Λόρια Μαρκίδη
Ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα και η ανθρωπιστική κρίση κόβει την ανάσα, ενώ οι λαοί της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην οικονομία των χωρών τους, η Υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Βικτώρια Νούλαντ, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στο τρίγωνο Αθήνα-Άγκυρα-Λευκωσία, με στόχο την προώθηση του σχεδίου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου.
Εις επιβράβευση της Άγκυρας για τον ρόλο της του «ειρηνοποιού» στην ουκρανική κρίση. Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση ενόψει και των προσπαθειών για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Η Βικτώρια Νούλαντ, η οποία θεωρείται ότι ανήκει στη «σχολή των ιεράκων» του Δημοκρατικού Κόμματος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δέκα πολέμους στο ιστορικό τους και χιλιάδες θύματα, ανέλαβε να μεταφέρει κάποια μηνύματα στη Λευκωσία.
Το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν πάντοτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες σημαντικός εταίρος, παρά τις όποιες κατά καιρούς διακυμάνσεις στις μεταξύ των σχέσεις, είναι γνωστό. Το ότι κατά καιρούς το δίδυμο Βρετανία-ΗΠΑ πρόσφεραν στην Άγκυρα την Κύπρο στο πιάτο για να την κατευνάσουν, είναι επίσης γνωστό.
Γιατί στις διακρατικές σχέσεις υπάρχουν μόνο σταθερά συμφέροντα και όχι σταθεροί εχθροί. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ. Την περίοδο αυτή, οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα αρραγές μέτωπο στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη προς αντιμετώπιση της Ρωσίας και, ως εκ τούτου, καταβάλλουν προσπάθειες εξευμενισμού του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την απαγκίστρωσή του από τη Μόσχα και τη συγκράτησή του στο δυτικό στρατόπεδο. Μέχρι και την έγκριση του Κογκρέσου προωθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αγορά από την Άγκυρα μεγάλου αριθμού αμερικανικών μαχητικών F-16, πράγμα που φάνταζε αδιανόητο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει από καιρό εγκαθιδρύσει πολυσχιδείς και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τη Ρωσία, τις οποίες δεν είναι διατεθειμένη να διασαλεύσει προς όφελος ουδενός. Εντούτοις, οι προτάσεις της Βικτώρια Νούλαντ στα θέματα ενέργειας εξυπηρετούν τις απαιτήσεις της Τουρκίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος. Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου ότι τίποτε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως την Τουρκία είναι αποκαλυπτικές των φιλοδοξιών του να χειραγωγεί τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κι ενώ τονίζεται η ανάγκη δημιουργίας νέων αγωγών μεταφοράς ενέργειας, η Αμερικανίδα διπλωμάτης απεφάνθη, χωρίς να την αφορά το θέμα, ότι το ευρωπαϊκό έργο της κατασκευής του αγωγού EastMed, του οποίου, σημειωτέον, οι μελέτες βιωσιμότητας δεν έχουν εισέτι ολοκληρωθεί, δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και ότι θα πρέπει να ενταφιαστεί. Επί του θέματος προηγήθηκε, ως γνωστόν, το έγγραφο του Άμος Χόκσταϊν, Συμβούλου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την καταδίκη του ευρωπαϊκού σχεδίου κι αυτό λόγω της σφοδρής αντίδρασης της Άγκυρας.
Δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της πρότασης της Αμερικανίδας Υφυπουργού σχετικά με το σχήμα συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας-Κύπρου στον τομέα της ενέργειας, ενώ αιωρούνται πολλά ερωτηματικά. Εφόσον είναι επείγουσα η δημιουργία νέων αγωγών τώρα, πώς είναι δυνατή η συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του θύματος της τουρκικής εισβολής και κατοχής, με τον εισβολέα; Μήπως στο σχήμα αυτό θα εμφιλοχωρήσει και το ψευδοκράτος με τον «πρόεδρό» του, όπως προσφώνησε η Αμερικανίδα Υφυπουργός τον Τατάρ; Ή μήπως θα συμμετέχουν ο «βορράς» και ο «νότος» κατά την ορολογία της Νούλαντ;
Πότε, επιτέλους, οι εκπρόσωποι της ηγέτιδας χώρας της δημοκρατικής Δύσης θα σεβαστούν τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, που κατά κόρον επικαλούνται τώρα και στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών; Οι δηλώσεις και η εν γένει στάση της Βικτώρια Νούλαντ, η οποία, παλαιότερα, είχε προβεί σε απαξιωτικό και προσβλητικό σχόλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως πυροδότησαν οργή και αντιδράσεις όχι μόνο στη Λευκωσία αλλά και στην Ουάσιγκτον.
Όσον αφορά τα ΜΟΕ, τα οποία ήδη απορρίφθηκαν από την τουρκική πλευρά, η Αμερικανίδα Υφυπουργός δεν φαίνεται να εκδήλωσε οποιοδήποτε ενδιαφέρον προώθησης προς την Άγκυρα, εφόσον είναι σαφές ότι η Τουρκία άλλα είναι που απαιτεί από το θύμα της, την αναγνώριση δυο κυρίαρχων κρατιδίων στην Κύπρο. Η Τουρκία είναι, κατά την Υφυπουργό, χρήσιμη και απαραίτητη για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
ΠΗΓΗ sigmalive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου