Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Φ. Ρέσλερ: «Μεταρρυθμίσεις ή έξοδος από την ευρωζώνη»



Από το onalert

O αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ προειδοποιεί την Ελλάδα με έξοδο από την ευρωζώνη. «Οι Έλληνες έχουν την επιλογή ή θα κάνουν μεταρρυθμίσεις εντός της ευρωζώνης ή δεν θα κάνουν μεταρρυθμίσεις και θα φύγουν. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει», τόνισε μιλώντας στην λαϊκή εφημερίδα Bild και αποτελεί την πρώτη αντίδραση από τη Γερμανία μετά την ανακοίνωση για συμφωνία μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα.


Ο κ. Ρέσλερ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να παραμείνουν όλες οι χώρες στην ευρωζώνη και να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά δεν επιτρέπεται να προκύψουν καθυστερήσεις στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τουλάχιστον «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η υπομονή έχει τα όριά της». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα στη Γερμανία δημοψήφισμα για σημαντικά θέματα που αφορούν στην ΕΕ όπως π.χ. για την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της ΕΕ, όχι όμως για δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος της «πολιτικής εκμετάλλευσης και του λαϊκισμού».

Το ζήτημα δημοψηφίσματος για σε περίπτωση εκχώρησης εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ φαίνεται ότι συζητά και η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, μεταδίδει η Deutsche Welle. Αυτό ενδέχεται να δρομολογηθεί σε περίπτωση που τα θεσμικά όργανα της Ένωσης αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης π.χ. στους προϋπολογισμούς των εθνικών κρατών. Εξάλλου το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στο ψήφισμά του για την Ευρώπη, που αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί στο κομματικό συνέδριο στη Λειψία, ζητά διεύρυνση του δικαιώματος παρέμβασης της ευρωζώνης σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, και τη θέσπιση επιτρόπου για θέματα λιτότητας, ο οποίος θα επιτηρεί εάν ανταποκρίνονται οι εν λόγω χώρες στις υποχρεώσεις τους έναντι των Βρυξελλών.

Σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο Πρώτο Γερμανικό Κανάλι (ARD) η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Εργασίας και αντιπρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, επανέλαβε ότι πρέπει να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, διότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος που «διασφαλίζει στην χώρα τη δυνατότητα να ορθοποδήσει οικονομικά». Η υπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει ισχυρή θέληση σημειώνοντας παράλληλα πως εάν εφαρμοζόταν στη Γερμανία ένα παρόμοιο πρόγραμμα περικοπών σαν αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα «θα έπαιρναν φωτιά και εδώ οι δρόμοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου