Σοφία ΖαφείρηΤο εμπάργκο θα επιβληθεί με σταδιακό τρόπο, προκειμένου να μην υπάρξει σημαντικό πλήγμα στις οικονομίες της ΕΕ και κυρίως σε αυτήν της Γερμανίας που έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές εισαγωγές.
Ένα βήμα πριν την επιβολή εμπάργκο και στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέρεται ότι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «New York Times».
Όπως άλλωστε έχει υπογραμμίσει ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα ήταν πιο «οδυνηρό» οικονομικά για τη Ρωσία, καθώς η ΕΕ πληρώνει στη Μόσχα 80 δισ. ετησίως για τις εισαγωγές πετρελαίου, με το αντίστοιχο ποσό για το φυσικό αέριο να φθάνει στα 20 δισ.
Την ίδια ώρα αισιόδοξος ότι η Ένωση μπορεί να απεξαρτηθεί ταχύτερα του αναμενόμενου από τη ρωσική ενέργεια, εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
Το εμπάργκο πιθανότατα θα εισαχθεί σταδιακά, όπως το συνέβη με αυτό για τον ρωσικό άνθρακα, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον ερχόμενο Αύγουστο, ώστε να δοθεί χρόνος στους εισαγωγείς να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, σημειώνεται στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ουκρανίας έχουν επανειλημμένα ζητήσει πλήρες εμπάργκο της ΕΕ στις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Τα μέλη της ΕΕ έχουν συζητήσει άμεσες ενεργειακές κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι ακόμη και οι έμμεσες κυρώσεις με στόχο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε πλήρη απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, άνθρακα, φυσικού αερίου και πυρηνικών καυσίμων, σε απάντηση στις καταγγελίες για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις πηγές των NYT, το πετρελαϊκό εμπάργκο θα συζητηθεί μόνο μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, προκειμένου να μην επηρεαστούν αρνητικά οι πιθανότητες του εν ενεργεία Εμανουέλ Μακρόν για μια δεύτερη θητεία.
«Η Επιτροπή και τα μέλη της Ε.Ε. απέφυγαν έξυπνα να ορίσουν κόκκινες γραμμές που θα προκαλούσαν αντίδραση σε κυρώσεις από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία», δήλωσε στους NYT ο διευθυντής του Eurasia Group, Εμρέ Πεκέρ.
Η ΕΕ έχει, ήδη, προχωρήσει σε πέντε γύρους οικονομικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, αφήνοντας, όμως, εκτός τα προϊόντα ενέργειας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα έγκειται στις αντιρρήσεις που εκφράζουν αρκετά μέλη, με δεδομένο και το γεγονός ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρέχοντας στο μπλοκ το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου το 2020.
Η Γερμανία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπήρξε μια χώρα - κλειδί που αντιστέκεται σε ένα γρήγορο, καθολικό και ταυτόχρονο εμπάργκο πετρελαίου σε ολόκληρη την Ε.Ε., και μεγάλο μέρος των διεργασιών μέτρου επικεντρώνεται στη διασφάλιση ότι το Βερολίνο θα συμφωνήσει.
Η Γερμανία προμηθεύεται το 34% του πετρελαίου της από τη Ρωσία. Μια βασική πρόκληση θα είναι όχι μόνο η εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών για να αντισταθμίσει αυτό το ποσοστό, αλλά και η οργάνωση επαρκών χερσαίων μεταφορών για το πετρέλαιο που κατευθύνεται προς τα δύο διυλιστήριά της που τροφοδοτούνται από αγωγούς από τη Ρωσία, ιδίως το διυλιστήριο στην ανατολική πόλη Σβεντ, κοντά στα πολωνικά σύνορα.
Αυτή την εβδομάδα, η Γερμανίδα πρέσβειρα στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξε τις σκέψεις της χώρας της σχετικά με τις ενεργειακές κυρώσεις σε ανάρτησή της στο Twitter. «Το να πάμε σε μία απότομη αποχή από τα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία θα προκαλούσε μια μαζική, άμεση διαταραχή. Δεν μπορούμε να ενεργοποιούμαι και να απενεργοποιούμαι τις σύγχρονες βιομηχανικές εγκαταστάσεις άμεσα. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις θα γίνονταν αισθητές πέρα από τη Γερμανία, την οικονομική ατμομηχανή της ΕΕ και την 4η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», σημείωσε ανέφερε η πρέσβειρα Έμιλι Χάμπερ.
Η Ουγγαρία, μια άλλη χώρα της Ε.Ε. που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, απαίτησε οι όποιες μελλοντικές κυρώσεις να αποφασίζονται από τους ηγέτες της Ε.Ε. και όχι από ανώτερους διπλωμάτες ή υπουργούς, αυξάνοντας την προοπτική μιας έκτακτης συνόδου κορυφής για να συζητηθεί το θέμα.
Ο Πούτιν σε πρόσφατη ομιλία του ανέλυσε εκτενώς την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε συνάντηση κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων την προηγούμενη εβδομάδα. Προειδοποίησε για σημαντική διαταραχή της παγκόσμιας οικονομίας εάν τα δυτικά έθνη προχωρήσουν στην απαγόρευσή τους. «Οι συνέπειες αυτού μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες, κυρίως για τους εμπνευστές της πολιτικής αυτής», είπε ο Πούτιν, αλλά αναγνώρισε επίσης ότι τα ευρωπαϊκά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ πλήττουν τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας, επειδή επηρεάζουν τον τρόπο εφοδιασμού αλλά και τη χρηματοδότηση.
Μια σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία έχει ήδη προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι πιθανό τα γεγονότα επί τόπου στην Ουκρανία, ιδίως μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στα ανατολικά, να καταστήσουν αναγκαία μια προηγούμενη συνάντηση για την αντιμετώπιση του εμπάργκο πετρελαίου. Αλλά με την εφαρμογή όλων αυτών των επιφυλάξεων, αυτό που κάποτε φαινόταν αδύνατο βήμα για την Ευρώπη ήταν τώρα πιθανό, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η πιο πιθανή προσέγγιση είναι ένα χρονοδιάγραμμα που θα διαφοροποιείται μεταξύ των τύπων των πετρελαιοειδών και των μεθόδων παράδοσης, με τη συναίνεση να ενισχύεται γύρω από τη δυνατότητα ταχύτερου εμπάργκο στο πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια, σε αντίθεση με το πετρέλαιο που έρχεται στην Ευρώπη μέσω αγωγών. Αυτή η παραχώρηση έχει ως στόχο να φέρει τη Γερμανία στο παιχνίδι. Μια μεταβατική περίοδος τουλάχιστον ενός μηνός θα αποτελεί μέρος της απαγόρευσης του πετρελαίου που συζητείται επί του παρόντος, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι.
Ντράγκι: Μπορούμε να απεξαρτηθούμε με ταχύτητα
Την πίστη του ότι η Ευρώπη μπορεί να απεξαρτηθεί με ταχύτητα από τη ρωσική ενέργεια, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera», ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ντράγκι.
«Η διαφοροποίηση είναι δυνατή και εφικτή σχετικά γρήγορα, συντομότερα από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από έναν μήνα», εκτίμησε ο κ. Ντράγκι στον απόηχο και της συμφωνίας για αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Αλγερία. «Έχουμε αποθέματα και μπορούμε να έχουν προμήθειες από άλλες χώρες», ενώ επανέλαβε ότι μπορεί να υπάρξει συγκράτηση στη χρήση ενέργειας και από τους ίδιους τους καταναλωτές.
Η πρόταση της Ιταλίας να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία, κερδίζει έδαφος μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σημείωσε ο κ. Ντράγκι. «Η Ευρώπη συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη Ρωσία αγοράζοντας, μεταξύ άλλων, πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τιμή που δεν έχει καμία σχέση με τις ιστορικές αξίες και το κόστος παραγωγής», τόνισε, ενώ δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι σταδιακά συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θεωρούν ότι είναι «χάσιμο χρόνου» η προσπάθεια να μεταπείσει κάποιος τον Ρώσο πρόεδρο, Β. Πούτιν με επιχειρήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου