Το ισχύον πυρηνικό δόγμα λέει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.
Η γειτονική Πολωνία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, ενεργοποίησε χθες πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη για να διατηρήσει τον εναέριο χώρο της ασφαλή κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιθέσεων. Χαρακτηριστικά, η ανώτατη διοίκηση στη Βαρσοβία ανέφερε ότι «στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας θα υπάρχει αυξημένο επίπεδο θορύβου που σχετίζεται με την έναρξη επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο μας από πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη». (Η Νοτιοανατολική Πολωνία συνορεύει με την Ουκρανία – περιοχές Λούμπλιν, Τσελμ, Ρεζτζόβ κ.ά.).
Η Πολωνία υποστηρίζει, διά στόματος του ΥΠΕΞ της, ότι έχει «καθήκον» να καταρρίψει τους αδέσποτους ρωσικούς πυραύλους. Οι δηλώσεις του Πολωνού κορυφαίου διπλωμάτη έρχονται μια εβδομάδα μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ από ουράνιο αντικείμενο, που ο στρατός είπε ότι ήταν πιθανόν ένα drone, όταν η Ρωσία χτύπησε τη γειτονική Ουκρανία με φονικά πλήγματα. «Η Βαρσοβία έχει “συνταγματικό καθήκον” να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία που πρόκειται να πλήξουν το πολωνικό έδαφος», δήλωσε χθες ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, στους «Financial Times».
Παρά την έρευνα εδάφους μιας εβδομάδας, το ύποπτο drone δεν βρέθηκε. Κατά τη διάρκεια ενός νέου κύματος ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων χθες τα χαράματα, η Πολωνία μετέφερε τα μαχητικά της στα κοντινά σύνορα με την Ουκρανία, για να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της. «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν υπερτερεί της ευθύνης κάθε χώρας για την προστασία του δικού της εναέριου χώρου· είναι το δικό μας συνταγματικό καθήκον», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι. «Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι όταν εχθρικοί πύραυλοι εισέρχονται στον εναέριο χώρο μας θα ήταν θεμιτή αυτοάμυνα να τους χτυπήσουμε, γιατί μόλις περάσουν στον εναέριο χώρο μας ο κίνδυνος να τραυματιστούν άνθρωποι από συντρίμμια είναι σημαντικός», πρόσθεσε.
Στην Πρίστινα ο αρχηγός της CIA
Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το Κόσοβο, ενώ καθημερινά καθίσταται εμφανής ο ρόλος των ΗΠΑ στην ανάσχεση της ρωσικής αποσταθεροποιητικής επιρροής. Το Κόσοβο και, ευρύτερα, η Nοτιοανατολική Ευρώπη αποτελούν περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται ενεργά και πολυδιάστατα οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με σοβαρές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια, ενώ και οι δύο περιοχές έχουν προσλάβει ραγδαία ανοδική γεωπολιτική σημασία για τις υπηρεσίες της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ προσδίδουν ιδιαίτερη έμφαση στη ρωσική βάση στη Nότια Σερβία (Νις).
Η προ εβδομάδας επίσκεψη του επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, στην Πρίστινα του Κοσόβου χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων είκοσι χρόνων. Είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Aλμπιν Κούρτι, και την πρόεδρο, Βιόσα Οσμάνι-Σάντριου. Η διμερής συνάντηση με τον Κούρτι διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και εξετάστηκαν ειδικά η περιφερειακή σταθερότητα, η απαραβίαστη εδαφική κυριαρχία του Κοσόβου, καθώς και η διμερής συνεργασία μεταξύ Πρίστινας και Ουάσιγκτον σε πολλά ζητήματα, ειδικά σε πληροφορίες αναφορικά με τη ρωσική υβριδική, παραπληροφοριακή, προπαγανδιστική και ασύμμετρη δραστηριότητα, με αιχμή τους Σερβοβόσνιους και τις ομάδες των παρακρατικών Σέρβων κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου