Ανδρέας Πιμπίσιης
Ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος θα εμπλέκεται στο Κυπριακό φαίνεται να αναβιώνει, μετά και την άτυπη τριμερή της Νέας Υόρκης.
Την πρόθεσή της αυτή άφησε να διαφανεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
Το πότε θα γίνει η κίνηση για το διορισμό απεσταλμένου της ΕΕ στο Κυπριακό δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Αυτό που αντιλαμβάνεται η Λευκωσία από τη συνομιλία Χριστοδουλίδη και φον ντερ Λάιεν είναι πως πριν από την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας στο Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να αναμένεται οτιδήποτε.
Χρονικά η όποια εξέλιξη θα πρέπει να αναμένεται αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι ακροάσεις στο ευρωκοινοβούλιο και θα επικυρωθεί η σύνδεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά της. Πριν από τη ανάληψη της νέας Κομισιόν δεν αναμένεται να γίνει κάποια ουσιαστική κίνηση από πλευράς Βρυξελλών.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη είχε σημειώνει πως «η ΕΕ, όπως πολύ εύστοχα λέχθηκε και από τον εκπρόσωπο της ΕΕ, το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ρόλο να διαδραματίσει». Ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως θα πρέπει σύντομα να αναμένουμε κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις από πλευράς ΕΕ που θα δείχνουν και το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει γιατί υπάρχει σε σχέση με την επανέναρξη των συνομιλιών. Μάλιστα όπως είπε αυτές οι ανακοινώσεις θα μέσα στο 2024 και με αυτές η ΕΕ θα δείχνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην επανέναρξη των συνομιλιών.
Στις εβδομάδες που μεσολαβούν αναμένεται ότι θα κινηθεί και η πλευρά των Ηνωμένων Εθνών μέσω της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο η οποία επιστρέφει στο προσκήνιο σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό. Η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή των επόμενων κινήσεων που θα γίνουν από πλευράς Ηνωμένων Εθνών στη βάση και των όσων είχαν συμφωνηθεί στην άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το πως θα κινηθεί η Άγκυρα σε σχέση με το Κυπριακό. Ο ΓΓ ΟΗΕ έδειξε να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της Τουρκίας την οποία και θέλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έστω και υπό τη μορφή άτυπων συναντήσεων. Είναι αντιληπτό σε όλους αλλά και στον ΓΓ ότι για να μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι και η Τουρκία παρούσα στο τραπέζι. Για τα Ηνωμένα Έθνη είναι ξεκάθαρο ότι με τον Ερσίν Τατάρ μόνο δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ουσίας και ούτε και μπορεί να αναμένεται ότι μπορούν να γίνουν κάποια βήματα εμπρός.
Η τουρκική πλευρά επιχείρησε ευθύς μετά το δείπνο της 15ης Οκτωβρίου να περάσει τη δική της άποψη ότι στην διευρυμένη άτυπη συνάντηση θα είναι μόνο τέσσερις (ελληνοκυπριακή πλευρά, τουρκοκυπριακή, Ελλάδα και Τουρκία) βγάζοντας από τη εξίσωση τη Βρετανία. Η Λευκωσία επιμένει πως στη διευρυμένη άτυπη συνάντηση θα συμμετέχουν πέντε – οι δύο κοινότητες και οι τρεις εγγυήτριες. Κι αυτό φαίνεται να είναι και το πιο πιθανό να συμβεί καθώς μέχρι σήμερα τουλάχιστον το Λονδίνο δεν έδειξε να αποποιείται του όποιου ενδιαφέροντος ή εμπλοκής στο Κυπριακό.
Ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, διαμήνυσε ότι «η θέλησή μας για ανατροπή των δεδομένων για τη δημιουργία προοπτικών επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων είναι έκδηλη και ακλόνητη». Μιλώντας στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Χολετριών ο κ. Βαφεάδης ανέφερε ότι «έχουμε λάβει έμπρακτες πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί κλίμα ευνοϊκό για επιστροφή στις συνομιλίες», σημειώνοντας πως είναι χάρις σ’ αυτή την επιμονή που επετεύχθη μεταξύ άλλων και η άτυπη τριμερής συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου.
Εξάλλου ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας τόνισε πως θα συνεχιστεί ο αγώνας «προάσπισης των αξιών και των ιδανικών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας υπερβαίνοντας κάθε αντιξοότητα και αντιμετωπίζοντας κάθε πρόκληση», μέχρι την τελική δικαίωση της Κύπρου Μιλούσε στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού, που τελέστηκε στην εκκλησία Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου