά τη στρατιωτική της εισβολή, που την ονόμασε ως Κλάδος Ελιάς, η οποία ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2018, η Τουρκία έθεσε τον έλεγχο στο Αφρίν και σε άλλες πόλεις της Συρίας, οδηγώντας σε ευρεία αντικατάσταση των τοπικών κουρδικών επιγραφών, συμβόλων με τουρκικές σημαίες, μνημεία και ονόματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της οργάνωσης «Syrians For Truth & Justice» αυτές οι αλλαγές ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την κατοχή του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό, με στόχο βασικά κουρδικά ορόσημα όπως ο κυκλικός κόμβος Kawa al-Hadad και ο κυκλικός κόμβος Newroz.
Η κουρδική ταυτότητα αυτών των περιοχών έχει αντικατασταθεί με σύμβολα τουρκικής ή ισλαμικής κουλτούρας, όπως η μετονομασία του κυκλικού κόμβου Newroz σε κυκλικός κόμβος Salah ad-Din al-Ayoubi και της πλατείας al-Saray σε «Πλατεία Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Το άγαλμα του Kawa al-Hadad, μιας θρυλικής φυσιογνωμίας του κουρδικού πολιτισμού, αφαιρέθηκε και αντικαταστάθηκε με ένα γλυπτό που συμβολίζει την στρατιωτική εισβολή Κλάδος Ελιάς της Τουρκίας.
Κάτοικοι της περιοχής που μίλησαν για το ρεπορτάζ, οι οποίοι ζήτησαν την ανωνυμία τους λόγω των φόβων για αντίποινα, δήλωσαν ότι οι αλλαγές στοχεύουν να διαγράψουν την κουρδική πολιτιστική ταυτότητα στο Αφρίν.
«Ο στόχος της αλλαγής των ορόσημων του Αφρίν είναι η πλήρης δημογραφική και πολιτιστική αλλαγή, έως ότου το Αφρίν δεν μπορεί πλέον να ονομάζεται κουρδική περιοχή», είπε ένας κάτοικος, προσθέτοντας ότι περίπου το 70% του πληθυσμού στο Αφρίν αποτελείται πλέον από μη αυτόχθονες πληθυσμούς.
Η έκθεση καταγράφει επίσης παρόμοιες προσπάθειες εκτουρκισμού σε άλλες περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο, όπως το Αλ Μπαμπ, όπου τα σχολεία και οι δημόσιες πλατείες έχουν μετονομαστεί σε Τουρκικά.
Αυτές οι ενέργειες έχουν πυροδοτήσει διαμαρτυρίες από τις τοπικές κοινότητες και οδήγησαν σε συλλήψεις, όπως αυτή του ακτιβιστή Khalil Abu Shekho, ο οποίος συνελήφθη επειδή αφαίρεσε ένα τουρκικό όνομα από μια πινακίδα σχολείου στο Αλ Μπάμπ.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι αυτές οι πολιτικές παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους που προστατεύουν τα πολιτιστικά και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Ισχυρίζονται ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αντικατοπτρίζουν παλαιότερες πρακτικές αποκλεισμού από τη συριακή κυβέρνηση εναντίον των Κούρδων και άλλων μειονοτικών ομάδων.
Οι κάτοικοι της περιοχής, εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να μην μπορούν να εκφράσουν την αντίθεσή τους λόγω των συνεχιζόμενων συλλήψεων και παρενοχλήσεων από πολιτοφυλακές πιστές στην Τουρκία, καταλήγει το δημοσίευμα
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου