Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Τσίπρας: Όχι ευρώ πάση θυσία

Μια έντονη προσπάθεια να αποσαφηνίσει το πως βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του νομίσματος και πώς θα διαπραγματευτεί με την τρόικα μπροστά σε ενδεχόμενη απειλή για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, κατέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι "ταμπού, Φετίχ για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η σωτηρία της χώρας" και ότι το βασικό μέλημα είναι "η σωτηρία της Ελλάδας μέσα στο ευρώ και όχι η σωτηρία του ευρώ στην Ελλάδα". Ο αρχηγός της αξιωματικής διεμήνυσε ότι το νόμισμα δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το θέμα δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλα να μην έχουμε λιτότητα. "Αυτό το παση θυσία στο ευρώ είναι ανατριχιαστικό.
Τι θα πει παση θυσία; Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές;" αναρωτήθηκε, αλλά ταυτοχρονα ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει η λύση να βρεθεί μέσα στο ευρώ και εξεφρασε την κετιμηση ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δεν θα είναι μια εξέλιξη, που δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα. Επισημαίνοντας ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη κάλεσε τους πολιτικούς αντιπάλους του να σοβαρευτούμε και απέδωσε στην κυβερνητική προπαγάνδα τη διαστρέβλωση των απόψεων, που έχει εκφράσει για το θέμα.
Ο κ. Τσιπρας σημείωσε δυο φορές ότι η διαπραγμάτευση - σύγκρουση με την τρόικα, που θα έχει μια κυβερνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πει ΝΑΙ στα μνημονια, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκες, εννόωντας ότι θα προσέλθει σε αυτή τη διαδικασία αποφασισμένος για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη κα για το νόμισμα.
Κατα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μια αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την τρόικα απαιτεί αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, στήριξη από το λαό και κατάλληλες συμμαχίες, αλλα δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σημεία το σχεδίου, που διαθέτει για την επιτυχή έκβαση μιας τέτοιας προσπάθειας.
Ο κ. Τσιπρας επανέφερε το αίτημα το για εκλογές, αν και σε χαμηλούς τόνους και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει κάποια στιγμή δημοψήφισμα,

Επίθεση στην κυβερνηση
Ο κ. Τσιπρας κατηγόρησε την κυβερνηση ότι ετοιμάζεται να υποδεχθεί την τρόικα με μια ανθοδέσμη των ΝΑΙ. Εκανε λόγο για κυβερνητική κοινοπραξία του ΝΑΙ σε όλα και για δήθεν διαπραγματεύσεις. Για τον κ. Σαμαρα είπε ότι, αφού ζήτησε δημόσια συγγνώμη από την Μερκελ για το μισό ΟΧΙ στο πρώτο μνημόνιο, έχει αναδειχθεί σε τυχαίο εκπρόσωπο του ΝΑΙ, για τον κ. Βενιζελο ότι ενώ ο τόπος φλέγεται, εκείνος φλέγεται μόνο να ξαναγίνει υπουργός, ενώ για τον κ. Κουβελη είπε ότι μετατρέπει τις κόκκινες γραμμές σε κόκκινες κορδέλες, με τις οποίες τυλίγει προειλλημμένες αποφάσεις.
εκτιμησε δε ότι η συγκεκριμένη κυβερνηση δεν μπορεί να φέρει αλλα μέτρα στη βουλή και προέβλεψε ότι έρχεται κοινωνική καταιγίδα, πιθανόν ανεξέλεγκτη.
Είναι γελοίες ο ισχυρισμός τους ότι μας έσωσαν, ενώ τρία χρόνια καταστρέφουν την κοινωνία, σημείωσε.

Για το κυπριακό
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι το κυπριακό ΟΧΙ ήταν χρήσιμο και επιβλημενο και κατηγόρησε την ελληνικη κυβερνηση ότι δεν στήριξε την αρχική αντίσταση του κυπριακού λαού. Μίλησε μάλιστα για υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, πο με κυνισμό, θέλει να κεφαλαιοποιησει την κυπριακή τραγωδία για να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για συμμαχίες
Ο κ. Τσιπρας άφησε κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό για την πολιτική των συμμαχιών του κόμματός του, ακόμη κα με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, αλλα και με πρόσωπα, που έχουν κάνει την αυτοκριτική τους και έχουν συγκροτημένη στάση απέναντι στα μνημονια.
Τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια αριστερή αντιμνημονιακη κυβερνηση, που όμως θα είναι και ειδικού σκοπού, σε εκτακτες συνθήκες, για σωτηρία χώρας. Ακροβατώντας μεταξύ αριστεράς και ευρύτερων δυνάμεων, είπε ότι σε αυτές τις συνθήκες θα γίνουν κα επιλογές έξω από τα "πολιτικά ορθά" και επικαλέστηκε την εμπειρία με τη κυβερνηση Τσαβες, στην οποία μετείχαν και δεξιοί υπουργοί. Πρόσθεσε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει σούπερ μάρκετ.
Ευρωσκεπτκισμός
Ο κ. Τσιπρας προέβλεψε ότι ο ευρωσκεπτκισμος θα γίνει τελικά πλειοψηφία, καθώς το αφηγημα για την Ερωπη κλονίζεται κα επικρατεί φόβος και ανασφάλεια.
Για το ΤΑIΠΕΔ
ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταπέλτης για τα όσα γίνονται στο ΤΑIΠΕΔ, η διοίκηση του οποίου συνεδριάζει στα αγγλικής, όπως είπε, δεν ενημερώνει για τα όσα συζητούνται εκεί και εκπαραθυρωνει κάθε διαφορετική γνώμη. Δεν έχει κάνει ασυλία, προειδοποίησε, ιδίως για οδού διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία σας είναι τσιφλίκι τους.

Για τη λίστα Λαγκαρντ
Αναφερόμενος στην προανακριτικη επιτροπή εκτίμησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια συγκάλυψης, που όμως δεν μπορεί να πετύχει, γιατί τα στοιχεία είναι κραυγαλέα. Χαρακτήρισε όμως και σκάνδαλο το γεγονός ότι ακόμη το ΣΔΟΕ δεν έχει φέρει πόρισμα για τις καταθέσεις αυτές και αναρωτήθηκε τι κρβεται πως απο το θέμα.

Για το τραπεζικό σύστημα
Ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο. Ζήτησε να περιέλθουν σε δημόσιο έλεγχο όσες τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ταμείο χρηματοπιστωτική στήριξης, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να φορτώνουναι οι πολίτες το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος, αλλα οι τράπεζες να ελέγχονται από τους ίδιους τραπεζίτες. Πρέπει, είπε, να περάσουν στον κρατικό έλεγχο, να αλλάξουν οι διοικήσεις και η πολιτική τους, με μια νεα σισαχθεια υπέρ των πολιτών, που έχουν προβλήματα και στη συνέχεια θα εξεταστεί το μέλλον τους.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου