Του Frank Lavin
Η αποστολή στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία για να υποστηρίξει την επίθεση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία έχει καλυφθεί εκτενώς από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αν και οι ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές.
Λιγότερο γνωστή είναι η ιστορία για το πώς έχει αντιδράσει η Νότια Κορέα και πώς συνεργάζεται με την Ουκρανία. Ας δούμε τη συμμετοχή και των δύο χωρών σε μια πολεμική σύγκρουση πολύ μακριά από την περιοχή τους.
Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, δεν είναι γνωστό τι λαμβάνει σε αντάλλαγμα ο Κιμ Γιονγκ Ουν από τη Ρωσία, είτε είναι αμυντικές τεχνολογίες, χρήματα, επενδύσεις ή ενδεχομένως κάποιος συνδυασμός. Σύμφωνα με πληροφορίες της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα αμείβεται με περίπου 2.000 δολάρια ανά στρατιώτη το μήνα από τη Ρωσία - συνολικά περίπου 20 εκατ. δολ. το μήνα. Όποιοι και αν είναι οι όροι, η Βόρεια Κορέα έχει εντείνει την υποστήριξή της στη ρωσική πολεμική προσπάθεια σε στρατιωτικό υλικό, αλλά και σε προσωπικό, έχοντας στείλει ένα στρατιωτικό σώμα 10.000 ατόμων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ή 11.000 ατόμων σύμφωνα με τη Νότια Κορέα. Δυστυχώς για αυτά τα στρατεύματα, η Βόρεια Κορέα έχει επίσης αρχίσει να γνωρίζει τις πρώτες απώλειες σε μάχες, με πάνω από 1.000 θύματα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.
Ενώ η Βόρεια Κορέα συμβάλλει σημαντικά στους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας, αυτό που δεν έχει καλυφθεί εκτενώς είναι η απάντηση της Νότιας Κορέας. Πρώην κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της εμπλοκής της Βόρειας Κορέας, η Νότια Κορέα έστειλε μια ομάδα στελεχών της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο Κίεβο για να αρχίσει να δίνει πληροφορίες στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Η αποστολή αυτή γρήγορα εξελίχθηκε από απλή ενημέρωση στην παροχή πληροφοριών από το πεδίο και υποστήριξης στις ουκρανικές δυνάμεις, με λίγες λεπτομέρειες να έχουν δημοσιοποιηθεί. Η Νότια Κορέα στήριξε περαιτέρω αυτή την προσπάθεια με μια αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, με τις αρμοδιότητες της να αφορούν διπλωματικές διευθετήσεις και αναφορές.
Συνολικά, η εμπλοκή της Νότιας Κορέας στην Ουκρανία περιλαμβάνει επί του παρόντος τρεις ξεχωριστές αποστολές:
Υποκλοπή, ανάλυση και επεξεργασία επικοινωνιών: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Βόρεια Κορέα διαθέτει ισχυρή ασφάλεια στις επικοινωνίες της στο πεδίο της μάχης, ωστόσο μπορεί να υπάρξουν λάθη και διαρροές, ιδιαίτερα μέσα στον πυρετό της μάχης. Ακόμη και ιδιωτικές επικοινωνίες με προσωπικά κινητά τηλέφωνα, ιδιωτικά email ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες. Αν και αυτά τα περιστατικά δεν είναι σύνηθη στη Βόρεια Κορέα, χρειάζεται μόνο μία περίπτωση για να δώσει πολύτιμες πληροφορίες. Επιπλέον, η Ουκρανία έχει καλά ανεπτυγμένα κανάλια πληροφοριών από ντόπιους πολίτες στη Ρωσία και στα κατεχόμενα εδάφη.
Εκπαίδευση, στρατιωτικό δόγμα και διοίκηση: Ο στρατός της Βόρειας Κορέας είναι πρωτίστως ένα εγχώριο πολιτικό όργανο για τον Κιμ Γιουνγκ Ουν. Χωρίς να έχει πολεμήσει εδώ και εβδομήντα χρόνια, ο στρατός της Βόρειας Κορέας δεν διαθέτει στελέχη με εμπειρία σε πολεμικές συνθήκες, αν και κάποιες μικρότερες μονάδες είχαν σταλεί στο Βιετνάμ και τη Μέση Ανατολή. Ως όργανο εξουσίας και ελέγχου σε ένα μονοκομματικό σύστημα, ο στρατός της Βόρειας Κορέας δίνει υπέρτατη έμφαση στο δόγμα, την ιεραρχία και την πειθαρχία. Δεν ανεβαίνεις την ιεραρχία σε αυτό το σύστημα με το να είσαι καινοτόμος ή να αμφισβητείς το σύστημα. Οι πληροφορίες που δίνει η Νότια Κορέα παρέχουν μια εσωτερική ματιά στους μηχανισμούς των βόρειων γειτόνων της.
Αιχμάλωτοι πολέμου και αποστάτες: Αυτός είναι ίσως ο πιο ευαίσθητος από τους τρεις ρόλους, καθώς απαιτεί άμεση εμπλοκή με τους μαχητές, αν και εκτός πολεμικών συνθηκών. Η Νότια Κορέα είναι σε μοναδική θέση για να ανακρίνει αιχμάλωτους Βορειοκορεάτες στρατιώτες, για τους οποίους δεν έχουν πάντως υπάρξει αναφορές μέχρι σήμερα. Ιστορικά, η Βόρεια Κορέα δεν ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρη απέναντι σε αιχμαλώτους που επέστρεψαν. Αυτό δίνει ένα σημαντικό κίνητρο στους αιχμάλωτους Βορειοκορεάτες για να αυτομολήσουν.
Ο Πούτιν και ο Κιμ έκαναν μια τολμηρή κίνηση, σε αυτό που αποτελεί τη μεγαλύτερη εισαγωγή στρατιωτικής δύναμης στην Ευρώπη από την Ασία από την εποχή των Μογγόλων. Είναι κάτι που δείχνει σοφία από την πλευρά του Πούτιν και του Κιμ ή απόγνωση; Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι οι επιτυχημένοι πόλεμοι δεν απαιτούν μισθοφόρους και οι επιτυχημένες κοινωνίες δεν υιοθετούν τον ρόλο του μισθοφόρου. Αλλά ο Κιμ και ο Πούτιν ενδεχομένως να κερδίσουν κάτι από αυτή την περιπέτεια με τη διεύρυνση του πολέμου. Τουλάχιστον ο Πούτιν κέρδισε από την ελάφρυνση της εσωτερικής πίεσης. Για τον Κιμ, ωστόσο, ενδεχομένως το κόστος να υπερβαίνει τα οφέλη και δεν θα δούμε την ενίσχυση της προσπάθειας αυτής ή νέες καμπάνιες από τον Βορρά.
Ο μοναδικός στόχος της Νότιας Κορέας στην Ουκρανία είναι να καταστήσει σαφές στη Βόρεια Κορέα ότι έχει χάσει περισσότερα απ' όσα κέρδισε μέσω της άσκοπης εμπλοκής της στον πόλεμο. Αν η Βόρεια Κορέα πιστέψει ότι με κάποιο τρόπο επικράτησε ή "νίκησε" από την εμπλοκή της, θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να αναλάβει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου