Ο Μπάιντεν έσπρωξε την Ουκρανία σε έναν πόλεμο που δεν μπορούσε να κερδίσει
Μιχάλης Ψύλος • psilosm@naftemporiki.gr
Ένα «πιόνι» στο μεγάλο παιγνίδι του Τζο Μπάιντεν ήταν τελικά η Ουκρανία; Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί το αμερικανικό περιοδικό Time, που δεν μπορεί φυσικά να κατηγορηθεί ως «όργανο του Πούτιν».
Το αμερικανικό περιοδικό σε άρθρο με τίτλο «Γιατί η νίκη του Μπάιντεν στην Ουκρανία θα ήταν ήττα για τον Ζελένσκι», τονίζει ότι ο στόχος του τέως προέδρου των ΗΠΑ ήταν απλά να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ και να αποδυναμώσει τη Ρωσία. «Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε τρεις στόχους για την απάντηση των ΗΠΑ. Η νίκη της Ουκρανίας δεν ήταν ποτέ ανάμεσα στους στόχους του», γράφει το Time εξηγεί: «Η φράση που χρησιμοποίησε ο Λευκός Οίκος για να περιγράψει την αποστολή του εκείνη την εποχή ήταν η υποστήριξη της Ουκρανίας “όσο χρειαστεί”-μια φράση σκόπιμα ασαφής»
Ο Έρικ Γκριν, ο οποίος υπηρετούσε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν εκείνη την εποχή, επιβλέποντας την πολιτική της Ρωσίας, λέει μάλιστα στο Time ότι οι ΗΠΑ, δεν υποσχέθηκαν ποτέ να βοηθήσουν το Κίεβο να ανακτήσει όλα τα εδάφη που είχε καταλάβει η Ρωσία. Ο λόγος ήταν απλός, τονίζει ο Γκριν: κατά την άποψη του Λευκού Οίκου τότε, κάτι τέτοιο ήταν πέρα από τις δυνατότητες της Ουκρανίας, ακόμη και με ισχυρή βοήθεια από τη Δύση.
Έσπρωξε την Ουκρανία στην άβυσσο
Αν κάτι είναι κακό, είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν γνώριζε τι έκανε, σύμφωνα με το Time . Έσπρωξε την Ουκρανία σε έναν πόλεμο που δεν μπορούσε να κερδίσει . Και όχι μόνο: Μαζί με τη Βρετανία υπό τον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον- ο Μπάιντεν απέτρεψε λίγο μετά τη ρωσική εισβολή την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο Πούτιν ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν εκείνη την εποχή.
Αυτό έχει άλλωστε επιβεβαιωθεί έχει πλέον επιβεβαιωθεί από αξιόπιστους μάρτυρες, αλλά και την ίδια την πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, που πίεσε μαζί τον Μπόρις Τζόνσον τον Ζελένσκι να μην αποδεχτεί την προτεινόμενη συμφωνία, στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολης, την άνοιξη του 2022. Όπως είχε το περιοδικό Foreign Affairs, εκείνες οι διπλωματικές επαφές «θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε μια διευθέτηση, μόλις λίγες εβδομάδες έπειτα από την έναρξη του πολέμου».
Στα τέλη Μαρτίου του 2022 είχε άλλωστε εκπονηθεί το λεγόμενο «Ανακοινωθέν της Κωνσταντινούπολης», μέσα από σειρά τηλεδιασκέψεων και κατ’ ιδίαν συναντήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία και στην Τουρκία. Το Ανακοινωθέν αυτό περιέγραφε το πλαίσιο μιας συμφωνίας ειρήνευσης, το οποίο στη συνέχεια, Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές άρχισαν να επεξεργάζονται, σημειώνοντας μάλιστα ουσιαστική πρόοδο. Ωστόσο τον Μάιο εκείνης του 2022 οι συνομιλίες διεκόπησαν και έκτοτε ο πόλεμος μαίνεται.
Ο Μπάιντεν πίστευε ότι είχε τα καλύτερα χαρτιά και μπορούσε να γονατίσει τη Ρωσία: με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις και διπλωματική απομόνωση. Τώρα ο Time γράφει ότι ο Λευκός Οίκος ήξερε ότι δεν θα λειτουργούσε.
Η στάση του Τραμπ
Ο διάδοχος του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ αναμφίβολα, μίλησε με ταπεινωτικό τρόπο στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι μπροστά στις κάμερες, την περασμένη Παρασκευή στο Οβάλ Γραφείο. Αλλά ο Τραμπ είπε επίσης αυτό που ο Time περιέγραψε ως κληρονομιά της κυβέρνησης Μπάιντεν: Εάν ο Ζελένσκι συνεχίσει να πολεμά στρατιωτικά εναντίον της Ρωσίας, σύντομα δεν θα έχει καμία… χώρα.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε μια εντελώς ξεκάθαρη εικόνα: όποιος θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία θα το κάνει από εδώ και στο εξής, χωρίς τις ΗΠΑ.
Αν όμως ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίσει τον πόλεμο, θα είναι αυτός που θα καταστρέψει εντελώς τη χώρα του, είτε οι ΗΠΑ, είτε η ΕΕ συνεχίσουν να τον υποστηρίζουν είτε όχι.
Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντηθούν την Πέμπτη στην ειδική σύνοδο κορυφής για τον επανεξοπλισμό της ΕΕ και τη συνέχιση της στήριξης στο Κίεβο, θα πρέπει επίσης να ασχοληθούν σοβαρά με την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία. Κάτι, που αρνήθηκαν να κάνουν αμέσως μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν τρία χρόνια. Προτιμώντας να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ, παρά να σκεφτούν τη Γηραιά ήπειρο. Και έσπρωξαν και την ΕΕ στην παγίδα του Μπάιντεν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου