Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Οι χώρες της ΕΕ δεν θα πληρώσουν για ρωσικό αέριο απευθείας σε ρούβλια

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:37

Η ΕΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι εταιρείες που πληρώνουν για το ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσαν να αποφύγουν την παραβίαση των κυρώσεων εάν οι πληρωμές τους θεωρούνται ολοκληρωμένες όταν έχουν κάνει κατάθεση σε ευρώ ή δολάρια, αλλά μπορεί να μην υπάρχει λύση εάν η Μόσχα επιμένει να χρησιμοποιούν επίσης λογαριασμό σε ρούβλια για τη συναλλαγή, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Κομισιόν υπενθύμισε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν το ρωσικό φυσικό αέριο, στο νόμισμα που προβλέπουν τα συμβόλαια και ότι σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών από τη ρωσική Gazprom, θα θεωρηθεί "ρήξη συμβολαίου".

Εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι αν ένα συμβόλαιο προβλέπει ότι η πληρωμή πρέπει να γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια, η υποχρέωση της εταιρείας τελειώνει μόλις η πληρωμή γίνει σε ευρώ ή σε δολάρια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η πληρωμή γίνει σε ρούβλια, τότε αυτό θεωρείται παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Η διασφάλιση της εφαρμογής (σεβασμού) των κυρώσεων κατά της Μόσχας είναι ευθύνη των κρατών-μελών. "Αν υπάρχει έλλειψη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, υπάρχουν διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη-μέλη σέβονται τις κυρώσεις. Αλλά δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο", σημείωσε το ίδιο άτομο.

O ίδιος εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι ρωσικές αρχές δεν είπαν ξεκάθαρα ότι αν μία εταιρεία θέλει να συνεχίσει να προμηθεύεται φυσικό αέριο, πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια. Αντ' αυτού οι ρωσικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή ένα "εκλεπτυσμένο σύστημα", με το οποίο θεωρείται ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν πληρώσει όταν το ποσό έχει μετατραπεί σε ρούβλια.

Η Επιτροπή βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη, προκειμένου να τα βοηθήσει στην τρέχουσα κατάσταση. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο εκπρόσωπος Τύπου, δεν υπάρχει ακόμα κάποια τελική λύση. Στις 2 Μαΐου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, ενώ στα μέσα Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Παράλληλα, Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι δεν θα πληρώνουν απευθείας τη Ρωσία σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι η προθεσμία για τις επόμενες πληρωμές αναμένεται να λήξει στις 20 Μαΐου, διαβεβαίωσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση σε αυτό από όλα τα κράτη μέλη, είναι ότι κανένα δεν είναι πρόθυμο να πληρώσει σε ρούβλια'', δήλωσε ο αξιωματούχος σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εικόνα για το πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές φυσικού αερίου στην Gazprombank.

Ανώτερος αξιωματούχος διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν έκαναν χρήση του μηχανισμού που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής", δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ωστόσο δύο πηγές είπαν σήμερα στο Ρόιτερς ότι λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

"Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές", είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ ζητούν σαφήνεια για τις πληρωμές σε ρούβλια

Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για σαφέστερη καθοδήγηση σχετικά με την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, λέγοντας ότι οι τρέχουσες οδηγίες είναι πολύ διφορούμενες, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε σε πρεσβευτές σε μια κλειστή συνάντηση την Τετάρτη ότι θα βελτιώσει τη διατύπωση των κατευθυντήριων γραμμών της, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων. Ορισμένες χώρες που έθεσαν το θέμα θέλουν από την Κομισιόν να διευκρινίσει αν οι αγοραστές έχουν κάποια εναλλακτική λύση από το να συναινέσουν στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου.

Η σύγχυση προκλήθηκε μετά τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Την ίδια στιγμή, τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποίησαν πληρωμές σε ρούβλια, αν και δεν είναι σαφές αν πρόκειται για χώρες της ΕΕ, ενώ άλλες εταιρείες είναι έτοιμες να ανοίξουν λογαριασμούς για να πληρώνουν σε ρούβλια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Πολωνία και η Βουλγαρία, που υποστηρίχθηκαν από την Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Δανία, τη Λετονία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία, διαμαρτυρήθηκαν στη συνάντηση για την έλλειψη σαφήνειας και λεπτομερειών σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής. Η Πολωνία δήλωσε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος αποτελεί εργαλείο για τη Ρωσία προκειμένου να διασπάσει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία είπαν επίσης στους άλλους πρεσβευτές της ΕΕ ότι επωφελούνται από εναλλακτικές ρυθμίσεις εφοδιασμού και ότι η κίνηση της Μόσχας δεν αποτελεί άμεση απειλή για την οικονομία τους σε αυτό το στάδιο.

H EE προετοιμάζεται για την ''οπλοποίηση'' των ενεργειακών παραδόσεων στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των ροών φυσικού αερίου.

Παράλληλα, οι εταιρείες αναζητούν λύσεις για να διατηρήσουν τις ζωτικής σημασίας προμήθειες αερίου και οι κυβερνήσεις διαφωνούν για το πόσο σκληρή γραμμή θα ακολουθήσουν έναντι της Μόσχας.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Τετάρτη τις εταιρείες να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις.

Ωστόσο, οι εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να συμμορφωθούν τουλάχιστον εν μέρει με τις απαιτήσεις της Ρωσίας και οι οδηγίες του ίδιου του μπλοκ που εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα φαίνεται να τους παρέχουν κάλυψη για να το πράξουν.

Το έγγραφο της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν δήλωσε την Παρασκευή πως οι εταιρείες της ΕΕ ενδέχεται να μπορούν να παρακάμψουν την απαίτηση της Ρωσίας να λαμβάνουν πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις, εάν πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται στο ρωσικό νόμισμα

Οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν πρόσθετους όρους για τις συναλλαγές, όπως για παράδειγμα μια δήλωση που να αναφέρει ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις ολοκληρώνονται μόλις καταθέσουν τα ευρώ ή δολάρια, συνιστά η Κομισιόν.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν στο νόμισμα που συμφωνείται στις συμβάσεις τους με την Gazprom, το 97% των οποίων είναι σε ευρώ ή δολάρια.

"Οι εταιρείες με συμβάσεις που προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν στις ρωσικές απαιτήσεις. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τις ισχύουσες κυρώσεις", δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σε συμβουλευτικό έγγραφο που απέστειλε στα κράτη μέλη την Πέμπτη, η Επιτροπή ανέφερε ότι η πρόταση της Ρωσίας ενέχει τον κίνδυνο παραβίασης των κυρώσεων της ΕΕ, καθώς θα έθετε την πραγματική ολοκλήρωση της πληρωμής στα χέρια των ρωσικών αρχών.

Ωστόσο, το διάταγμα της Μόσχας δεν εμποδίζει απαραίτητα μια διαδικασία πληρωμών που θα συμμορφωνόταν με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε το έγγραφο.

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν στο έγγραφο ότι υπάρχουν επιλογές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν νόμιμα για το φυσικό αέριο.

"Οι εταιρείες της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν από τους Ρώσους ομολόγους τους να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν από την έκδοση του διατάγματος, δηλαδή καταθέτοντας το οφειλόμενο ποσό σε ευρώ ή δολάρια", αναφέρεται στο έγγραφο.

Ωστόσο, η διαδικασία για την εξασφάλιση εξαιρέσεων από τις απαιτήσεις του διατάγματος δεν είναι ακόμη σαφής, αναφέρεται.

Πριν από την πραγματοποίηση πληρωμών, οι φορείς της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις ολοκληρώνονται όταν καταθέτουν ευρώ ή δολάρια στην Gazprombank, σε αντίθεση με αργότερα, όταν δηλαδή θα γίνει η μετατροπή της πληρωμής σε ρούβλια, αναφέρει το έγγραφο.

"Θα ήταν σκόπιμο να ζητηθεί επιβεβαίωση από τη ρωσική πλευρά ότι αυτή η διαδικασία είναι δυνατή βάσει των κανόνων του διατάγματος", αανφερόταν στο έγγραφο.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου