Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Στο 2011 μας γύρισε ο Fitch «Καμπάνες» για ρήξη και χρεοκοπία της χώρας

Υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά τρεις βαθμίδες σε CCC-Tο μήνυμα του οίκου αξιολόγησης δεν πηγαίνει στους ιδιώτες επενδυτές αλλά στα κράτη και τους «Θεσμούς»
Σκληρές μνήμες από το 2011 ξύπνησε η διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από τον Οίκο Fitch. Όπως συνέβη και πριν τρισήμισι χρόνια, η Ελλάδα κατέβηκε μαζεμένα πολλά σκαλοπάτια αξιολόγησης, κατρακυλώντας στο επίπεδο CCC, επειδή οι αναλυτές του Fitch εκτιμούν ότι μπορεί η Ελλάδα να χάσει τη στήριξη της από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Οίκος εκτιμά ότι βέβαια, παρά την υποβάθμιση, ότι τελικώς θα εξευρεθεί έγκαιρα μια λύση για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, η προσδοκία αυτή και μόνον είναι όμως που χωρίζει την Ελλάδα από τον «πάτο» της κατάταξης DDD που θα σημαίνει χρεωκοπία.


Πρακτικά πάντως, αφού -όπως και τότε- η Ελλάδα ήταν και παραμένει εκτός αγορών, το μήνυμα της Fitch δεν απευθύνεται στους ξένους ιδιώτες επενδυτές, αλλά στα κράτη και τους «Θεσμούς» που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση.

Στην πραγματικότητα η «καμπάνα» κτυπά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας μας αφού, αν και η Ελλάδα δεν δανείζεται πια από τις αγορές, δεν έχει βιώσει (ούτε φαίνεται να έχει και προετοιμαστεί όμως για αυτό) την εμπειρία μίας βίαιης  χρεοκοπίας, χωρίς «δεκανίκια» και δίχτυ ασφαλείας. Θεωρητικά κτυπά βέβαια, όπως και τότε, και προς το εξωτερικό, στο βαθμό που η πορεία της Ελλάδας επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη. Μένει να φανεί όμως αν τελικά μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό του «ντόμινο» υποβαθμίσεων που είχε ξεσπάσει το 2011-2012 μετά την Ελληνική, και που είχε οδηγήσει τον Fitch και άλλους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν ομαδόν μέχρι και τις γαλλικές τράπεζες ή και την ίδια την γερμανική οικονομία.

Αν πάντως αποδειχθεί πως δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί Σόιμπλε που, ωμά, έχει πει ότι στην παρούσα φάση η Γερμανία και η ευρωζώνη δεν έχουν πλέον να φοβούνται από την κατάσταση στην Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποκτά με την ξαφνική υποβάθμιση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού για να πιέσει να κλείσει το ταχύτερο μία πολιτική συμφωνία χρηματοδότησης με την Ελλάδα, για να μην ξεσπάσει ο «Αρμαγεδδών» για τον οποίο έχει μιλήσει ο κύριος Βαρουφάκης.

Όπως όλα δείχνουν πάντως, από τις εξελίξεις των επομένων ημερών ή και ωρών στις διαπραγματεύσεις θα κριθεί αν ο Οίκος Fitch «κτυπήσει» αιφνιδιαστικά και πάλι (πριν τα μέσα Μαΐου) που ήταν δρομολογημένο να συμβεί, εφόσον το απαιτήσουν έκτακτες εξελίξεις και καταστάσεις στη χώρα μας.

Και οι ανησυχίες άλλωστε του Οίκου Fitch δεν φαίνεται να εστιάζονται, προς ώρας τουλάχιστον,  στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας (στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού πρϋπολογισμού  κλπ) αλλά στο αν θα υπάρξει τελικώς ρήξη αντί για ένα deal των Θεσμών με την νέα ελληνική κυβέρνηση.


ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου