Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Η Σαουδική Αραβία ακύρωσε την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ


Η Σαουδική Αραβία ακύρωσε την αμυντική συμφωνία με την Ουάσιγκτον που είχε υπογράψει με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ και τώρα πιέζει για μια πιο μετριοπαθή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο Σαουδάραβες και δυτικούς αξιωματούχους.

Σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία για την ασφάλεια φέτος, το Ριάντ έχει αμβλύνει τη στάση του για το παλαιστινιακό κράτος, λέγοντας στην Ουάσιγκτον ότι η δημόσια δέσμευση του Ισραήλ για μια λύση δύο κρατών θα μπορούσε να είναι αρκετή για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Εξανεμίστηκε η καλή θέληση του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Καθώς το Ισραήλ επέκτεινε τον πόλεμό του με τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, με την οργή του κοινού, η καλή θέληση του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εξανεμίστηκε και έθεσε ξανά την προϋπόθεση της αναγνώρισης του Ισραήλ από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ανέφεραν πηγές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει πρόθυμος να εξασφαλίσει την εξομάλυνση των σχέσεων με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε ένδειξη ευρύτερης αποδοχής στον αραβικό κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει τεράστια αντίθεση στο εσωτερικό για τυχόν παραχωρήσεις προς τους Άραβες μετά την επίθεση της Χαμάς πέρυσι.

Καθώς και οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν αντιπολίτευση στο εσωτερικό, το Ριάντ και η Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα πιο μετριοπαθές αμυντικό σύμφωνο πριν ο πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ανέφεραν οι πηγές.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να ψηφιστεί στη Γερουσία των ΗΠΑ με πλειοψηφία δύο τρίτων – και αυτό δεν είναι δυνατό εκτός εάν το Ριάντ αναγνωρίσει το Ισραήλ, ανέφεραν έξι πηγές.

Αναμονή για νέα συμφωνία

Το σύμφωνο που συζητείται τώρα θα περιλαμβάνει την επέκταση κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και ασκήσεων για την αντιμετώπιση περιφερειακών απειλών, κυρίως από το Ιράν.

Θα ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ αμερικανικών και σαουδαραβικών αμυντικών εταιρειών, με εγγυήσεις για την αποτροπή συνεργασίας με την Κίνα, ανέφεραν οι πηγές.

Η συμφωνία θα προωθήσει τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας σε προηγμένες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στην άμυνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παρουσία τους στο Ριάντ μέσω εκπαίδευσης, υλικοτεχνικής υποστήριξης και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και θα μπορούσαν να αναπτύξουν το πυραυλικό σύστημα Patriot για να βελτιώσουν την αντιπυραυλική άμυνα και την ολοκληρωμένη αποτροπή.

Ωστόσο, δεν θα ήταν το είδος της δεσμευτικής αμοιβαίας αμυντικής συνθήκης που θα δέσμευε τις αμερικανικές δυνάμεις να προστατεύσουν τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο σε περίπτωση ξένης επίθεσης.

«Η Σαουδική Αραβία θα λάβει μια συμφωνία ασφαλείας που θα επιτρέπει μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία και πωλήσεις αμερικανικών όπλων, αλλά όχι μια αμυντική συμφωνία παρόμοια με αυτή που είχαν η Ιαπωνία ή η Νότια Κορέα και την οποία αρχικά επεδίωκαν», δήλωσε ο Abdelaziz al-Sagher, επικεφαλής Ερευνητικού Ινστιτούτου του Κόλπου», σύμφωνα με το Reuters.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΠΗΓΗ https://echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου