Η Μολδαβία εγκαταλείπει την ουδετερότητά της και μπαίνει στον πόλεμο στέλνοντας βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ εντάσσεται και στο μέτωπο των χωρών που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας.
Με ορατές πλέον τις ρωσικές προβοκάτσιες στην ανατολική Μολδαβία, στην αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας, η πρόεδρος της ως επί το πλείστον ρουμανόφωνης χώρας ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση της Ουκρανίας ειδικούς για να εκκαθαρίσουν τις περιοχές που εγκατέλειψαν αποχωρώντας οι Ρώσοι εισβολείς.
Η Μάια Σάντου πρόσθεσε ότι το κρατικό τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας θα ενταχθεί στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβλήθηκαν από τις χώρες της ΕΕ, όπως μετέδωσε το μολδαβικό δίκτυο Jurnal TV.
Στην Ουκρανία θα σταλεί και ανθρωπιστική βοήθεια από το Κισινάου, τόνισε η Μολδαβή πρόεδρος.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από την ένταση των τελευταίων ημερών στον ρωσικό θύλακα της Υπεδνειστερίας, με τις αρχές της περιοχής να καταγγέλλουν εκρήξεις σε κτίρια αλλά και πυρά από το ουκρανικό έδαφος. Η Μολδαβία έκανε λόγο για προβοκάτσια από τη ρωσική πλευρά με στόχο να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα για εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.
Οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στη Μολδαβία, υπάρχουν από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά εντάθηκαν την τελευταία εβδομάδα μετά από δηλώσεις Ρώσου στρατηγού, που ανέφερε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης». Το πρόσχημα αυτό επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να στηριχθεί στην Υπερδνειστερία για υλικοτεχνική υποστήριξη – και να εκμεταλλευτεί τη στρατηγική της θέση, για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας για να καταλάβει την πόλη-λιμάνι της Οδησσού.
Η Μολδαβία, που συνορεύει με τη νατοϊκή Ρουμανία, διατηρούσε καθεστώς ουδετερότητας και είχε καλέσει τη Μόσχα να μην επέμβει στο εσωτερικό της χώρας με πρόσχημα την Υπερδνειστερία. Ωστόσο, η απόφασή της να συνταχθεί με το Δυτικό μπλοκ αναμένεται να φέρει νέες αντιδράσεις από τη Ρωσία, που «βλέπει» ακόμα μία χώρα που ήταν για χρόνια υπό την επιρροή της να συντάσσεται με τη Δύση.
ΠΗΓΗ thepressroom
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου