Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Ο "Κουρασμένος Ηρακλής" φέρνει τουρίστες στη Τουρκία!

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 
Από το onalert

''Τραβάει'' τουρισμό στο Μουσείο της  Αττάλεια της Τουρκίας  το άγαλμα του ''Κουρασμένου Ηρακλή'' του μεγάλου Ελληνα γλύπτη  Λύσιππου  από τη Σικυώνα (4ος αιώνας π. Χ.) που ''ενώθηκε'' ολόκληρο το 2011.

Σε δημοσίευμα της έκδοσης Μεσογείου της Sabah, αναφέρεται ότι το άγαλμα του ‘Κουρασμένου Ηρακλή’, το οποίο οι αρχές είχαν φέρει το 2011 από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια το ένωσαν με το κάτω μέρος του σώματος, στο Μουσείο της Αττάλειας, προσελκύει ιδιαίτερα την προσοχή και μέχρι τώρα το επισκέφθηκαν 315.000 άτομα.

Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό αντίγραφο του πρωτότυπου έργου του γλύπτη της αρχαιότητας Λύσιππου   ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες, ο οποίος φιλοτεχνούσε αποκλειστικά μπρούτζινα έργα και θεωρείτο στο ίδιο επίπεδο με τον Φειδία και τον Πραξιτέλη και που υπήρξε  προσωπικός γλύπτης του Αλέξανδρου.

 Το έργο που επέστρεψε στην Τουρκία το 2011  ανήκει στον τύπο του Ηρακλή Farnese ή Κουρασμένου Ηρακλή, έναν τύπο που δημιούργησε ο Λύσιππος και αντιγράφηκε όσο κανένας άλλος στην αρχαιότητα. Ο Ηρακλής απεικονίζεται εξουθενωμένος, να γέρνει στο ρόπαλό του, αφού έχει επιτελέσει κάποιον από τους άθλους του και έχει υπομείνει τις δοκιμασίες της ζωής. Πρόκειται για ιδιαίτερη περίπτωση απεικόνισης ήρωα, με ένα χαρακτηριστικό θνητού, όπως η κούραση, να διαγράφεται στα χαρακτηριστικά του.

Το κάτω μέρος του αγάλματος που αποτελούσε έκθεμα του Μουσείου της Αττάλειας, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που έγιναν τη δεκαετία του ’80 στην Πέργη της Τουρκίας από τον καθηγητή Τζέιλ Ινάν - κάτι που αποτέλεσε και το βασικό επιχείρημα για τη διεκδίκηση του υπόλοιπου τμήματος εκ μέρους της Τουρκίας. Το πάνω μέρος, που μέχρι πρόσφατα ανήκε στη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης, τράβηξε την προσοχή του δημοσιογράφου Οζγκέν Οζέρ κατά τη διάρκεια έκθεσης. Η Τουρκία ισχυρίστηκε  ότι το επάνω μέρος του αγάλματος είχε κλαπεί από έναν αρχαιολογικό χώρο στην Τουρκία το 1980 και είχε πωληθεί στις ΗΠΑ από έναν έμπορο αρχαιοτήτων.

 Το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης συμφώνησε, έπειτα από διαμάχη 5 ετών, να επιστρέψει στην Τουρκία το πάνω μέρος του αγάλματος, που το ίδιο είχε αποκτήσει το 1981 από έναν γερμανό έμπορο αρχαιοτήτων.

Ο  Λύσιππος  είχε φιλοτεχνήσει δύο γλυπτά με θέμα τον ήρωα. Και τα δύο όμως είναι γνωστά σήμερα μόνο χάρη στα ρωμαϊκά αντίγραφα..
Πρέπει να  σημειωθεί πως σε καμία από τις ανακοινώσεις για την επιστροφή του αγάλματος από τις ΗΠΑ δεν αναφέρεται η ελληνική ιστορία του ούτε καν η σημασία της τοποθεσίας όπου βρέθηκε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου