Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη από το real.gr
Υπο τον φόβο των διαρροών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτείνουν τρεις ξεχωριστές ψηφοφορίες. Τα τρία κόμματα θα ψηφίσουν την δική τους πρόταση που αφορά την σύσταση προκαταρτικής επιτροπής μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου και στην συνεχεία θα αποχωρήσουν.
Αυτό είναι το τελευταίο και επικρατέστερο σενάριο το οποίο προήλθε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και με το οποίο φαίνεται να συμφωνούν και τάλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Το επικρατέστερο σενάριο - 7 κάλπες
Δηλαδή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔHΜΑΡ με μία κάλπη για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου.
Στη συνέχεια να ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με δύο κάλπες για Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο και αμέσως μετά να γίνει και μία Τρίτη ψηφοφορία για την πρόταση Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής με τέσσερις κάλπες για Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Παπανδρέου και Παπαδήμο.
Ψηφοφορία... αλα Βατοπέδι
Έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες μάλιστα σημειώνουν ότι μία τέτοια λύση δίνει τη δυνατότητα στους βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν στην πρώτη ψηφοφορία και εν συνεχεία να αποχωρήσουν, καθώς με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές.
Η τελευταία φορά που αποχώρησαν βουλευτές κόμματος ήταν στην υπόθεση του Βατοπεδίου όταν η ΝΔ είχε φύγει από την ψηφοφορία για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Νωρίτερα στην διάσκεψη των προέδρων τα τρία κόμματα είχαν ζητήσει να στηθούν τρεις κάλπες . Η πρώτη κάλπη θα αφορά στην πρόταση των τριών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που ζητούν την παραπομπή μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου, η δεύτερη κάλπη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά την παραπομπή των Γ. Παπακωνσταντίνου και Β. Βενιζέλου και η Τρίτη κάλπη στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής που ζητούν την παραπομπή Γ. Παπακωνσταντίνου, Β.Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου.
Ωστόσο, η διαδικασία της ψηφοφορίας που προτείνει η διάσκεψη των προέδρων είναι αρκετά περίπλοκη καθώς στους βουλευτές θα διανεμηθούν ψηφοδέλτια και ο κάθε βουλευτής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από την κάθε πρόταση την παραπομπή όλων ή μόνο κάποιων προσώπων για όλες ή μόνο για κάποιες από τις κατηγορίες.
Έντονη είναι η αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνεί κάθετα με την πρόταση καθώς καταγγέλλει ότι παραβιάζει την μυστικότητα της διαδικασίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει διαδικασία με 4 κάλπες και υποχρέωση των βουλευτών να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε κάθε μια από τις κάλπες, άσχετα με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας. Εναλλακτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ψηφοφορία με μία κάλπη και 4 ψηφοδέλτια.
Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να τοποθετηθούν τουλάχιστον τέσσερις κάλπες για την πρόταση του κόμματος του, ενώ η Χρυσή Αυγή ζητά να στηθεί μία κάλπη και αν τελικά προκριθεί η λύση των 4 καλπών, τότε να στηθούν παραβάν μπροστά από τις κάλπες για να εξασφαλιστεί η μυστικότητα της διαδικασίας. «Κάθε άλλη λύση θα αποτελεί κουκούλωμα», λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Παππάς. Τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο ζήτησε και το ΚΚΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό στο οποίο κατέληξε η διάσκεψη των προέδρων είναι απλά εισήγηση, καθώς θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αύριο πριν από την έναρξη της συζήτησης θα προηγηθεί συζήτηση αλλά και ψηφοφορία επί του διαδικαστικού από την Ολομέλεια η οποία θα λάβει και την οριστική απόφαση. Το απόγευμα πάντως ο πρόεδρος της Βουλής αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με εκπροσώπους των κομμάτων να συζητήσουν το θέμα της ψηφοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 6 το απόγευμα όταν και θα ξεκινήσει η ψηφοφορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου