*Του Κώστα Σαρικά
Στο Ναυπηγείο Σαλαμίνας έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι τελευταίες εργασίες στα δύο Παράκτια Περιπολικά κλάσης Island τύπου P-288 «ΛΙΑΣΚΟΣ» και P-289 «ΓΙΑΛΟΨΟΣ» τα οποία αναμένεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό, έπειτα από την παραλαβή των δύο πρώτων P-197 «ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ» και P-198 «ΓΑΛΑΝΗΣ».
Εντός Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι θαλάσσιες δοκιμές οι οποίες προβλέπεται να διαρκέσουν μόλις λίγες εβδομάδες καθώς ήδη υπάρχει η εμπειρία από τα «sea trials» των δύο πρώτων πλοίων που ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όταν τα δύο πρώτα Παράκτια Περιπολικά εντός Ιανουαρίου θα βάλουν πλώρη για το Ανατολικό Αιγαίο, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλαμβάνει τα δύο επόμενα. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας και εάν θα περιλαμβάνει και τα τέσσερα πλοία ή θα αφορά μόνο τα δύο πρώτα πριν αναλάβουν αποστολή.
Η εκπαίδευση των πληρωμάτων για τα Παράκτια Περιπολικά τύπου «ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ» και «ΓΑΛΑΝΗΣ» βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να στελεχωθούν πλήρως και τα δύο επόμενα Περιπολικά. Η ανάληψη αποστολών από τα τέσσερα Island συνεπάγεται και με ταυτόχρονη απόσυρση ανάλογου αριθμού παλαιότερων Παράκτιων Περιπολικών, τα οποία επιχειρούν εδώ και πολλές δεκαετίες στο Ανατολικό Αιγαίο.
Στο ναυτικό επιτελείο υπάρχει σκέψη για προσπάθεια απόκτησης επιπλέον πλοίων επιτήρησης προκειμένου να αντικατασταθεί το σύνολο των παλαιότερων πλοίων. Στο στόχαστρο βρίσκονται τόσο μεταχειρισμένα Island όσο και άλλων τύπων Περιπολικά που διαθέτει η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Η αξιοπιστία τους σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος συντήρησης αλλά και το περιορισμένο αριθμητικά πλήρωμα που απαιτούν αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα για τα συγκεκριμένα σκάφη τα οποία κρίνονται ως απαραίτητα για τις ανάγκες επιτήρησης.
Η προμήθεια των Marine Protector
Όπως ήδη έχει αναφέρει το OnAlert.gr, το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά τις διαδικασίες για την απόκτηση τριών μεταχειρισμένων περιπολικών Marine Protector από τα αμερικανικά αποθέματα αμυντικού υλικού μέσω του προγράμματος EDA. Η σχετική εισήγηση του ναυτικού επιτελείου εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με το πρόγραμμα να περνά το επόμενο διάστημα και από το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να προχωρήσει το συντομότερο.
Τα Marine Protector έχουν ήδη επιθεωρηθεί από εξειδικευμένο κλιμάκιο Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού όπου κρίθηκε ότι βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση και έπειτα από περιορισμένες εργασίες θα είναι απόλυτα επιχειρησιακά. Τα τρία περιπολικά περιλαμβάνονται στη λίστα των υπό δωρεάν παραχώρηση «as is where is» οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα μέσω EDA.
To κόστος μεταφοράς και εργασιών προκειμένου να φτάσουν στη χώρα μας και να μετατραπούν σε επιχειρησιακές Μονάδες, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο οπλοστάσιο του Στόλου, υπολογίζεται σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ ανά σκάφος, δηλαδή συνολικά 15 εκατομμύρια και θα επιβαρύνει την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό. Ήδη, το Κογκρέσο έχει εγκρίνει τη δωρεάν παραχώρηση των Marine Protector στη χώρα μας, στο πλαίσιο της συνολικής δωρεάν βοήθειας αμυντικού υλικού.
Οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές, οι οποίες παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα καθώς οι δουλέμποροι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δεν διστάζουν να μετακινούν μετανάστες δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Την ίδια ώρα, τα πλοία Επιτήρησης αποτελούν μαζί με άλλα μέσα τα «μάτια» του Πολεμικού Ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο καταγράφοντας κάθε κίνηση πολεμικών πλοίων στην τουρκική ακτογραμμή και στους ναυστάθμους των γειτόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου