Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Έγιναν λάθη, παραδέχεται ο Όλι Ρεν Συζήτηση σε υψηλούς τόνους στο Ευρωκοινοβούλιο για τη διάσωση της Κύπρου

Στρασβούργο: Στην βάσανο σκληρών ερωτήσεων ευρωβουλευτών για το κυπριακό μνημόνιο υπεβλήθη ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπήρξαν λάθη στην δανειακή σύμβαση. Αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του ευρωβουλευτή των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ο οποίος έψεξε τους ευρωπαίους, επειδή δεν πίεσαν για την επανένωση της Κύπρου, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη μέσω στενότερων εμπορικών δεσμών με την Τουρκία.

Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαΐκου Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ολι Ρέν είπε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει την Κύπρο να προχωρήσει σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.


Επισήμανε πως από τις εξελίξεις στην Κύπρο οι χώρες της Ευρώπης έχουν πάρει δύο μαθήματα: το ένα είναι η ανάγκη διασφάλισης των καταθετών και το δεύτερο η ανάγκη τραπεζικού ελέγχου, προκειμένου να αποτρέπονται τέτοιες κρίσεις.

Ο Ολι Ρέν δεσμεύθηκε ότι η Κομισιόν θα στηρίξει την Κύπρο όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά, τόσο με την αξιοποίηση των κοινοτικών διαθέσιμων πόρων, όσο και με την παροχή τεχνικής βοήθειας.Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους τόνισε ότι η Κύπρος, μετά την τουρκική κατοχή δεν θα δεχθεί και τη νέα κατοχή της Τρόικας.

Η εφαρμογή της κοινοτικής αλληλεγγύης στην πράξη, είπε, αποδείχθηκε κενό γράμμα.

Παρόλα αυτά, τόνισε η κ. Θεοχάρους, η Κύπρος στρέφει σήμερα το βλέμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ελπίδα να αποσαφηνιστεί τι είναι κράτος δικαίου και ποιές είναι οι αρχές και οι αξίες επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Τάκης Χατζηγεωργίου ευχαρίστησε την πλειονότητα των βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ της Κύπρου.

Ταυτόχρονα καυτηρίασε το γεγονός ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές ενώ στο Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζουν την Κύπρο, οι κυβερνήσεις τους κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Ο κ. Χατζηγεωργίου επεσήμανε ότι όσο έχουν κουρευτεί οι καταθέσεις στην Κύπρο, έχει κουρευτεί και η Δημοκρατία στην Ευρώπη.

Μόλις η Κύπρος σταθεί στα πόδια της, τόνισε, θα βρει τον τρόπο να σας πει το μεγάλο αντίο ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε συνέπειες γιατί αυτό αποτελεί έκφραση αξιοπρέπειας.

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου τόνισε ότι αντί αλληλεγγύη, η Ευρωζώνη επέβαλε στην Κύπρο κυρώσεις.

Επέβαλαν, είπε, ένα άδικο κούρεμα, υπονομεύοντας έτσι την ευημερία της Κύπρου και των πολιτών της.

Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος πρέπει να βοηθηθεί και να σώσει την οικονομία της.

Δηλώσεις ευρωβουλευτών άλλων χωρών

Ο Jean-Paul Gauzes (ΕΛΚ, Γαλλία) δήλωσε ότι η φρικτή πολιτική επικοινωνίας του Eurogroup έπαιξε κεντρικό ρόλο στο όλο φιάσκο. Κατηγόρησε επίσης τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ο Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για συμπεριφορά "σχεδόν αποικιοκρατική". Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.

Ο Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το ΕΚ θα πρέπει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, προσέθεσε ο κ. Verhofstadt.

Ο Daniel Cohn-Bendit (Πράσινοι, Γαλλία) είπε ότι η πραγματική λύση για την Κύπρο θα ήταν η επανένωση του νησιού, ώστε να τονωθεί η δυναμική της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Ο Jan Zahradil (ΕΣΜ, Τσεχία) είπε ότι το αληθινό πρόβλημα ήταν πολύ ευρύτερο από αυτό που συνέβαινε στην Κύπρο. Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να γίνει επίθεση στην εθνική δημοσιονομική κυριαρχία.

Ο Nigel Farage (ΕΕΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εγκληματική συμπεριφορά που ληστεύει τους ανθρώπους για να στηρίξει το οικοδόμημα του ευρώ. Κανείς δεν έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ, συμπέρανε.

Η Laurence Stassen (Μη Εγγεγραμμένοι, Ολλανδία) είπε ότι η μόνη λύση για την Κύπρο είναι η αποχώρησή της από την ευρωζώνη, προσθέτοντας πως η Ολλανδία δε πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει γι` αυτή τη χώρα.

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου