«Με αυτά τα τηλεφωνήματα προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε στη διεθνή πολιτική εικόνα της Κροατίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών. [EPA-EFE/JULIEN WARNAND]
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαχωριστεί από την εκλογική μεταρρύθμιση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ΒΕ), δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν, αφού ο πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς λέγοντας το αντίθετο είχε σηματοδοτήσει μια μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής της Κροατίας απέναντι στα μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Μιλάνοβιτς δήλωσε την Τρίτη ότι το κροατικό κοινοβούλιο «δεν πρέπει να επικυρώσει την ένταξη καμιάς χώρας στο ΝΑΤΟ» όσο η γειτονική Βοσνία-Ερζεγοβίνη (ΒΕ) δεν αλλάζει τον εκλογικό της νόμο και ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι «μια πολύ επικίνδυνη περιπέτεια».
Οι δηλώσεις του Μιλάνοβιτς σχετικά με το μπλοκάρισμα των υποψηφιοτήτων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ οδήγησαν τα μέλη της διατλαντικής συμμαχίας να πιστέψουν ότι η Κροατία έχει αλλάξει την εξωτερική της πολιτική, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν.
«Η δήλωση του προέδρου είχε προκαλέσει αρκετά τηλεφωνήματα», είπε συγκεκριμένα ο Γκρλιτς Ράντμαν. Ο Μιλάνοβιτς συζήτησε επίσης το θέμα με τον Φινλανδό ομόλογό του την Τρίτη και με τον Σουηδό ομόλογό του την Τετάρτη.
«Με αυτά τα τηλεφωνήματα προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τη ζημιά που προκλήθηκε στη διεθνή πολιτική εικόνα της Κροατίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η δήλωση του Μιλάνοβιτς αναφέρθηκε από όλα τα κορυφαία ξένα μέσα ενημέρωσης και «όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία».
Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι ο Μιλάνοβιτς θα έπρεπε να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αν είναι «σκληρός τύπος», ο Γκρλιτς Ράντμαν δήλωσε ότι δεν προβλέπεται τέτοιο βέτο και «ακόμη και αν προβλεπόταν, θα ήταν μια πολιτική αμηχανία».
Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν την «αδιαμφισβήτητη και ανεπιφύλακτη» υποστήριξη της Κροατίας και η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ είναι μια μεγάλη πρόκληση για αυτές, δεδομένης της παράδοσης της πολιτικής ουδετερότητάς τους επί αιώνες και της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει σχεδόν αλλάξει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, πρόσθεσε ο Γκρλιτς Ράντμαν.
Από Željko Trkanjec | EURACTIV.hr | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου