Μια απόσχιση από ένα κράτος θα πρέπει να οδηγεί, όχι μόνο στην καταδίκη και σε ψηφίσματα, αλλά σε κυρώσεις. Να υπάρχει κόστος. Και τούτο όχι μόνο πρέπει να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά, που προετοιμάζει το έδαφος εδώ και δεκαετίες, εντείνοντας την τελευταία περίοδο τις μεθοδεύσεις της, αλλά να υπάρξει ενδελεχής εξέταση των επιλογών.
Να προετοιμαστεί το έδαφος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων. Και το κόστος αυτό θα το έχει η κατοχική πλευρά, η Τουρκία αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι τότε, σε περίπτωση προσάρτησης, «αναγνώρισης», θα βιώσουν την πραγματική απομόνωση.
Συνεπώς, από την μια θα πρέπει να γίνουν κινήσεις αποτροπής των τουρκικών προσπαθειών και από την άλλη, στην περίπτωση κατά την οποία θα προχωρήσει η κατοχική δύναμη, να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία έτοιμη να ενεργοποιήσει τις απαντήσεις της.
Λογικά και φυσιολογικά μια τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει τους Τουρκοκύπριους. Αλλά και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να το παίζουν διπλοπόρτι: Να έχουν τα καλά της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα την θαλπωρή από την ( ασφυκτική) αγκαλιά της κατοχικής Τουρκίας. Βρίσκονται και οι ίδιοι υπό κατοχή και θα πρέπει να επιλέξουν σε ό,τι αφορά το μέλλον τους. Είτε θα πορευθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία είτε με την Τουρκία. Είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Προφανώς για ευνόητους λόγους θέλουν να είναι Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα κάποιοι αλληθωρίζουν προς άλλες κατευθύνσεις.
Τα διλήμματα αυτά πρέπει να απαντηθούν γιατί συνήθως εκείνη που πάντα πιεστικά, καλείται να τοποθετηθεί είναι η ελληνική πλευρά. Είναι η ελληνική πλευρά που βρίσκεται μονίμως κάτω από τις απειλές του δήμιου, που εντόνως θέτει το καταστροφικό δίλημμα, το οποίο είναι ουσιαστικά μια εκδοχή με δύο όψεις: Είτε διχοτόμηση χωρίς λύση ή μιας μορφής διχοτόμηση με νομιμοποιημένη μορφή.
Απαντήσεις θα πρέπει να δώσουν οι Τουρκοκύπριοι για να μπορεί να ξεκαθαρίσει προς τα πού θα πορευθούν και αυτοί και η χώρα. Γιατί ο δρόμος που στρώνει η Τουρκία και αφορά την εδραίωση των κατοχικών τετελεσμένων και χρησιμοποίηση του νησιού ως στρατηγική- και μεγάλη στρατιωτική- βάση, δεν εξυπηρετεί την Κύπρο και τους Κυπρίους. Αλλά τα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή. Σχέδια και συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα κυπριακά.
Οφείλουν να γνωρίζουν και οι Τουρκοκύπριοι ότι υιοθετώντας και προωθώντας μια λύση, στη βάση αυτής που προβάλλεται ως επίσημο αφήγημα της κατοχικής πλευράς, θα έχουν κόστος. Και το κόστος αφορά πρωτίστως ότι θα χάσουν την ιδιότητα του Κύπριου πολίτη, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα είναι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα γι αυτούς. Τόσο σημαντικό που απέκτησαν επίσημα ντοκουμέντα της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς να έχουν διαφοροποιήσει- οι περισσότεροι- τη στάση τους έναντι στο κράτος αυτό. Οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν, λοιπόν, κατά πόσο θα παραμείνουν υπό την Τουρκία ή θα πορευθούν μαζί μας. Κι όταν γίνεται λόγος για κοινή πορεία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα είναι υπό των Ελληνοκυπρίων.
Ως εκ τούτου δεν μπορούν να έχουν την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη και να θέλουν δυο κράτη. Και Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμετοχή σε τουρκόφωνους και τουρκογενείς Οργανισμούς. Και το «κράτος» τους και τις Βρυξέλλες. Και περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές και κλεμμένες ελληνοκυπριακές στα κατεχόμενα.
Και κάτι για τους Ελληνοκύπριους: Η προσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους δεν έχει νόημα εάν στηρίζεται στη λογική αποδοχής των αποτελεσμάτων της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Τέτοια προσέγγιση ασφαλώς και ενθουσιάζει αυτούς, στην αντίπερα όχθη, που αντιλαμβάνονται πως και μετά από μια συμφωνία, στις πλείστες περιπτώσεις, δεν θα χάσουν αυτά που έχουν σήμερα και δεν είναι δικά τους. Η προσέγγιση, η συνεννόηση θα πρέπει να στηρίζεται σε βασικές αρχές, της δημοκρατίας, που διέπουν κάθε κανονικό κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μας. Όχι ευκαιριακά. Και θα πρέπει τούτο να επαναλαμβάνεται συνεχώς προς τους Τουρκοκύπριους: Χωρίς Κυπριακή Δημοκρατία με λογικές δυο κρατών θα χάσουν την Ε.Ε. και θα καταδικαστούν σε εσαεί αιχμαλωσία στην Τουρκία. Εμείς τους θέλουμε στη σωστή πλευρά, αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου