Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις τρεις κυπριακές τράπεζες

Λευκωσία: Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των τριών κυπριακών τραπεζών, Κύπρου, Λαϊκής και Ελληνικής σε «BB», από «BB+», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, μετά την υποβάθμιση, από τον ίδιο οίκο, στις 25 Ιουνίου της αξιολόγησης της Κύπρου, σε «BB+».

Η υποβάθμιση των τριών κυπριακών τραπεζών, σύμφωνα με τους Fitch, αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι έχει περιοριστεί η ικανότητα της κυπριακής κυβέρνησης να στηρίξει τις μεγάλες τράπεζες της, μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, στις 25 Ιουνίου, παρά την ισχυρή θέληση του κράτους να το πράξει αυτό.


Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να παράσχει μέχρι 6 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη των τριών κυπριακών τραπεζών (στα οποία περιλαμβάνεται και το 1,8 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής βάσης της Λαϊκής Τράπεζας). Ταυτόχρονα, ο οίκος αναγνωρίζει ότι οι εκτιμήσεις του για τις πιθανές ζημίες και τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και είναι συντηρητικές.

Ειδικότερα, ο διεθνής οίκος υποβάθμισε τα μακροπρόθεσμα Issuer Default Ratings (IDR) και Support Rating Floors (SRF) σε «BB», από «BB+», μετακινώντας παράλληλα από την αρνητική παρακολούθηση (RWN). Ωστόσο, ο οίκος διατήρησε τις προοπτικές των IDR σε αρνητικό ορίζοντα, όπως είχε θέσει στις 25 Ιουνίου τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας.

Ταυτόχρονα, οι αξιολογήσεις Βιωσιμότητας (VR) των τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής έχουν υποβαθμιστεί σε «CCC», από «B-» και παράλληλα μετακινήθηκαν από RWN, αντανακλώντας την πεποίθηση των Fitch ότι είναι πιθανό οι δύο τράπεζες να χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια, λόγω των πιέσεων που συνεχίζει να δέχεται η ποιότητα ενεργητικού τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο οίκος επιβεβαίωσε το VR της Λαϊκής Τράπεζας σε «f», ώστε να αντανακλά την αποτυχία της τράπεζας, σύμφωνα με τους ορισμούς των Fitch.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η υποβάθμιση των μακροπρόθεσμων IDR και SRF των τριών κυπριακών τραπεζών αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του ότι έχει μειωθεί η ικανότητα του κυπριακού κράτους να στηρίξει τις μεγάλες του τράπεζες, μετά την υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, στις 25 Ιουνίου.

Σημειώνει ότι η υποβάθμιση της Κύπρου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αναθεωρημένη βασική εκτίμηση του για το πιθανό κόστος στήριξης που θα μπορούσαν να χρειαστούν οι κυπριακές τράπεζες από το κράτος για να αντιμετωπίσουν την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο ώστε ο δείκτης βασικών κεφαλαίων τους να ανέλθει στο 10%.

Οι Fitch κρίνουν ότι το πεδίο για περαιτέρω άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα είναι περιορισμένο για τις τράπεζες και ως εκ τούτου θεωρούν ότι τα κεφάλαια είναι πολύ πιθανό να παραχωρηθούν το κράτος.

Για να παράσχει το κράτος αυτή την υποστήριξη θα χρειαστεί, κατά την άποψη του διεθνής οίκου, να βοηθηθεί από διεθνείς Αρχές, κατά πάσα πιθανότητα από τον EFSF/ESM.

Τέλος, οι Fitch αναφέρουν ότι η θέληση του κράτους να στηρίξει τις τρεις μεγάλες κυπριακές τράπεζες παραμένει ισχυρή, παρά τη μεγάλη πίεση που θα επιφέρει αυτή η στήριξη στα δημόσια οικονομικά.

ΠΗΓΗ philenews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου