Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

Τσαβούσογλου: Η Βρετανία αίρει το εμπάργκο όπλων εναντίον μας και ο Καναδάς χαλαρώνει τους περιορισμούς

Πέτρος Κράνιας

Εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα άρει την απαγόρευση εξαγωγών αμυντικής βιομηχανίας που είχε επιβληθεί στην Τουρκία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ο Καναδάς κινείται επίσης προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο Τσαβούσογλου μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

"Μιλήσαμε με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας. Παρακολουθήσαμε τα θέματα που

ήρθαν στο προσκήνιο στη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτήν την αίθουσα πριν από περίπου 15 ημέρες", είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι ένα από τα θέματα αφορά την προμήθεια κινητήρων του μαχητικού TFX, στο πλαίσιο του προγράμματος "Εθνικό Μαχητικό" της Τουρκίας.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές. Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό", είπε ο Τσαβούσογλου.

Προηγουμένως, ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, και συγκεκριμένα ο Καναδάς, ακύρωσαν τις άδειες εξαγωγής για τεχνολογία drone στην Τουρκία αφού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χώρα πούλησε τον εξοπλισμό στις στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου στην κατεχόμενη από την Αρμενία περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τα εξαρτήματα που υπόκεινται στο εμπάργκο περιελάμβαναν συστήματα κάμερας για μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που κατασκευάζονται από την Baykar, εταιρεία συμφερόντων του Σελτσούκ, γαμπρού του Ερντογάν, τα οποία χρησιμοποιούνται τώρα και κατά της Ρωσίας από τον ουκρανικό στρατό. Οι άδειες εξαγωγών ανεστάλησαν το 2019 κατά τη διάρκεια τουρκικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στη Συρία. Οι περιορισμοί στη συνέχεια χαλάρωσα αλλά επιβλήθηκαν εκ νέου κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι ορισμένες χώρες, "όπως ο Καναδάς", έχουν ήδη λάβει μέτρα σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία. Δήλωσε ότι το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα κατά τη διμερή του συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζόλι ήταν οι περιορισμοί στην αμυντική βιομηχανία και ότι συμφώνησαν να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα.

Πέτρος Κράνιας 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου