Η 200η σειρά με τα νέα «βατράχια» των Ειδικών Δυνάμεων είναι γεγονός. Είναι η προμετωπίδα των Ειδικών Δυνάμεων, οι κορυφαίοι των κορυφαίων, που θα γίνουν τα νέα επίλεκτα μέλη των «Σκιών του Αιγαίου», της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.
Του Χρήστου Μαζανίτη
Η αποστολή της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) είναι να παρέχει την κατάλληλη εξειδικευμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και να αναπτύσσει ενιαίο πνεύμα στο προσωπικό το οποίο φοιτά στα σχολεία τα οποία λειτουργούν σε αυτήν, καθώς και να διεξάγει την αναγκαία περιοδική συντήρηση ικανότητας των Υποβρυχίων Καταστροφέων (Υ/ΚΤ) του Π.Ν, με σκοπό την εξασφάλιση της στελέχωσης του Πολεμικού Ναυτικού με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό στην εκτέλεση υποβρυχίων αποστολών καθώς και αποστολών ανορθόδοξου πολέμου και δολιοφθορών. Έτσι περιγράφει μέσα σε λίγες γραμμές το ΠΝ στην επίσημη ιστοσελίδα του την πλούσια ιστορία της ΣΥΚ.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, παρέστη στην τελετή Εορτασμού Αποφοίτησης 200ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών, στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην τελετή παρέστησαν, πρώην Υπουργοί, μέλη του Κοινοβουλίου, Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΝ και ΑΣ, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ), στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του ΠΝ, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι. Παλιοί και νέοι «βάτραχοι» ήταν εκεί, μια γροθιά, με τους παλαιότερους να καλωσορίζουν θερμά τα νέα μέλη της οικογένειάς τους. Ανάμεσα τους, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο βουλευτής και απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ Διονύσης Χατζηδάκης.
Σκοπός του σχολείου είναι η απόκτηση από τους εκπαιδευομένους των βασικών γνώσεων, οι οποίες θα τους καταστήσουν ικανούς να στελεχώσουν τις Επιχειρησιακές Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών της ΔΥΚ και τα αντίστοιχα ειδικά τμήματα των έτερων Κλάδων των ΕΔ και ΣΑ, μέσω των προβλεπόμενων ανά Κλάδο / Σώμα διαδικασιών.
Σε αυτό μπορεί να συμμετέχει προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης και στρατιωτικό προσωπικό ξένων κρατών. Η διάρκεια του σχολείου είναι τριάντα δύο (32) εβδομάδες και τα αντικείμενα της εκπαίδευσης σε γενικές γραμμές είναι η φυσική κατάσταση, η αντοχή σε ψυχική και σωματική κόπωση, οι καταδύσεις με όλους τους τύπους των αυτόνομων καταδυτικών συσκευών μέχρι βάθους σαράντα (40) μέτρων, οι υδρογραφήσεις/αναγνωρίσεις ακτών αποβάσεως, οι πολεμικές τέχνες, η χρήση φορητού οπλισμού και τυποποιημένων εκρηκτικών υλών, ο ανορθόδοξος πόλεμος και η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων.
Η ιστορία του Σχολείου των ΟΥΚ
Μετά την είσοδο της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ, το Πολεμικό Ναυτικό έστειλε στις ΗΠΑ μια ομάδα Αξιωματικών και Υπαξιωματικών προκειμένου να εκπαιδευτούν στις υποβρύχιες καταστροφές ώστε να καταστούν ικανοί να εκτελούν τις προαποβατικές επιχειρήσεις. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ιδρύεται το 1957 η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος με αποστολή την εκπαίδευση προσωπικού στις υποβρύχιες καταστροφές για την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του Στόλου.
Το 1958 αναδιοργανώθηκε και μετονομάστηκε σε Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), μεταφέροντας την έδρα της στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, όπου και οι σημερινές εγκαταστάσεις, ενώ τον επόμενο χρόνο (1959) μετονομάστηκε σε Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ), ονομασία την οποία διατήρησε έως το 2002 οπότε και αναβαθμίστηκε σε Επιχειρησιακή Διοίκηση (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου. Η ΔΥΚ λόγω της ιδιαίτερης φύσης τη αποστολής της, ήταν από τις πρώτες διοικήσεις του Πολεμικού Ναυτικού που στελεχώθηκαν αποκλειστικά από μόνιμα στελέχη, τα οποία επανδρώνουν τις επιχειρησιακές ομάδες, τα μέσα και στελεχώνουν το επιτελείο της.
Ο θυρεός αποτελείται από συνδυασμό ενός καρχαρία που υποδηλώνει την ικανότητα για υποβρύχιες επιχειρήσεις περισσής ισχύος, μιας άγκυρας βρετανικού ναυαρχείου, σύμβολο του Πολεμικού Ναυτικού και πτέρυγες αλεξιπτωτιστού που υποδηλώνουν την ικανότητα επιχειρήσεως από αέρος σε συνδυασμό φόντου από γαλάζιο του Αιγαίου χρώμα και μπλε του Ναυτικού. Φέρει μετωπίδα με το ακρωνύμιο Σ.Υ.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου