ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Σε μια εξαιρετική συνεργασία, που θα αποφέρει η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, είναι αυτή που σύναψε με τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα ο υπουργός Επενδύσεων της χώρας Καλίντ Αλ Φαλέχ χαιρέτησε τη σημαντική αυτή συμφωνία, όπου χρησιμοποίησε τη φράση “Sky is the limit (ο ουρανός είναι το όριο)”
Μιλώντας στο 5ο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα και αναφερόμενος στην πρωινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, παρατήρησε ότι ήταν η δεύτερη φορά που τον φιλοξενεί στο Μέγαρο Μαξίμου και έκανε λόγο για μια διεξοδική συζήτηση σχετικά με τη στρατηγική σχέση, τη γεωπολιτική ασφάλεια, την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία. Παράλληλα, διαπίστωσε ευθυγράμμιση του ιδιωτικού τομέα με το πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα ως επικεφαλής της σαουδαραβικής επιχειρηματικής αποστολής και με τη συνοδεία 8 υφυπουργών και αξιωματούχων υπουργείων, ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας είπε πως οι διμερείς σχέσεις εμπλουτίστηκαν και επιταχύνθηκε η ήδη γρήγορα εξελισσόμενη εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που ξέραμε κατά την οικονομική κρίση, είναι μια δυναμική χώρα που δίνει το παράδειγμα στην υπόλοιπη Ευρώπη, επισήμανε και προσέθεσε: «Ποιος θα φανταζόταν ότι κάποιος θα έλεγε ότι η Νότια Ευρώπη και η Ελλάδα ειδικότερα χαράζει τον δρόμο προς τα εμπρός, πολύ προοδευτική, πολύ οραματική, πολύ δυναμική, φιλική προς τις επιχειρήσεις».
Στο σημείο αυτό ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ως κόμβου που ενώνει την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο, την Ανατολή με τη Δύση, και βέβαια με τη Μέση Ανατολή.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία και οι επιχειρηματικές τους κοινότητες θα μετατρέψουν την ενεργειακή μετάβαση και τη σημερινή ενεργειακή κρίση σε μια τεράστια ευκαιρία. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το πράσινο υδρογόνο, τη σύνδεση των δύο χωρών με ηλεκτρικό καλώδιο. Έμφαση έδωσε στη σύνδεση για τη μεταφορά δεδομένων και τη μετατροπή των δύο χωρών σε κόμβους μεταφοράς δεδομένων.
Προέταξε ακόμα ως πεδίο συνεργασίας τον βιώσιμο τουρισμό με τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, ενώ έκανε επίσης λόγο για ευκαιρίες στην Ελλάδα όσον αφορά τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Αναφερθείς στη ξενάγηση στη Σαντορίνη, αλλά και την αντίστοιχη που είχε επιφυλάξει, στην Αλ Ούλα τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, ο Καλίντ Αλ Φαλέχ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και τη φιλοξενία της Ελλάδας και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών.
Εν συνεχεία, μίλησε για τη σχέση των χωρών στη νεότερη ιστορία, σημειώνοντας πως αυτή πλησιάζει την εκατονταετηρίδα καθώς η διπλωματική σχέση μεταξύ της σύγχρονης Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας χρονολογείται από το 1926.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή επιχειρηματική παρουσία της Σαουδικής Αραβίας στο Φόρουμ, είπε πως έχουν έρθει στην Ελλάδα 59 σαουδαραβικές επιχειρήσεις και 70-80 εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και περίπου 30 άτομα από τον δημόσιο τομέα της Σαουδικής Αραβίας. Χαρακτήρισε καταλύτη για τις διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις το Επιχειρηματικό Συμβούλιο μεταξύ των δύο χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου