Ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν δημιουργήσει μια προσωπική σχέση μεταξύ τους, η οποία καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την κοινή εχθρότητα για τις ΗΠΑ.
Δύο ερωτήματα προκύπτουν φυσικά. Πρώτον, πόσο βαθιά προωθείται η σχέση Ρωσίας-Β. Κορέας και δεύτερον, αν πρόκειται για συμμαχία αντίστοιχη των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Επειδή Μόσχα και Πιονγκγιάνγκ συνεργάζονται πιο στενά απ’ ό,τι στο παρελθόν δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δημιουργηθεί μια πλήρους κλίμακας συμμαχία. Αυτό που καυχιούνται, ωστόσο, οι δύο χώρες αυτή τη στιγμή είναι ότι πρόκειται για γάμο… ευκαιρίας.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στη δική της εκτίμηση, υποστηρίζοντας ότι 3.000 στρατιώτες της Βόρειας Κορέας είναι ήδη εκπαιδευμένοι εντός της Ρωσίας για πολεμικές επιχειρήσεις. Το πώς και αν θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα στρατεύματα στην Ουκρανία είναι ακόμα μυστήριο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εδώ και καιρό υποστηρίζει ότι ο δεσμός των δύο αυταρχικών δυνάμεων αποτελεί κίνδυνο για τη σταθερότητα σε Ευρώπη και Ανατολική Ασία. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας είναι ακόμη πιο εμφατική σχετικά με τους κινδύνους των στρατιωτικών δεσμών Ρωσίας-Β. Κορέας.
Νέα κατάσταση
Τα στρατεύματα της Βόρειας Κορέας που θα πολεμούν στην Ουκρανία θα αποτελούν μια κατάσταση άνευ προηγουμένου. Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι γιατί η Β. Κορέα να συμμετάσχει σε έναν πόλεμο πάνω από 4.200 μίλια μακριά; Η πιο ξεκάθαρη απάντηση είναι ότι ο Κιμ έχει επενδύσει πλήρως στην ενίσχυση της στρατηγικής του σχέσης με τον Πούτιν και πιστεύει ότι το κόστος των απωλειών αξίζει τα οφέλη. Να σημειωθεί ότι η Β. Κορέα έχει ήδη εμπλακεί στην Ουκρανία, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν εμφανίστηκαν δημόσια οι πρώτες αναφορές για αποστολές πυρομαχικών στον ρωσικό στρατό.
Αμερικανοί αναλυτές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τη λέξη «συμμαχία» για τη σχέση Ρωσίας-Β. Κορέας σήμερα. Ωστόσο, άλλοι χαρακτήρισαν ευθαρσώς τη συμφωνία ως «πλήρη στρατιωτική συμμαχία εν μέσω Ψυχρού Πόλεμου».
Οι γεωπολιτικές συγκυρίες της εποχής ευνοούν την ενίσχυση των δεσμών Ρωσίας – Β. Κορέας. Ο Πούτιν βλέπει στον Κιμ έναν χρήσιμο σύμμαχο, ενώ ο Κιμ πιθανότατα θεωρεί τον Πούτιν ως ένα μεγάλο ατού στις επαφές του με Ουάσιγκτον, Σεούλ, Τόκιο και Πεκίνο.
Βαριές απώλειες
Παρά τις πρόσφατες εδαφικές προόδους στο Ντόνετσκ, οι στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας είναι… αστρονομικές. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υπολόγισαν, από την έναρξη της σύγκρουσης μέχρι σήμερα, περισσότερους από 600.000 Ρώσους νεκρούς και τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σεπτέμβριος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας του πολέμου για τους Ρώσους (έχαναν περίπου 1.200 άτομα την ημέρα). Οι 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες δεν θα… ανακουφίσουν την πολεμική γραμμή της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Πούτιν χρειάζεται όσους περισσότερους στρατιώτες μπορεί.
Από την άλλη, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα που αποστέλλονται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία θα αποκτήσουν εμπειρία από το πεδίο της μάχης, κάτι που λείπει επί του παρόντος από τον Λαϊκό Στρατό της Κορέας (KPA). Αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται, καθώς η τελευταία φορά που η KPA πολέμησε σε μεγάλης κλίμακας σύγκρουση ήταν ο πόλεμος της Κορέας, το 1950-1953. Ενας από τους λόγους που το καθεστώς Κιμ ξοδεύει αφειδώς στα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα είναι ότι η ικανότητα της KPA είναι ποιοτικά κατώτερη από των αντιπάλων της.
Επίσης, η υποστήριξη του Πούτιν είναι ένα γεωπολιτικό… πραξικόπημα για τον Κιμ, παρέχοντας στη Βόρεια Κορέα περισσότερη ευελιξία στις συναλλαγές της με ΗΠΑ και Κίνα.
ΟΛΑ ΡΕΥΣΤΑ
Σήμερα φίλοι, αύριο κανείς δεν ξέρει
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Β. Κορέας είναι στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Οι αποστολές στρατευμάτων και όπλων στον ρωσικό στρατό, η υποστήριξη της Μόσχας στη θέση της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνή φόρουμ και οι τακτικές συναντήσεις μεταξύ Ρώσων και Βορειοκορεατών αξιωματούχων αποτελούν απόδειξη αυτής της κατάστασης.
Ωστόσο, οι διεθνείς σχέσεις είναι ένα άστατο «θηρίο» και η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι χώρες που ευθυγραμμίζονται σήμερα μπορεί να βρεθούν αδέσμευτες αύριο. Οσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, Πούτιν και Κιμ είναι απίθανο να έχουν αυτό το πρόβλημα. Αλλά όταν τελειώσει ο πόλεμος, τα κοινά σημεία που δεσμεύουν τώρα τη Μόσχα και την Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσαν να δώσουν τη θέση τους σε αποκλίσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου