Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

Εθνοφυλακή και η “Ατζέντα 2030” (Μέρος Γ’)


Το τρίτο μέρος του αφιερώματος αναφέρεται στη σημαντική πρόβλεψη για συμμετοχή των Εθνοφυλάκων με αποζημίωση στις αποστολές των ΤΕΘ στην Ειρήνη και τις προτάσεις του συγγραφέα για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού (μπορείτε ακολουθώντας τους ενεργούς συνδέσμους να διαβάσετε το Μέρος Α’ και το Μέρος Β’).

Γράφει ο υποστράτηγος ε.α. Κίμων Κωστής

Σημειώνεται η δυνατότητα συμμετοχής Εθνοφυλάκων με αποζημίωση στις αποστολές των ΤΕΘ στην ειρήνη. Η πρόνοια αυτή του νόμου ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης που διαπιστώθηκε από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα. Στο άρθρο 65 «Δικαιώματα Εθνοφυλάκων», παρ. 1, ορίζεται ότι:

«Στους Εθνοφύλακες που συμμετέχουν σε αποστολές, καταβάλλεται αποζημίωση έναντι οδοιπορικών εξόδων για κάθε ημέρα υπηρεσίας τους και για τη μετακίνησή τους από την οικία τους στη Μονάδα και την επιστροφή σε αυτή, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης. Η καταβαλλόμενη αποζημίωση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε είδους φόρο ή τέλος, υπόκειται δε σε ποσοστό κράτησης υπέρ του Ταμείου του οικείου Κλάδου και βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.».

Στο άρθρο 95 «Εξουσιοδοτικές διατάξεις» ορίζονται τα εξής:

α. Στην παρ. 18 ότι: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών καθορίζεται κατ’ έτος ο αριθμός των Εθνοφυλάκων που απαιτούνται κατά το επόμενο έτος για τη φρούρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Στρατού Ξηράς και για τις ειδικότερες αποστολές του Στρατού Ξηράς, όπως αυτές καθορίζονται στους κανονισμούς και τα σχέδια επιτήρησης και ασφάλειας των Μονάδων και των Σχηματισμών του για την εφαρμογή του άρθρου 62.».

β. Στην παρ. 20 ότι: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών καθορίζονται η αποζημίωση της παρ. 1 του άρθρου 65 και τα απαιτούμενα παραστατικά για τη χορήγησή της.».

Στην Ειδική Έκθεση επί του σχεδίου του νόμου, στο τμήμα που αναφέρονται τα οικονομικά αποτελέσματα επί του κρατικού προϋπολογισμού, στην παρ. 4. αναγράφεται ότι:

«Ενδεχόμενη δαπάνη από την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους λειτουργίας της Εθνοφυλακής σύμφωνα με το νέο πλαίσιο (διεύρυνση κατηγοριών προσωπικού, χορήγηση κατά την κατάταξη των Εθνοφυλάκων ιματισμού και υπόδησης, καταβολή αποζημίωσης έναντι οδοιπορικών εξόδων καθώς και τροφής και ιματισμού και υπόδησης σε εκείνους που μετέχουν σε αποστολές κ.λπ.). (άρθρα 63-67). Το ύψος της πρόσθετης δαπάνης εξαρτάται από την έκδοση των κατά περίπτωση απαιτούμενων κανονιστικών πράξεων και από πραγματικά γεγονότα.»

Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το σχέδιο νόμου, στο Μέρος Ε΄, παρ. 2α, αναγράφεται: «Ορίζεται ότι στους Εθνοφύλακες που συμμετέχουν σε αποστολές:

– καταβάλλεται αποζημίωση έναντι οδοιπορικών εξόδων, για κάθε ημέρα υπηρεσίας τους και για τη μετακίνησή τους από την οικία τους στη Μονάδα και την επιστροφή σε αυτή, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης. Η αποζημίωση αυτή δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε είδους φόρο ή τέλος, υπόκειται σε ποσοστό κράτησης υπέρ του Ταμείου του οικείου Κλάδου και βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

– χορηγείται τροφή και δυνητικά είδη ιματισμού και υπόδησης.
[Κατά τα ισχύοντα, προβλέπεται η καταβολή αποδοχών, ήτοι ημερήσιας αποζημίωσης, ύψους 16 ευρώ, για την αντιμετώπιση δαπανών τροφής, ιματισμού και υπόδησης]». [8]

Κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, είναι αναγκαίο να ΟΡΙΣΤΟΥΝ στην ΕΙΡΗΝΗ ΝΕΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ που θα ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ οι Εθνοφύλακες έναντι αποζημίωσης, ο ΑΡΙΘΜΟΣ των Εθνοφυλάκων ανά Σχηματισμό και η ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ που θα τους καταβάλλεται, για να υπολογιστεί το ύψος της δαπάνης, να ζητηθεί η εκδήλωση ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ από τους Εθνοφύλακες για τη συμμετοχή τους και να ΕΚΔΟΘΟΥΝ οι ΚΥΑ προκειμένου η συνδρομή τους να ΜΗΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ στη φρούρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Με αυτό τον τρόπο ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ: πρώτον ο σκοπός της Εθνοφυλακής, που συνίσταται στην υποβοήθηση των ΕΔ και δεύτερον η αποστολή της. Κάθε έτος θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα. Σημειώνεται το ενδιαφέρον των Εθνοφυλάκων να συμμετέχουν σε αποστολές των ΤΕΘ.

Η συμμετοχή των Εθνοφυλάκων στις αποστολές στην ειρήνη θα έχει τα παρακάτω οφέλη και γι’ αυτό είναι σημαντική και χρήσιμη για τη λειτουργία του ΣΞ και των ΕΔ:

α. Θα συνδράμει στο έργο των άλλων Μονάδων του Σχηματισμού που υπάγονται τα ΤΕΘ, με αποτέλεσμα αυτές να μπορούν να επικεντρωθούν στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

β. Θα αυξήσει τον αριθμό όσων επιθυμούν να υπηρετήσουν στην Εθνοφυλακή.

γ. Θα ανυψώσει το ηθικό των Εθνοφυλάκων.

δ. Θα ενισχύσει τους δεσμούς της Εθνοφυλακής, τόσο με τον ΣΞ, όσο και με την τοπική κοινωνία με την αναγνώριση της χρησιμότητάς της, γεγονός που θα αυξήσει τον αριθμό αυτών που επιθυμούν να υπηρετήσουν στην Εθνοφυλακή.

ε. Θα αναβαθμίσει και θα δώσει νέα δυναμική στο θεσμό.

Το Στρατιωτικό Έμβλημα της Εθνοφυλακής έχει σχήμα θυρεού και περιλαμβάνει ασπίδα σε κόκκινο χρώμα, που απεικονίζει την αμυντική θωράκιση της Χώρας και στάχυ σε κίτρινο χρώμα, που αποτελεί χαρακτηριστικό της ελληνικής υπαίθρου, τα οποία είναι τοποθετημένα πάνω στον κυανόλευκο σταυρό της Ελληνικής Σημαίας, που είναι σύμβολο του Έθνους, επισημαίνοντας τη συμβολή της Εθνοφυλακής στην άμυνα της πατρίδας μας. Στο Έμβλημα αναγράφεται το Δελφικό παράγγελμα «Εχθρούς Αμύνου», «Να αμύνεσαι έναντι των εχθρών της πατρίδας», το οποίο ανήκει στο Χίλωνα το Λακεδαιμόνιο, πολιτικό, νομοθέτη, φιλόσοφο, ελεγειακό ποιητή και έναν από τους επτά σοφούς της Αρχαιότητας, που έζησε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. Τα περίφημα Δελφικά παραγγέλματα είναι 152 λιτά αποφθέγματα, που ανήκουν στους επτά σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας και είναι χαραγμένα σε περίοπτα σημεία του Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς.

Επίλογος

Είναι αναγκαία η θέσπιση νέων κινήτρων που θα συμβάλουν στην αύξηση του ενδιαφέροντος ένταξης στην Εθνοφυλακή και της συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στην εκπαίδευση. Παρακαλώ τους Εθνοφύλακες να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι στην εκπαίδευση, παρά τις δυσχέρειες, γεγονός το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο για το αξιόμαχο των ΤΕΘ, όσο και τη σημασία που δίδεται στην Εθνοφυλακή.

Ο κάθε Εθνοφύλακας που συμμετέχει ενεργά ας θέσει ως στόχο να φέρνει ένα ακόμη συμπολεμιστή του που δεν έρχεται τακτικά. Έτσι θα αυξηθεί η συμμετοχή και η Εθνοφυλακή θα αλλάξει επίπεδο για να γίνει όπως οραματιζόμαστε. Ο Πρόεδρος Τζων Κέννεντυ έχει πει: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Είμαι σίγουρος ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εκ νέου αναβάθμιση της Εθνοφυλακής.

Συμπερασματικά σημειώνω ότι δεν είναι υπερβολή να υποστηρίζω ότι η ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ αποτελεί ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ και τα παραπάνω ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ:

α. Την ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ της ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ, η οποία συμβάλλει στην ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ της Πατρίδας μας και αποτελεί παράγοντα ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ της ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

β. Την ΑΝΑΓΚΗ ΟΡΙΣΜΟΥ ως ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ της ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ και ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ της Εθνοφυλακής από τον ΣΞ.

γ. Την ΑΝΑΓΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ των ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ του ΝΟΜΟΥ, που παρέχουν ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ και της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, που περιλαμβάνει πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών, με ΣΚΟΠΟ την αναβάθμιση της Εθνοφυλακής προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη και να ενισχυθεί η συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Είμαι υπερήφανος για τους Εθνοφύλακες σε όλη την Ελλάδα, τους οποίους θεωρώ αδέλφια μου, το Στρατιωτικό και Πολιτικό προσωπικό των ΤΕΘ και των Επιτελείων που μόχθησαν για τον θεσμό, καθώς και το έργο που έγινε όλα αυτά τα χρόνια για την αναβάθμιση της Εθνοφυλακής, για την οποία με πάθος έδωσα και την ψυχή μου.

Σημειώσεις:

[8] «Έκθεση Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/12186758.pdf, σελ. 4836 και 4837, πρόσβαση 17 Φεβρουαρίου 2025

———————

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ Α’ ΜΕΡΟΣ: Εθνοφυλακή και “Ατζέντα 2030” (Μέρος Α’)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ Β’ ΜΕΡΟΣ: Εθνοφυλακή και η “Ατζέντα 2030” (Μέρος Β’)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ Γ’ ΜΕΡΟΣ: Εθνοφυλακή και η “Ατζέντα 2030” (Μέρος Γ’)

O Υποστράτηγος ε.α. Κίμων Κωστής στο βαθμό του Ταξιάρχου διετέλεσε Διευθυντής Εθνοφυλακής του ΓΕΣ από 6 Μαρ 17 έως 8 Μαρ 19 και από 8 Νοε 19 έως 11 Μαρ 22, συνολικά για 4 έτη και 4 μήνες [στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα των 8 μηνών τοποθετήθηκε Διευθυντής Σπουδών στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α)]. Είναι κάτοχος με «Άριστα», 9,49, Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης από το Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πτυχιούχος του ίδιου Τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου, με βαθμό «Λίαν Καλώς», 8,23. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α.) με βαθμό «Άριστα» και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.) με «Λίαν Καλώς».

ΠΗΓΗ https://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου