Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τα αναλυτικά περιγράμματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για τη δεύτερη θητεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου 2025.
Το έγγραφο που ονομάστηκε «Ανάλυση Τραμπ» στα μέσα ενημέρωσης, επικεντρώνεται σε τρία βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που είναι κεντρικά στην ατζέντα της Άγκυρας.
Κύριο ζήτημα οι Κούρδοι της Συρίας
Από τη σκοπιά του Φιντάν, το νέο στάδιο της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στη βόρεια Συρία.
Η μακροπρόθεσμη στρατιωτικοπολιτική και οικονομική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG που δρα στη Συρία παραμένει σοβαρό πρόβλημα για την Τουρκία τόσο σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας όσο και σε διπλωματικό πλαίσιο.
Από την άποψη του Φιντάν, το νέο στάδιο της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση στη βόρεια Συρία
Η Τουρκία περιμένει τον Τραμπ να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στον Πρόεδρο Ερντογάν κατά την πρώτη του θητεία.
Δηλαδή, ότι θα αποσύρει 800 Αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή και θα δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την Τουρκία για μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση κατά των κουρδικών ομάδων.
Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από την ανάλυση του Χακάν Φιντάν, η Άγκυρα δεν αναμένει ότι αυτά τα βήματα θα γίνουν από την κυβέρνηση Τραμπ στο άμεσο μέλλον.
«Η εντύπωσή μου για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι η εξής: παρά τις δηλώσεις του για διάφορα θέματα, θα αναβάλει την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Αυτός [ο Πρόεδρος Τραμπ] πιθανότατα θα κάνει ριζικά βήματα μόνο σε σχέση με τις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του, ειδικά σε θέματα μετανάστευσης, όπου το κόστος είναι ελάχιστο τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο».
Την ίδια στιγμή, ο Φιντάν παραδέχεται ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεδρικής θητείας του Τραμπ, τα αμερικανικά στρατεύματα θα εξακολουθήσουν να αποσύρονται από τη βόρεια Συρία.
Ο Φιντάν τόνισε επίσης το απαράδεκτο μιας κατάστασης στην οποία μια τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιείται για να πολεμήσει μια άλλη. Από αυτή την άποψη, οι αρμόδιες δομές της Τουρκίας είναι έτοιμες, σύμφωνα με τον ίδιο, να στηρίξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη εναλλακτικών προσεγγίσεων.
Ο Φιντάν παραδέχεται ότι κατά τη δεύτερη προεδρική θητεία του Τραμπ, τα αμερικανικά στρατεύματα θα εξακολουθήσουν να αποσύρονται από τη βόρεια Συρία
Πιθανότατα, με τον όρο «σχετικές δομές» ο Χακάν εννοούσε την MİT (Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών) και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας. Από τη δήλωσή του γίνεται σαφές ότι, όπως ανέφερε το Reuters πριν από λίγες ημέρες, διεξάγονται έντονες συζητήσεις στην γραμμή Άγκυρας-Ουάσιγκτον σχετικά με την κατάσταση στη βόρεια Συρία, για την οποία ο Φιντάν εξέδωσε μια σημαντική προειδοποίηση:
«Η Αμερική βλέπει ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο για τη διασφάλιση της εθνικής τους ασφάλειας. Περιμένουμε να αλλάξει η θέση τους. Αν ενεργούμε διαφορετικά από πριν, είναι επειδή περιμένουμε να εκπληρωθούν οι προσδοκίες μας».
Από τις δηλώσεις του υπουργού γίνεται φανερό ότι η Άγκυρα συνεχίζει να πιέζει την Ουάσιγκτον, επιμένοντας στην επίλυση του προβλήματος της βόρειας Συρίας.
Τουρκία και Ισραήλ
Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ο Χακάν Φιντάν στην «Ανάλυση Τραμπ» αφορά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και της προεδρικής διοίκησης των ΗΠΑ. Από τη δήλωση του επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκύπτει ότι η Άγκυρα δεν έχει αυταπάτες για τις πολιτικές συμπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ, οι εκπρόσωποι της οποίας υποστηρίζουν ανοιχτά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και δεν σκοπεύουν να κάνουν αποφασιστικά βήματα ενάντια στις πολιτικές του.
«Αν κοιτάξετε το υπουργικό συμβούλιο [του Τραμπ], αυτό είναι ένα μήνυμα ότι η φιλοϊσραηλινή ομάδα του θα υποστηρίξει όλες τις επεκτατικές φιλοδοξίες του Νετανιάχου. Αν βασιστούμε στα λόγια του Τραμπ: «Δεν ήρθα για να ξεκινήσω νέους πολέμους, αλλά για να τους τελειώσω», τότε μπορούμε να μιλήσουμε για την αντίθετη τάση.
Θα δούμε πώς αυτά τα δύο αντιφατικά χαρακτηριστικά θα εξισορροπήσουν το ένα το άλλο και πώς αυτό θα επηρεάσει την περιοχή στο εγγύς μέλλον», τόνισε ο Χακάν Φιντάν.
Η Άγκυρα δεν έχει αυταπάτες για τις πολιτικές συμπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ, οι εκπρόσωποι της οποίας υποστηρίζουν ανοιχτά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και δεν σκοπεύουν να κάνουν αποφασιστικά βήματα ενάντια στις πολιτικές του
Έτσι, η Άγκυρα διαμορφώνει τόσο θετικές όσο και αρνητικές προσδοκίες σε βασικά θέματα της ατζέντας της. Και αν τα θετικά συνδέονται με την πιθανή διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στην τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG, τότε τα αρνητικά συνδέονται με τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης προς τον Νετανιάχου, η οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θα οδηγήσει στο πάγωμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή υπέρ του Ισραήλ.
Οι κίνδυνοι από την Ουκρανία
Το τρίτο θέμα που έθεσε η Άγκυρα αφορά τον κίνδυνο ο πόλεμος στην Ουκρανία να μετατραπεί σε «παγκόσμια σύγκρουση». Ο Χακάν Φιντάν προειδοποίησε για τη σοβαρή απειλή πυρηνικού πολέμου, τονίζοντας ότι η κλιμάκωση στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Συγκεκριμένα, ο Φιντάν σημείωσε ότι η Βόρεια Κορέα, η οποία έστειλε τους στρατιώτες της στη Ρωσία για να συμμετάσχουν σε εχθροπραξίες κατά της Ουκρανίας, έγινε ένα από τα μέρη της σύγκρουσης.
Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ, παρέχοντας ένοπλη υποστήριξη στην Ουκρανία, αυξάνουν επίσης τις εντάσεις, γεγονός που, σύμφωνα με τον Φιντάν, αυξάνει την πιθανότητα η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να μετατραπεί σε παγκόσμιο πόλεμο, ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε επίσης τις ανησυχίες των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών για το τι ακριβώς λαμβάνει η ΛΔΚ σε αντάλλαγμα για τη βοήθειά της από τη Μόσχα.
Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, η Άγκυρα ανησυχεί επίσης για το πώς η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να επηρεάσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού.
haqqin
—
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου