Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Μπλόκο σε κυπριακές εξαγωγές από ελληνικό νόμο - Χαράτσι 26% σε εισαγωγές στην Ελλάδα από την Κύπρο

Της Δωρίτας Γιαννακού
Από το philenews

Λευκωσία: Φωτιές άναψε στις ελλαδικές και κυπριακές επιχειρήσεις, που συναλλάσσονται μεταξύ τους με στόχο την εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα, ειδικός φόρος που εφαρμόζουν εδώ και μερικές μέρες οι ελληνικές Αρχές.

Σύμφωνα με σχετική διάταξη, οι ελλαδικές επιχειρήσεις πρέπει να πληρώνουν πρόσθετο φόρο 26% για κάθε εισαγωγή που γίνεται από την Κύπρο αλλά και από τις άλλες χώρες οι οποίες διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς, καθώς εκ προοιμίου οι συναλλαγές θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή. Στη λίστα, εκτός από την Κύπρο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η Αλβανία, η Ανδόρα, η Βουλγαρία, το Γιβραλτάρ, η Ιρλανδία, η ΠΓΔΜ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης επηρεάζονται τόσο οι ελλαδικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, όσο και οι κυπριακές οι οποίες αυτόματα στιγματίζονται για φοροδιαφυγή και ύποπτες πράξεις, αλλά και τίθενται σε δυσμενή θέση σε σχέση με εταιρείες άλλων χωρών που δεν επηρεάζονται.

Ο νόμος προβλέπει επιστροφή του επιπρόσθετου φόρου εντός περιόδου 12 μηνών, εφόσον η ελλαδική εταιρεία αποδείξει στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική. Το ΚΕΒΕ αλλά και το υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη κινητοποιηθεί επισημαίνοντας στις αρμόδιες ελληνικές Αρχές το πρόβλημα που δημιουργείται για τις κυπριακές επιχειρήσεις, ωστόσο, παρά τα διαβήματα δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος. Μάλιστα εκπρόσωπος του Ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στον «Φ» ότι πλέον το θέμα έχει ρυθμιστεί με νομοθεσία και δεν μπορεί η Κύπρος να τύχει άλλης αντιμετώπισης.

Ο νόμος που πλήττει και την Κύπρο

Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει για κυπριακές και ελληνικές εταιρείες, εξαιτίας της νέας ελληνικής νομοθεσίας για επιβολή προσωρινού φόρου 26% στην αξία του τιμολογίου σε εισαγωγές από χώρες που θεωρείται ότι διαθέτουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Εκ προοιμίου οι συναλλαγές θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή. Η επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο έχει ήδη κινητοποιηθεί επισημαίνοντας στις αρμόδιες Αρχές το πρόβλημα που δημιουργείται για τις κυπριακές επιχειρήσεις, ωστόσο, παρά τα διαβήματα δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος.

Η διάταξη η οποία περιλαμβάνεται στο ελληνικό νομοσχέδιο, προνοεί όπως για χώρες που διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς όπως η Κύπρος, καταβάλλεται ειδικός φόρος 26% επί της δαπάνης σε συναλλαγές. Οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς του επιχειρηματικού κόσμου προκύπτουν από το γεγονός ότι ο νέος νόμος καθιστά όλες τις συναλλαγές «ύποπτες» για φοροδιαφυγή και τους επιβάλλει τον φόρο μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Ο νόμος υπόσχεται επιστροφή του επιπρόσθετου φόρου εντός περιόδου 12 μηνών εφόσον η εταιρεία αποδείξει προηγουμένως στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική και όχι τριγωνική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όποια επιχείρηση αγοράσει προϊόντα από μια εταιρεία με έδρα την Κύπρο, τη Βουλγαρία, ή την Ιρλανδία, θα υποχρεώνεται στην καταβολή φόρου 26% επί της συναλλαγής.

Το ΚΕΒΕ έχει ήδη κάνει διαβήματα για να διευθετηθεί συνάντηση με τους αρμοδίους των ελληνικών Αρχών προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το συγκεκριμένο ζήτημα και πιθανοί τρόποι επίλυσης του. Μάλιστα το Επιμελητήριο έθεσε το θέμα και στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα σε επιστολή που το ΚΕΒΕ απέστειλε στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αδικεί τις εγκατεστημένες στην Κύπρο εμπορικές εταιρείες, θεωρώντας όλες τις πράξεις ύποπτες για φοροδιαφυγή. «Η εφαρμογή της νομοθεσίας αυτής από τις φορολογικές Αρχές της Ελλάδας, αντιμετωπίζει εταιρείες εγκατεστημένες στην Κύπρο και δραστηριοποιούμενες σε πολλές αγορές, με δεκάδες προσωπικό, επενδύσεις και σημαντικό κύκλο εργασιών, ως κατά τεκμήριο και μάλιστα αμάχητο, οχήματα φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής», καταγγέλλει το ΚΕΒΕ στην επιστολή του.

Όπως σημειώνεται, μια πιθανή λύση θα μπορούσε ίσως να δοθεί από τις προβλεπόμενες στη νέα διάταξη υπουργικές αποφάσεις ώστε να γίνεται διαχωρισμός στις επιχειρήσεις, αναλόγως του πόσο πιθανόν είναι οι πράξεις με την Κύπρο να αποτελούν όντως τριγωνικές συναλλαγές για φοροαποφυγή.

Από πλευράς κυπριακής Κυβέρνησης είχαν προηγηθεί διαβήματα μέσω του υπουργείου Οικονομικών, πριν ακόμα εγκριθεί η συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη. Αυτά θα συνεχιστούν σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του επιχειρηματικού κόσμου.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τον ελληνικό σύνδεσμο επιχειρήσεων και βιομηχανιών ο οποίος με παρόμοια επιστολή προς την κ. Βαλαβάνη ζήτησε απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, καθώς θα επιτείνει τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον τελευταίο κατάλογο που έχει ανακοινώσει το 2014 το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, στη λίστα των χωρών με προνομιακό φορολογικό καθεστώς εκτός από την Κύπρο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η Αλβανία, η Ανδόρα, η Βουλγαρία, το Γιβραλτάρ, η Ιρλανδία, η ΠΓΔΜ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αθήνα: Τώρα δεν αλλάζει τίποτα

Νόμο του κράτους αποτελεί πλέον η διάταξη που προνοεί φόρο της τάξης του 26% στις ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με κυπριακές, αγοράζοντας προϊόντα και υπηρεσίες, και δεν αλλάζει τίποτε, ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας. «Υπάρχουν ενώπιον μας κάποια διαβήματα από τις Κυπριακές Αρχές αλλά το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί και στο παρόν στάδιο δεν αλλάζει», σημείωσε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου