Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Φούλε: Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις απειλές προς την κυπριακή ΑΟΖ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί εκ νέου την Άγκυρα να αποφύγει ενέργειες και απειλές σε βάρος της Κύπρου για το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί εκ νέου την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της ως προς την διατήρηση ομαλών γειτονικών σχέσεων και να αποφεύγει ενέργειες και απειλές σε βάρος κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου Στέφαν Φούλε προς την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου η οποία είχε καλέσει την Κομισιόν να τοποθετηθεί σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας και τις εξαγγελίες για διεξαγωγή ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Ο Επίτροπος Φούλε επικαλείται τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2012 στα οποία η ΕΕ εκφράζει εκ νέου σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή η ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις ομαλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

Επιπλέον, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, σημειώνει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε εκ νέου τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και η εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με τον Στέφαν Φούλε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταφέρει αυτές τις θέσεις στο πλαίσιο των επαφών της με τις τουρκικές αρχές.

ΠΗΓΗ newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου