Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Τι γράφει ο διεθνής τύπος Μπρα ντε φερ Μέρκελ - Ολάντ

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είναι η γυναίκα που πρέπει κάποιος να παρακολουθεί –να φοβάται ή να αντιμετωπίσει- αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη», γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, οι ηγέτες της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας θα πιέσουν τη βόρεια γείτονά τους Γερμανία, στη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη, να δεχτεί να μοιραστεί τα χρέη προτού οι αγορές πιέσουν την ευρωζώνη και φτάσει πιο κοντά στην κατάρρευση. Το ίδιο ισχυρίζονται και οι ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Όλα εξαρτώνται από τη Μέρκελ», σημειώνει το Associated Press.


Οι Financial Times με τίτλο, «Η Μέρκελ αρνείται να αλλάξει τακτική στο θέμα του ευρώ»,  υπογραμμίζουν πως οι υπόλοιποι ηγέτες της ευρωζώνης ασκούν πιέσεις προς την αμετακίνητη καγκελάριο εν όψει της Συνόδου.

Το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για «Ευρωπαίους ηγέτες που επιθυμούν να υπερνικήσουν τη διχόνοια στη Σύνοδο».

«Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί, σήμερα θα κάνουν την τελευταία τους προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, πέμπτο θύμα της οποίας, αυτήν την εβδομάδα, υπήρξε η Κύπρος.

Η Μέρκελ παραμένει σε απομόνωση ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι ενώνονται για να πιέσουν για πιο άμεση επέμβαση, ώστε να μετριασθεί η κρίση που χτύπησε την Ελλάδα το 2009».

Το Marketwatch δίνει τη μόνη, μέχρι στιγμής, θετική νότα στις σχετικές με τη Σύνοδο ειδήσεις, αφού ο τίτλος του ανάλογου θέματος είναι: «Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ελάχιστα ανοδική πορεία εν όψει της Συνόδου».

Πάντως, υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές «παραμένουν επιφυλακτικοί λίγο πριν την έναρξη της πολυαναμενόμενης Συνόδου, η οποία θα αρχίσει αργότερα  μέσα στην ημέρα».

«Ευρωπαϊκή Σύνοδος: ‘Δεν θα υπάρξει γιατρειά άμεσα’», γράφει το CNN Money, το οποίο αναφέρει πως «οι αρχηγοί της Ευρώπης έχουν δώσει σήμα ότι αυτή η Σύνοδος θα έχει να κάνει με τη δραματική αναθεώρηση του οικονομικού και πολιτικού οικοδομήματος στο οποίο στηρίζεται το ευρώ».

Το βρετανικό BBC μιλά για «Διχασμένη ευρωζώνη λίγο πριν τη Σύνοδο» και κάνει αναφορά στη δίωρη συζήτηση Μέρκελ-Ολάντ στο Παρίσι, την παραμονή της Συνόδου, επισημαίνοντας πως η σχέση τους δεν είναι καλή. Βασικός λόγος η διαφωνία της Γερμανίας στο μοίρασμα του χρέους και η επιμονή της Γαλλίας για περαιτέρω ενότητα μεταξύ των χωρών που απαρτίζουν την ευρωζώνη.

Η γαλλική Monde στο σχετικό της θέμα έχει τίτλο: «Μία φιλόδοξη ευρωπαϊκή Σύνοδος, υπό το ανήσυχο βλέμμα των αγορών». «Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να δώσουν βάρος στην οικονομική και νομισματική Ένωση», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γάλλος πρόεδρος την Τετάρτη, στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. «Η κατάσταση είναι σοβαρή κι έχουμε την υποχρέωση να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη του αύριο δυνατή και σταθερή», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Τέλος, η γερμανική  Deutsche Welle εστίασε στη συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, σημειώνοντας πως η Μέρκελ εξέφρασε την αισιοδοξία της σχετικά με την πορεία των συνομιλιών της Πέμπτης –κατά την έναρξη της Συνόδου.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου