Σκληρή πολιτική μάχη ενόψει
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα διεξαχθεί μια αμφίρροπη μάχη. Ποιοι είναι λοιπόν οι δύο υποψήφιοι και ποιο είναι το όραμά τους για τη Γαλλία;
Όταν έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας το 2017, επισφράγισε μια άνοδο που ήρθε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε ένα κεντρώο πολιτικό κίνημα με την ονομασία La Republique En Marche! για να αμφισβητήσει τα παραδοσιακά κόμματα.
Νίκησε εύκολα τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο του 2017, κερδίζοντας το 66% των ψήφων. Πέντε χρόνια μετά, σε ηλικία 44 ετών, συνεχίζει να κυριαρχεί στη γαλλική πολιτική σκηνή, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή τη φορά η ακροδεξιά αντίπαλός του έχει πραγματικές πιθανότητες να τον εκθρονίσει από τη θέση του προέδρου, όπως ανέφερε το BBC.
Έφτασε στην εξουσία ως ένας χαρισματικός πρώην υπουργός Οικονομίας που δεν είχε θέσει ποτέ ξανά υποψηφιότητα για αξίωμα, προσφέροντας ένα πιο κεντρώο όραμα για τη Γαλλία.
Προστατευόμενος του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με υπόβαθρο στις τραπεζικές επενδύσεις, παραμέρισε τις παλιές πολιτικές αφοσιώσεις και, για πολλούς ψηφοφόρους, αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει από την άρχουσα τάξη, παρόλο που είχε το ίδιο υπόβαθρο με την πολιτική ελίτ της Γαλλίας. Οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι (κεντροδεξιοί) που κυβερνούσαν τη Γαλλία για τόσο πολύ καιρό έχουν πλέον σχεδόν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη.
Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Ο Μακρόν έπρεπε να πλεύσει σε δύσβατα πολιτικά νερά για να προωθήσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους.
Διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους, μείωσε τους φόρους και θέσπισε σκληρούς νόμους για την ασφάλεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αλλά αναγκάστηκε να απορρίψει έναν προτεινόμενο φόρο στα καύσιμα το 2018 μετά από εβδομάδες αναταραχών.
ΠΗΓΗ ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου