Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Με άνοδο "βγαίνει" το Χ.Α. από το πολιτικό αδιέξοδο

Του Δημήτρη Ζάντζα  από το capital.gr

Ανοδικά αντιδρά το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που, μετά από ένα «δραματικό» σαββατοκύριακο, οδηγούν σε αλλαγή κυβέρνησης και ενισχύουν τις προσδοκίες για ομαλή συνέχιση της διαδικασίας έγκρισης από την Ελλάδα των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν την άνοδο στο ταμπλό ως αντίδραση ανακούφισης, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές στο σύνολό τους οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.

«Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα μπορούσε να τονώσει κάπως την αγορά, το γεγονός όμως ότι κάποια θέματα παραμένουν ανοιχτά θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια πίεση» σχολιάζει στο πρωινό της report η Marfin Analysis.

Από την πλευρά της η Beta Securities αναμένει θετική υποδοχή από την αγορά της απόφασης συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, «καθώς εξασφαλίζεται η εκταμίευση της 6ης δόσης και παράλληλα απομακρύνονται άλλα δυσμενέστερα οικονομικά σενάρια τα όποια είχαν αρχίσει να τιμολογούνται στην εγχώρια αγορά».

Από την άλλη πλευρά, εκτιμά η χρηματιστηριακή, το χρονικό διάστημα έως τις 19 Φεβρουαρίου ενδέχεται να βάλει την οικονομία εκ νέου σε στάση αναμονής -σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις ή άλλες διαρθρωτικές αλλαγές- ενώ σταδιακά το διεθνές επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα μετατοπιστεί στην Ιταλία όπου η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύθραυστη μετά την άνοδο των διαφορικών επιτοκίων σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 1,51% στις 761,98 μονάδες, ενώ κινούμενος σε θετικό έδαφος από την έναρξη των συναλλαγών βρέθηκε νωρίτερα να ενισχύεται έως και 3,24%.

Για το δείκτη των τραπεζών, που νωρίτερα βρισκόταν στο +8,08%, τα κέρδη διαμορφώνονται σε 2,65% στις 324,93 μονάδες.

Μέχρι στιγμής έχει διακινηθεί στο Χ.Α. όγκος 29,2 εκατ. τεμαχίων αξίας 35,5 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 89 μετοχές διαπραγματεύονται με κέρδη, 41 υποχωρούν και 25 διατηρούνται αμετάβλητες.

Ράλι στο ιταλικό χρηματιστήριο πυροδοτούν οι φήμες για παραίτηση Berlusconi

Ράλι στο ιταλικό χρηματιστήριο πυροδοτούν οι φήμες παραίτησης του Silvio Berlusconi που εγείρουν ελπίδες για άμλυνση των πολιτικών εντάσεων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο Berlusconi βρίσκεται στο Μιλάνο, όπου συζητά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί με την οικογένειά του, αναφέρουν πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση.

Ο ιταλικός δείκτης MIB 40 διαφοροποιήθηκε απότομα από τις υπόλοιπες αγορές, σημειώνοντας αυτή την ώρα κέρδη 2,17%. Η μετοχή της UniCredit ενισχύεται 4,5% και την Intesa Sanpaolo 5,4%.

Με βραδύτερο ρυθμό ανακάμπτουν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το γερμανικό να σημειώνει ήδη οριακά κέρδη. Αναλυτικότερα:

Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,26%.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες 0,55%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,11%, ενώ ο γαλλικός CAC-40 χάνει 0,10%.

Μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 1,2% διατηρεί ο ισπανικός IBEX, ενώ ο ελβετικός SMI κινείται σταθεροποιητικά.

Οι συνήθεις ύποπτοι της ευρωπαϊκής περιφέρειας κινούν και σήμερα τα νήματα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να απορροφούν τις ταχέως μεταβαλλόμενες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και παράλληλα να ανησυχούν για την πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ιταλία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς είπαν χθες το μεγάλο «ναι» στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες με προτεινόμενη ημερομηνία την 19η Φεβρουαρίου.

«Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας αγοράζει χρόνο για την Ελλάδα, ωστόσο διατηρούνται οι πολιτικοί κίνδυνοι», σχολιάζει η Credit Agricole Corporate & Investment Bank. “Την ίδια στιγμή η προσοχή είναι πιθανό να αρχίσει να στρέφεται στην πολιτική αστάθεια της Ιταλίας, όπου αναμένεται αύριο η δεύτερη ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού αλλά και πιθανή ψήφος εμπιστοσύνης στον Berlusconi».

Η εκτόξευση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων σε νέο ιστορικό υψηλό φέρνει και την Ιταλία στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι για πιθανή μετάδοση της δημοσιονομικής κρίσης σε μια συστημικά σημαντική οικονομία.

"Ο χρόνος τελειώνει για την Ιταλία, με τις αποδόσεις των ομολόγων σε νέα ιστορικά υψηλά παρά τις συνεχιζόμενες αγορές από την ΕΚΤ", αναφέρει χαρακτηριστικά η FxPro. "Ίσως η Ιταλία θα πρέπει να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο που πήρε η Ελλάδα, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας".

Από το μέτωπο της οικονομίας, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν ελαφρώς το Σεπτέμβριο, λόγω των μειώσεων που καταγράφηκαν σε Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Ειδικότερα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε κατά 0,7% το Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής Eurostat. Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη μείωση από το Μάιο. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση της τάξης του 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,5%, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν 0,5% πτώση.

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σε προσαρμοσμένους όρους η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 2,7% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση 0,9%.

Η παραγωγή του Αυγούστου αναθεωρήθηκε ανοδικά στο -0,4% από -1%. Σύμφωνα με το υπουργείο η παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω τους επόμενους μήνες ως αποτέλεσμα των λιγότερων παραγγελιών.

Ανά κατηγορία, η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε 3% με την κεφαλαιουχικών αγαθών να υποχωρεί 4,7%, των καταναλωτικών να αυξάνεται 1,1% και των κατασκευών να σημειώνει πτώση 0,8%. Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, η παραγωγή αυξήθηκε 5,4% σε προσαρμοσμένους όρους και 5,5% σε μη προσαρμοσμένους όρους. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου