Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

«Μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο» Δείτε όλα τα έγγραφα που κατέθεσε ο Πρόεδρος στην Ερευνητική

Της Κούλας Κουντούρη 
Από το philenews

Λευκωσία: Μετά το τέλος της κατάθεσής του στην Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων:

«Κατέθεσα ένα έγγραφο με την καταγραφή των σχετικών γεγονότων πριν τις Προεδρικές εκλογές και μετά την εκλογή μου. Θα δοθεί στη δημοσιότητα. Είναι μια καταγραφή συνοπτικών γεγονότων με παραπομπή σε έγγραφα, επιστολές και δηλώσεις του ιδίου.

Δεν προβαίνω, ούτε είναι πρόθεση μου να προβώ σε κριτική και να αποδώσω ευθύνες. Αυτό εξάλλου είναι το έργο της ερευνητικής προς την οποία έχω και σεβασμό και εμπιστοσύνη.


Αναγνωρίζω την τεραστία σημασία που έχει η ορθή και η έγκαιρη διερεύνηση των γεγονότων και η απόδοση ευθυνών εκεί όπου ανήκουν.

Διαφορετικά η κοινωνία μας θα μας γυρίσει την πλάτη, θα μας απαξιώσει πλήρως.

Και την κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν ούτε οι κομματικές τακτικές, ούτε οι κομματικές αντιπαραθέσεις

Ζητά απαντήσεις για το πώς αυτή η ευημερούσα χώρα βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά και με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που βιώνουμε

Πρέπει ταυτόχρονα να δούμε μπροστά. Υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις τις οποίες αρχίσαμε να αντιμετωπίσουμε και είμαστε αποφασισμένοι να τις αντιμετωπίσουμε

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, το αντίθετο είναι πολύ δύσκολα…οι προοπτικές υπάρχουν αν πάρουμε έγκαιρα τις σωστές αποφάσεις κι αυτό πράττουμε.

Αυτή την ώρα η ενότητα δυνάμεων στο εσωτερικό είναι από τις ζωτικότερες σε σημασία. Είναι πρόθεση για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας ως κράτος.

Μόνο ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις μας θα ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας κι έναντι της κοινωνίας αλλά και ταυτόχρονα στο εξωτερικό.

Η αξιοπιστία μας είναι το διαβατήριο μας για την ανάκαμψη στην οικονομία.

Αξιοπιστία που άλλωστε μέρα με τη μέρα επανακτούμε».

Κάντε κλικ στη συνέχεια για να δείτε τα όσα κατέθεσε εγγράφως στην Ερευνητική Επιτροπή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Εισαγωγή

Χρονικό

Μέρος 2

Μέρος 3


Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ανακρίθηκε» από την Ερευνητική Επιτροπή:

Τελευταίες εξελίξεις *Σε μια τελευταία ερώτηση της κ. Ηλιάνας Νικολάου, σε σχέση με τη φερεγγυότητα της Τρ.Κύπρου και τον επηρεασμό της από την πώληση των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι στις 25 Μαρτίου και υπό την παρουσία των Λαγκάρτν, Μπαρόζο, Ρεν κλπ, λέχθηκε από αυτούς ότι και οι δύο τράπεζες της Κύπρου (Λαϊκή και Τρ.Κύπρου) ήταν αναξιόχρεες. Την αναφορά αυτή ανέτρεπε ο Πρόεδρος αναφερόμενος μάλιστα και στο ποσοστό ELA που έλαβε η Τρ.Κύπρου σε σχέση με τη Λαϊκή. Ανέφερε ότι δεν έλαβε καμία απάντηση.

*Σε σχέση με τα όσα ακούστηκαν και λέχθηκαν για τον συμπέθερό του και την έξοδο κεφαλαίων από την Κύπρο λίγο πριν το κούρεμα, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να αναφερθεί, ωστόσο η Επιτροπή αρνήθηκε τέτοια τοποθέτηση.

Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε παρείχε πληροφόρηση σε σχέση με επικείμενο κούρεμα, προκειμένου να εξαχθούν κεφάλαια από την Κύπρο.

«Δεν αποτελεί αντικείμενο έρευνας η υπόθεση αυτή, με βάση τους όρους της απόφασης για απόδωση ποινικών και αστικών ευθυνών», ξεκαάρισε ο κ. Πικής.

*Η ατολμία, η φοβία του πολιτικού κόστους, η παραγκώνιση της αντιπολιτευσης και οι πολιτικές αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν στο να προχωρήσουμε έγκαιρα στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. «Αυτό που πρέπει να χτίσουμε είναι οι προοπτικές για το μέλλον», δήλωσε ο Πρόεδρος.

*Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε από την ανάληψη της εξουσίας και έκτοτε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά και στην πώληση των κυπριακών αποκαταστημάτων στην Ελλάδα. Είπε ότι οι επαφές ήταν διευρυμένες και μάλιστα με παρέμβαση του ιδίου σε τρεις περιπτώσεις με επαφές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο τόσο για τις απαιτήσεις του κ.Σάλα εκ μέρους της Πειραιώς, όσο και για τα ποσά πώλησης.

*Είχαμε προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε πολύ εύκολα να παρουσιαθεί και στην Κύπρο, μετά την απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Ωστόσο απέφυγε την όποια κριτική επί των χειρισμών που έγιναν επισημαίνοντας ωστόσο ότι η όποια καθυστέρηση ήταν καταταστροφική.

*Από πλευράς Eurogroup ζητούσαν να συνέλθει η Βουλή την Κυριακή 17 Μαρτίου, προκειμένου να εγκρίνει την πρόταση για κούρεμα, απειλώντας με άμεσο κλείσιμο των τραπεζών. Σε σχόλιο του κ. Πική ότι μας έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, ο Πρόεδρος απάντησε ότι «θα έλεγα ότι μάλλον μας έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο».

*Σε ερώτηση αν εξετάσθηκε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έγιναν κινήσεις οι οποίες βρήκαν στην απέναντι πλευρά (νομική υπηρεσία της ΕΕ) την θέση ότι υποχωρούν κάπου τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι του γενικού καλού.

*Η μη έγκαιρη λήψη μέτρων οδήγησε στην νέα για τα δεδομένα και πρωτοφανή απόφαση για κούρεμα καταθέσεων.


 *Σε ερώτηση αν υπήρχαν νομικοί ενδοιασμοί από πλευράς μας σε σχέση με το «κούρεμα», ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι τόνισε ότι το νησί δεν ήταν πειραματόζωο και ότι η Κύπρος έπρεπε να τύχει αντιμετώπισης παρόμοιας με άλλες χώρες που ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια, ενώ προειδοποίησε για συστημικό κίνδυνο, παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων κ.α.

Η απάντηση ήταν ότι έναντι του καλού της Κύπρου επικρατεί το ευρύτερο καλό.

*Έκανε αναφορά για δημιουργία ισχυρού group γύρω από την Γερμανία, από το οποίο ήρθε σκληρή απάντηση για το γεγονός ότι για την Κύπρο δεν θεωρείται ελαφρυντικό το γεγονός ότι αποτελεί ημικατεχόμενη χώρα. Αντεπιχείρημα σε αυτό μάλιστα στάθηκε η πανηγυρική ένταξη του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

*Μερίδιο ευθύνης έφερε και η απόφαση του Eurogroup για απομείωση των κρατικών ελληνικών ομολόγων, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

*Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε σειρά αντιπροτάσεών του προς το Eurogroup κατά τη διάρκεια της πρώτης κρίσιμης συνεδρίας.

*Σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε τεκμήριο προς την Επιτροπή το οποίο περιλαμβάνει επιστολές και πλήρη αλληλογραφία που σχετίζεται με το θέμα τόσο πριν όσο και μετά την ανάληψη εξουσίας.


*«Η πρώτη πράξη μετά τη διαβεβαίωση προς τη Βουλή ήταν να στείλω επιστολή στον Διοικητή της ΚΤ να του αποστείλει γραπτό υπόμνημα με γενική ενημέρωση για την πορεία των μέχρι τότε διαβουλεύσεων» , Παράλληλα ζητούσε ενδελεχή ενημέρωση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και αποφάσεις της ΕΚΤ τις οποίες θα έπρεπε να είχε υπόψη του ως νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την παράκληση της ΕΚΤ μέσω επιστολής τον Νοέμβριος του 2012 να μην γίνονται δηλώσεις επί του θέματος, ο κ. Αναστασιάδης το επιβεβαίωσε.

*Τα πραγματικά γργονότα είναι αυτά που σας προανέφερε και εξού το 6,755 και 9,9% απέδιδε όσα ήταν το ζητούμενο, χωρίς να επικαλούνται ότι μας έκαναν και χάρη.

*Με την έναρξη του Eurogroup η Επιτροπή πρότεινε 3% μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ, 5% για πάνω από 100.000 και 7% πάνω από το μισό εκατομμύριο. Την αρχική πρόταση απέρριψε αριθμός χωρων, αντιπροτείνονταν άλλα ποσοστά.

«Κάτω από πιεστικές συνθήκες συναίνεσα στο κούρεμα, με την επιφύλαξη ότι η δική μου συμφωνία δεν θα απέτρεπε απόρριψη της Βουλής».

*Το κυριότερο ήταν ο φόβος επιβολής δυσμενέστατης λύσης στο Κυπριακό, λόγω της αρνητικής θέσης στην οποία θα βρισκόταν η χρεοκοπημένη Κύπριακή Δημοκρατία.


*Σε περίπτωση μη επίτευξης προγράμματος στήριξης το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει το ποσό των 36,5 δισεκατομμυρίων. Επίσης θα παρατηρείτω σοβαρή έλλειψη σε αναλώσιμα (φάρμακα, τρόφιμα) αλλά και στη δραματική αύξηση των ανέργων. Χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις θα εξαφανίζονταν, ενώ άμεση θα ήταν η έξοδός μας από τη ζώνη του ευρώ ενώ ορατή ήταν και η πιθανότητα εξόδου από την Ευρώπη, λόγω αδυναμίας υλοποίησης υποχρεώσεων.

* Για τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το Eurogroup, με ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, και σε σχέση με τις δηλώσεις του ως προς τις συνέπειες του Μνημονίου, αλλά και το διάγγελμα στις 16 Μαρτίου ότι το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι βρέθηκε προ διλήμματος «να πει ηρωικό όχι για μερικά 24ωρα» ή να προβεί σε στάση ευθύνης για μια απόφαση, αναλαμβάνοντας το πολτικό κόστος.

Από πλευράς του Διευθυντηρίου του Eurogroup δόθηκε η προειδοποίηση ότι αν δεν γινόταν δεκτή η τελική πρόταση η ΕΚΤ θα διέκοπτε άμεσα την χρηματοδότηση.

«Ουδείς μας ενημέρωσε - ως όφειλαν- για να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι όταν αναλάβαμε την εξουσία» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

*Για τις αναφορές του κατά την προεκλογική περίδο, σε ταμεία που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν βραχυπρόθεσμα δάνεια εντός αλλά και εκτός ΕΕ προς την Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι αποτελεί γεγονός ότι αναφερόταν στην αναγκαιότητα χρόνου διαπραγμάτευσης 1 δισ. Ανέφερε ότι επρόκειτο για δύο χώρες που ήταν έτοιμες να εξετάσουν το αίτημά μας ως Κύπρου σε περίπτωση ανάγκης.

*Σε αναφορά του στον «Άστρα» το 2008 ότι με την εκλογή Χριστόφια αποδοκιμάστικαν οι χειρισμοί Παπαδόπουλου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι επί Παπαδόπουλου η οικονομία ήταν εύρωστη, με την παράδοση μάλιστα σεβαστού πλεονάσματος στην νέα κυβέρνηση Χριστόφια. Για την διακυβέρνηση Χριστόφια ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά ότι αυτή μας έφερε στο χείλος της χρεοκοπίας, ενώ΄τόνισε ότι η περίοδος χάριτος για μια νέα κυβέρνηση αφορά στο Κυπριακό και όχι στην οικονομία

*Σε σχέση με τις αναφορές Δημητριάδη ο οποίος έκανε λόγω για ενδεχόμενη αποκρατικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.

*Σε ότι αφορά παλαιότερες δηλώσεις του ότι «δεν θα αποδεχόταν πρόταση για απομείωση καταθέσεων», ο πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή ήταν η πολιτική της κυβέρνησης.

*1η Φεβρουαρίου 2013 η ΕΚΤ διατυπώνει την άποψη ως προς τα μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, μεταξύ των οποίων και το bail in, γεγονός το οποίο αφ΄ννει να διαφανεί ότι είχε ήδη γνωματεύσει, αναφέρει ο κ. Πικής. Σχολιάζοντας την αναφορά αυτή, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τη συγκεκριμένη αναφορά, ωστόσο ανέφερε ότι μετέπειτα για πρώτη φορά, στην παρουσία του τότε υποικ, Μιχάλη Σαρρή λέχθηκε στην κυβέρνησή του ότι «όλα θα ήταν στο τραπέζι.»

*Ο Πρόεδρος ορκίστηκε ενώπιον της Επιτροπής.

*Ο κ. Πικής αναφέρεται σε δηλώσεις του κ.Αναστασιάδη για «απομείωση καταθέσεων», την περίοδο ανάληψης καθηκόντων (αναφορά και σε δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο) την οποία επιβεβαιώνει ο Πρόεδρος λέγοντας ότι αμέσως μετά ήρθε διάψευση από την ΕΕ.

*Σε σχέση με το Μνημόνιο Συνεντήληψης τους 29ης Νοεμβρίου 2012, και για τον όρο που αναφερόταν σε πρόνοια «bail in» (διάσωση τραπεζών με ίδια μέσα), ότι δηλαδή υπήρχε το ενδεχόμενο απομείωσης καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ήταν ενήμερος και ότι διαφαινόταν από τότε ότι πρόθεση των Ευρωπαίων εταίρων για δημιουργία να διαμορφώσει μια νέα τάση, μια «ένδειξη - πρόθεση».


Δεύτερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που καταθέτει ενώπιον Ερευνητικής

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καταθέτει σήμερα τη δική του μαρτυρία στην Ερευνητική Επιτροπή, η οποία εξετάζει τις ευθύνες για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το τραπεζικό σύστημα και γενικά η οικονομία της Κύπρου.

Η ακρόαση του Προέδρου, ο οποίος είναι ο τελευταίος μάρτυρας που θα εμφανιστεί ενώπιον της Ερευνητικής υπό τον Πρόεδρο Γεώργιο Πική, μόλις άρχισε. Τον Πρόεδρο συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός παρά τω προέδρω.

Με την κατάθεσή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καθίσταται ο δεύτερος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που εμφανίζεται ενώπιον Ερευνητικής Επιτροπής, μετά την κατάθεση του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στη μονομελή Ερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί.

Την περασμένη Πέμπτη ο Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε από την Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, χωρίς να καταθέσει, δηλώνοντας αργότερα ότι «δεν έχω αρνηθεί να απαντήσω στις ερωτήσεις της Επιτροπής. Η άρνηση ήταν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής να δεχθεί την ανάγνωση της κατάθεσής μου».

Προτελευταίος κατέθεσε στην Επιτροπή ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης.

Η Επιτροπή θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται σε ενδιάμεση απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, μετά την αποχώρηση Χριστόφια.

Αυξημένη η προσέλευση κοινού και δημοσιογράφων

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον τόσο του κοινού, όσο και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την σημερινή κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Από νωρίς κατεύθασαν στην αίθουσα απλοί πολίτες και δημοσιογράφει, προκειμένου να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τα όσα λεχθούν ενώπιον της Ερευνητικής.

Δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προβεί σε δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου