Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Κανείς δεν θέλει εκλογές σε αυτή τη φάση, λένε στην κυβέρνηση

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να βρεθεί συμβιβασμός που να ικανοποιεί και τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους γίνεται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη όπως εξελίσσεται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το μεγάλο αγκάθι είναι η φορολόγηση των ακινήτων όπου υπάρχει διαφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου από τη μία πλευρά και της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ από την άλλη για το αν θα παραταθεί το χαράτσι και για το 2013.
Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε ότι το χαράτσι θα είναι μειωμένο κατά 20-30% και δεν απέκλεισε ακόμη και να μην έλθει στην Βουλή αλλά να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να βοηθήσει τους δύο εταίρους του στην κυβέρνηση να αναδιπλωθούν η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ χθες αποφάσισε να απορρίψει το μέτρο. Δημιουργήθηκε έτσι εντύπωση αδιεξόδου αν και μετριάστηκαν από τις δηλώσεις το πρωί του στελέχους της ΔΗΜΑΡ κ. Δημήτρη Χατζησωκράτη ο οποίος είπε ότι γίνεται συζήτηση και άφησε ξανά ανοικτό το θέμα. Πάντως κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι «κανείς δεν θέλει σε αυτή την στιγμή να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές» αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την πλευρά του Μαξίμου δεν υπάρχει περιθώριο να αποσύρει εντελώς το μέτρο και όποιος επιμείνει παίρνει και το ρίσκο απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων.

Το κλίμα επιδεινώθηκε χθες από τις διαρροές μεταξύ Μαξίμου και Ιπποκράτους γύρω από τον ανασχηματισμό αλλά και τις συναντήσεις των προέδρων και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που δείχνουν να διαμορφώνουν δική τους κοινωνική ατζέντα.

Από το κυβερνητικό επιτελείο πάντως διαρρέουν ότι στην απογευματινή σύσκεψη των αρχηγών θα υπάρξει διέξοδος καθώς αύριο είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με το κλιμάκιο της Τρόικας και η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ενιαία θέση.

Την πεποίθησή του ότι οι πολιτικοί αρχηγοί «θα καταλήξουν στη σωστή ρεαλιστική συμφωνία» για το τέλος ακινήτων εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Επικαλούμενος και δηλώσεις του κ. Χατζησωκράτη, ο κ. Κεδίκογλου είπε πως πρόκειται για έναν άλλο φόρο, δηλαδή θα είναι χαμηλότερος απ΄ ό,τι στην προηγούμενη χρήση.

«Δεν είναι καλύτερα να εξασφαλίσουμε την είσπραξή του, διατηρώντας τον τρόπο και μόνο είσπραξης και διαφοροποιώντας το ποσό και δεδομένων των έκτακτων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας; Εκτός εάν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Γιατί, σας επαναλαμβάνω ότι δεν πρέπει, με τίποτα, να υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό, της τάξης κοντά στο δισεκατομμύριο, από μια μη σωστή λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού» είπε.

Ανέφερε, επίσης, πως σύντομα θα ετοιμαστεί και ο μηχανισμός για τον ενιαίο φόρο και τόνισε: «Μια ρεαλιστική συμφωνία δεν είναι υπό αίρεση. Και είμαι βέβαιος, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, κάθε φορά ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί έχουν δείξει υψηλότατο αίσθημα ευθύνης και θα καταλήξουν στη σωστή ρεαλιστική συμφωνία».

Στο τραπέζι δεν είναι μόνο το χαράτσι  υπάρχουν κι άλλα ανοικτά ζητήματα όπως οι απολυσεις των δημοσίων υπαλλήλων, η υστέρηση στα έσοδα, οι καθυστερήσεις στην φορολογική μεταρρύθμιση και στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών επιμένουν στο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες με την Τρόικα προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων συνολικού ύψους 6,8 δις ευρώ. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όμως παρότι έχουν και τις μεταξύ τους διαφορές θέλουν να επαναφέρουν την κοινωνική ατζέντα που είχαν βάλλει και στην τελευταία σύσκεψη των αρχηγών. Ερώτημα είναι αν στην σύσκεψη τεθεί και το θέμα του ανασχηματισμού που ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το Μαξίμου από τη μία απαντά ότι ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, από την άλλη όμως μέλη του κυβερνητικού επιτελείου δεν κρύβουν ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για αρκετούς υπουργούς που δεν ακολουθούν τους ρυθμούς του κ. Σαμαρά. Ενδεικτικό είναι ότι όταν διαπιστώθηκαν οι καθστερήσεις στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων έναντι της Τρόικας αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να συγκαλεί μαραθώνιες συσκέψεις για να επιταχύνει τους ρυθμούς.

Φυσικά και καταβάλλονται προσπάθειες από όλα τα μέρη για να αποκατασταθεί κλίμα συνεργασίας μεταξύ των εταίρων ωστόσο δύσκολα κρύβεται η ανησυχία για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος μετά και τις αρνητικές εξελίξεις στην Κύπρο.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου