Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη προς τον κατοχική ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, έχει σταλεί σε μια δύσκολη περίοδο. Σε μια περίοδο παρατεταμένου αδιεξόδου στο Κυπριακό, με εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών από πλευράς της κατοχικής Τουρκίας, η Λευκωσία έχει αποφασίσει να κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της ανάγκης να ξαναρχίσει ένας διάλογος για την επίτευξη συμφωνίας. Πρόκειται για μια δύσκολη προσπάθεια, καθώς οι αξιώσεις της κατοχικής δύναμης έχουν αναβαθμιστεί. Και οι αναβαθμισμένες αυτές αξιώσεις συνδέονται με πρακτικές επιβολής. Συνδέονται με πρακτικές διαμόρφωσης κλίματος έντασης, με στόχο να επιβληθούν οι επεκτατικές επιδιώξεις της. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην εξασέλιδη επιστολή του προς τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ημερομηνίας 23 Μαΐου, θέτει το πλαίσιο της συζήτησης καλώντας τον να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Το πλαίσιο αφορά τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014 ( Αναστασιάδη- Έρογλου), τις συγκλίσεις, την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε αναμονή της απάντησης του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ στην επιστολή Αναστασιάδη, αν και θεωρούμε πως είναι δεδομένη η στάση της τουρκικής πλευράς, θα απορρίψει την προεδρική πρόσκληση. Ωστόσο, η διπλωματική πρακτική επιβάλλει όπως μέχρι να τοποθετηθεί η Άγκυρα διά του εγκαθέτου της, δεν θα πρέπει να σπεύδουμε εκ προοιμίου να προδιαγράφουμε το τέλος της προσπάθειας. Αν και δεν έχουμε καμία αμφιβολία επί τούτου. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι παρόμοιου περιεχόμενου επιστολές έχουν σταλθεί και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σαφές πως διά της πρακτικής των επιστολών η Λευκωσία επιχειρεί να δημιουργήσει μια κινητικότητα. Να ξεφύγει από το τέλμα το Κυπριακό. Αυτό ως μέθοδος δείχνει διάθεση από πλευράς της κυβέρνησης για να ξεκινήσει μια προσπάθεια. Το θέμα, όμως, δεν είναι η καλή διάθεση της Λευκωσίας, αλλά η στάση της κατοχικής δύναμης. Είναι πρόδηλο ότι οι συνθήκες και τα δεδομένα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι το άνοιγμα αυτό δεν έχει μέλλον. Θα το φρενάρει η κατοχική δύναμη.
ΕΠΙ της ουσίας του περιεχομένου της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφές πως υπάρχει από πλευράς Λευκωσίας μια εμμονή στο πακέτο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Έχουμε και στο παρελθόν αναφέρει πως αυτή η επιλογή είναι χωρίς προοπτική. Όχι μόνο επειδή έχει, στο παρελθόν, απορριφθεί από τουρκικής πλευράς το πακέτο, αλλά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σε περίπτωση εφαρμογής του, να είναι και η τελική λύση. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.
ΣΤΟΧΟΣ παραμένει, πάντα, να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να διαμορφωθούν συνθήκες για να προχωρήσει μια νέα διαδικασία. Στόχος παραμένει να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να διεξαχθεί ένας διάλογος, ο οποίος θα οδηγήσει σε μια συμφωνία, χωρίς διαχωριστικά στοιχεία, η οποία δεν θα νομιμοποιεί τα αποτελέσματα της κατοχής. Είναι άποψη μας πως δεν μπορεί τούτο να επιτευχθεί με ξεπερασμένες φόρμουλες και με υποχωρήσεις, που δεν θα επιτρέπουν στο κράτος να λειτουργήσει κανονικά και χωρίς στρεβλώσεις.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου