Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τσίπρας: Η κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει το μνημόνιο έχει πολλά να κερδίσει

Για τις επισκέψεις του στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και το πρόσφατο ταξίδι του στη Γερμανία ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η κρίση «δεν είναι ελληνική ιδιατερότητα» επιχειρηματολογώντας ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι μέρος ενός παγκόσμιου και ευρύτερου προβλήματος.


«Να διευρύνουμε ρωγμές και να αναζητήσουμε συμμάχους», ζήτησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και μετέφερε την εκτίμησή του ότι πλέον η γερμανική κοινή γνώμη είναι «ευαίσθητη στο δράμα που περνάει ο ελληνικός λαός».
«Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να κερδίσει πολλά περισσότερα», αποφάνθηκε ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση που θα αμφισβητήσει το μονόδρομο του μνημονίου έχει πολλά να κερδίσει».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη Γερμανία χαρακτηρίζοντάς τη «μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά πράγματα».

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

«Αίρει το μυστικό της ψηφοφορίας», είπε ο κ.Τσίπρας σχετικά με τη διαδικασία που προσανατολίζονται να προτείνουν στην αυριανή ψηφοφορία για την παραπομπή πολιτικών προσώπων σε προκαταρκτική επιτροπή σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. «Είναι αδιανόητο να καταλύεται η ομαλή κοινοβουλευτική λειτουργία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «αυτοενοχοποιείται ζητώντας τέτοιου είδους διαδικασία».

«Πρέπει να προστατεύσουμε τη λειτουργία την κοινοβουλευτική γιατί με τέτοια προηγούμενα δημιουργούμε πάρα πολύ κακούς οιωνούς για το μέλλον», υποστήριξε.

Ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον Κάρολο Παπούλια τη δυσαρέσκεια του ΣΥΡΙΖΑ «για την επιλογή της κυβέρνησης να νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου», γεγονός που κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υποβαθμίζει τη Βουλή».

Τι συζήτησαν Παπούλιας - Τσίπρας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες

Ο κ.Τσίπρας έστειλε δύο μηνύματα στο διάλογο που είχε με τον κ. Παπούλια κατά την είσοδό του στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας: Οτι η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είναι αδιέξοδη και ότι τα τελευταία ανησυχητικά κρούσματα βίας δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

«Ήταν ενδιαφέρον ταξίδι», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι υπάρχουν διαπραγματευτικές δυνατότητες που δεν αξιοποιήθηκαν και ελπίζω να αξιποποιηθούν γιατί η γερμανική κοινή γνώμη αρχίζει και μεταστρέφεται. Ευαισθητοποιούνται και για τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής εδώ που βασανίζει τους Έλληνες, αλλά και για θέματα όπως η διαφάνεια, η φορολογική δικαιοσύνη. Είναι πολύ ευαίσθητοι. Αλλά και τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, τις εκκρεμότητες της κατοχής.
Υπάρχει μια ευαισθησία και νομίζω ότι μπορούμε να την αξιοποιήσουμε και να δευρύνουμε την ατζέντα της διαπραγμάτευσης».

«Ένα καλό μήνυμα», σχολίασε λακωνικά ο κ. Παπούλιας και αναφέρθηκε στο '52 και στο '53, παραπέμποντας στην εποχή που η διεθνής κοινότητα αποφάσισε να διαγράψει το γερμανικό χρέος.

«Εδώ είχαμε επικίνδυνα κρούσματα βίας, η κλιμάκωση είναι ανησυχητική, η στρατηγική της έντασης είναι επικίνδυνη», επισήμανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του. «Πιστεύω ότι οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτά τα θέματα δεν μπορούν να αποτελούν θέματα πολιτικής εκμετάλλευσης αλλά να υψώσουμε μια ασπίδα προστασίας της δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι «η προστασία της δημοκρατίας είναι καθήκον όλων μας». «Να γίνουμε σοφότεροι από την ιστορία», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας άποψη με την οποία συμφώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου