Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Οργανωμένη επίθεση Τουρκίας, Αιγύπτου, Σκοπίων σε εθνικά θέματα


Οργανωμένη επίθεση Τουρκίας, Αιγύπτου, Σκοπίων σε εθνικά θέματα
του Κώστα Χαρδαβέλλα από το newsbomb


Όλη την ημέρα σήμερα φθάνουν πληροφορίες στην Αθήνα από την Άγκυρα, το Κάιρο και τα Σκόπια ότι οι δηλώσεις Παπανδρέου το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή προκάλεσαν ήδη τις εξής αντιδράσεις στις γειτονικές μας χώρες:
1. Η δήλωση Παπανδρέου ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έρευνες για το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, προκάλεσε άμεση παρασκηνιακή αντίδραση της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Τα «γεράκια» της Άγκυρας ανεπίσημα αλλά κατηγορηματικά ειδοποίησαν την ελληνική πλευρά μέσα από τους διαύλους της μυστικής διπλωματίας να μην προχωρήσει στην παραμικρή κίνηση νότια της Κρήτης γιατί υπάρχει πρόβλημα με την τουρκική ΑΟΖ που περιλαμβάνει και το... Καστελόριζο.

2. Ακριβώς ίδια αντίδραση υπήρξε από την Αίγυπτο με το επιχείρημα ότι οι ελληνικές έρευνες δεν μπορούν να γίνουν σε μία περιοχή όπου δεν υπάρχει καθορισμένη η ελληνική ΑΟΖ και που πάντως αυτή η περιοχή μπορεί να ανήκει και στην Αίγυπτο.
3. Η δήλωση Παπανδρέου ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει και λύση στο όνομα των Σκοπίων προκάλεσε άμεση αντίδραση της σκοπιανής κυβέρνησης που άρχισε σήμερα κιόλας τις πιέσεις σε ΟΗΕ, ΗΠΑ και διεθνή κέντρα για επισημοποίηση της ονομασίας Μακεδονία των Σκοπίων.
4. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν προς το παρόν να έχουν αιφνιδιάσει τις ελληνικές αρχές, καθώς οι υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προσπαθούν από το πρωί να αντιληφθούν το μέγεθος των αντιδράσεων των τριών γειτονικών κρατών για να ενημερώσουν σχετικά τη νέα κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου