Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΕ θέλει να στηρίξει "τη δυναμική της αλλαγής" στη Μιανμάρ


Από το real

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε σήμερα τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Μιανμάρ όπου το νέο καθεστώς εντείνει τις κινήσεις ανοίγματος της χώρας.

"Σημαντικές αλλαγές είναι σε εξέλιξη στη χώρα αυτή", δήλωσε ο Ντέιβιντ Λίπμαν πρεσβευτής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, το Λάος και τη Μιανμάρ.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί πράγματι να στηρίξει και να ενθαρρύνει αυτή τη δυναμική της αλλαγής", πρόσθεσε ο ίδιος στο περιθώριο ενός σεμιναρίου για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τον περιορισμό της φτώχειας που άρχισε σήμερα στη Ρανγκούν.

Η ΕΕ, όπως οι ΗΠΑ, επέβαλαν τη δεκαετία του 1990 κυρώσεις σε βάρος της Μιανμάρ. Σήμερα ζητούν την απελευθέρωση και των 2.000 πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονταν στις φυλακές της χώρας τον περασμένο μήνα. Το νέο καθεστώς απελευθέρωσε 200 κρατούμενους δίδοντας αμνηστία.

Ωστόσο η Δύση αποδέχεται όλο και περισσότερο την πολιτική του νέου καθεστώτος, του οποίου ηγείται ο πρώην στρατηγός Τέιν Σέιν από τον περασμένο Μάρτιο και ο οποίος ενίσχυσε τις συμβολικές κινήσεις απέναντι στη δημοκρατική αντιπολίτευση και τη διεθνή κοινότητα.

Μια αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προσκλήθηκε να δώσει συμβουλές στο νέο καθεστώς για τη νομισματική μεταρρύθμιση. Αμερικανοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μετέβησαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα χαιρετίζοντας ομόφωνα τη θετική εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου