Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Η αναθέρμανση σχέσεων Τουρκίας- Ισραήλ και η στάση της Κύπρου

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ Πρόεδρος δηλώνει πως έχει ενισχύσει τα κανάλια επικοινωνίας με το Ισραήλ. Υποστηρίζει ότι αναθερμαίνονται οι σχέσεις τους και πως προτάσσουν το θέμα της ενέργειας. Αυτά τα λέγει η κατοχική Τουρκία. Το Ισραήλ δεν διαψεύδει τα πιο πάνω, επιλέγοντας να ακολουθήσει μια πολιτική χαμηλών τόνων σε σχέση με τη «νέα εποχή» που διανύουν. Αυτή η επαναπροσέγγιση, που επιχειρεί η Άγκυρα, εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια για να κλείσει ανοικτά μέτωπα, ώστε να μπορεί απερίσπαστα να προωθήσει και να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ διαφημίζει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Παρουσιάζεται ότι συζητά με το Τελ Αβίβ τη

μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα παλιό σενάριο, που συζητούσαν οι δύο χώρες, μέχρι που υπήρξε ρήξη στις σχέσεις τους. Συζητούσαν αυτό το σενάριο θεωρώντας πως θα μπορούσε τούτο να λειτουργήσει παρακάμπτοντας τις χώρες της περιοχής, περιλαμβανόμενης (κυρίως) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποτίθεται πως αυτό τελείωσε. Και τελείωσε καθώς κανένας δεν μπορεί να εμπιστευθεί το φυσικό του αέριο να εξαρτάται από τον Ερντογάν. Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευθεί την κατοχική Τουρκία για να προωθήσει προς την Ευρώπη τον φυσικό του πλούτο. Ενθαρρυντική για την αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ είναι και η Ουάσινγκτον, όπως το δήλωσε και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

ΔΕΝ θεωρούμε πως το θέμα των σχέσεων λειτουργεί με τρόπο ώστε όποιος είναι φίλος μας δεν μπορεί να έχει σχέσεις με την Τουρκία. Άλλωστε σε ό,τι αφορά το Ισραήλ είναι γνωστό ότι η Κύπρος διαχρονικά έχει πολύ καλές σχέσεις με τους Παλαιστίνιους και στηρίζουμε τον αγώνα τους. Πολύ καλές σχέσεις διατηρούμε, επίσης, με το Ισραήλ. Αυτό λογικά δεν πρέπει να ενοχλεί κανένα. Θα ενοχλήσει, όμως, εάν οι σχέσεις, για παράδειγμα, του Ισραήλ με την Τουρκία επηρεάζουν τα δικά μας συμφέροντα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν πρόκειται να συμβεί.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, όπως είναι γνωστό, έχει προσφέρει αρκετές διευκολύνσεις προς τη γειτονική χώρα, το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ, λειτουργώντας πάντα με σχεδιασμό, γνωρίζει πως η Κύπρος τού προσφέρει στρατηγικό βάθος, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει από καμία άλλη χώρα. Σίγουρα όχι από την Τουρκία, η οποία είναι προφανές πως λειτουργεί κατά βάθος ανταγωνιστικά με το Ισραήλ. Γνωρίζει, επίσης, το Τελ Αβίβ πως η αναθέρμανση των σχέσεών του με την Άγκυρα είναι πρόσκαιρη, περιστασιακή και έχει βάθος. 

ΕΤΣΙ λειτουργεί το διεθνές σύστημα αναφορικά με τις σχέσεις. Τα συμφέροντα και οι συγκυρίες καθορίζουν εν πολλοίς τους βηματισμούς των μεγάλων ή των μικρών κρατών. Εμείς, ως μικρό κράτος, με πολλά όμως στρατηγικά πλεονεκτήματα, οφείλουμε να επαγρυπνούμε. Και οφείλουμε να αξιολογούμε τις εξελίξεις και τις κινήσεις χωρών της περιοχής. Πρωτίστως παρακολουθούμε την κατοχική Τουρκία, η οποία προωθεί συστηματικά και μεθοδευμένα την υλοποίηση των επεκτατικών, ηγεμονικών της σχέσεων. Είμαστε απέναντι σε αυτό, καθώς είμαστε στόχος των τουρκικών σχεδιασμών και επιδιώξεων. Είμαστε και απέναντι σε όσους είτε το θέλουν είτε όχι, μπορεί να διευκολύνουν την υλοποίηση των τουρκικών σχεδίων. 

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου